OFICIAL MEDIA
OFICIAL MEDIA
Published On: joi, ian. 10th, 2019

“Fagul Împăratului” din Munţii Apuseni are peste 500 ani

Păduri fermecate. Copaci fermecaţi. Izvoare tămăduitoare. Legende, legende. Poveşti, dar multe dintre ele sunt şi adevărate.

Munţii, codrii, izvoarele, au poveştile lor. De cum păşeşti pe cărările pădurilor şi a codrilor, dacă te opreşti lângă izvoare să îţi potoleşti setea, în murmurul acestora vei auzi poveştile locurilor, vechi de sute şi sute de ani. Poveşti cu zâne, cu uriaşi, cu fiinţe cu puteri supranaturale, cu crăiese, cu feţi frumoşi sau cu zmei, şi de ce nu cu copaci care vorbesc . Care te cheamă în apropierea lor să îţi spună legendele locului.

Unul dintre aceste locuri pline de legende se află în Munţii Apuseni, pe drumul dintre Baia de Arieş şi Câmpeni, legende şi poveşti păstrate cu stricteţe de oamenii locului şi apoi transmise din generaţie în generaţie.  Aşa este şi legenda „copacului fermecat”, care mai este numit şi „fagul împăratului”, ce poate fi văzut de pe Drmul Naţional 75, pe un vârf de deal, în dreptul satului Muncelu.

În jurul acestui copac, despre care oamenii locului spun că ar avea peste 500 ani, s-au ţesut o serie de poveşti şi legende.

Una dintre acestea  spune că ar fi existat un drum ce trecea munţii unde s-ar fi oprit un călugăr să se odihnească şi să-şi potolească setea, deoarece în apropiere este şi un izvor, şi ar fi binecuvântat locul respectiv, unde ca din senin după un timp a răsărit fagul fermecat ce dăinuie în timp de sute de ani, iar despre izvorul ce se află la poalele copacului se spune că ar fi unul tămăduitor.

Se zice că ar fi un copac fermecat, deoarece doar primăvara îi cad frunzele, odată cu noua înverzire, acestea în toamnă îşi schimbă doar culoarea în galben maroniu, apoi o culoare ruginie care rămân pe crengile copacului până spre primăvară.

O altă legendă este legată de Avram Iancu şi de împăratul austriac Franz Jozef. Împăratul stătea şi poposea mult la umbra fagului. Întro vară  a anului 1850 împăratul a venit pe Valea  Arieşului, pentru a.i potoli pe moţi de la răscoală, a poposit la umbra copacvului pentru a se odihni, şi aude un cântec de fluier pe malul celălalt al Arieşului. A întrebat atunci un călător „cine cântă atât de frumos din fluier”, acesta i-ar fi răspuns că e Avram Iancu. Imediat împăratul a chemat unul dintre oamenii suitei şi l-a trimis după Craiul Munţilor. Când a fost înştiinţat despre învitaţia făcută, Avram Iancu i-ar fi transmis împăratului Spune-i stăpânului tău, că un nebun cu un mincinos, nu pot sta de vorbă!”.

“Fagul împăratului” mai este cunoscut şi ca, “copacul cu Frunze veşnice”, frunzele ce refuză să cadă protejează de gerul iernii mugurii de pe crengi.

Se poate ajunge cu maşina:  DN75 Turda-Stei, până în Muncel, de unde “Fagul Împăratului” poate fi observant într-un pâlc de molizi din lunca Arieşului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Alegerea cititorului

Candidatii carui partid ii votati la alegerile europarlamentare?

View Results

Loading ... Loading ...

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It