Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Festivalul Babel. Program 10 iunie 2018. Spectacole din România, Coreea de Sud, Bosnia-Herțegovina și Slovacia

Festivalul Babel. Program 10 iunie 2018

11:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

16:00 – Muzeul de Istorie, Bring your own SSIP în România, HaVokA Project, regia: Byungwook Jang, Coreea de Sud; 1h 30 min.

18:00 – Sala Mare, To_R (Pomană), regia: Frenák Pál, Teatrul Studio M & Compagnie Pal Frenak, România; 50 min.

Regia, scenografia și coregrafia: Pál Frenák

Producția explorează un festin, o pomană imaginară unde totul e ascuns, dar în același timp vizibil, prezintă o rețea complexă a relaţiilor umane prin condiții trecute sub tăcere, undeva între lumea frenetică și realitatea dură. Coregrafia îmbină stilul de dans inedit al lui Pal Frenak și limbajul semnelor care alcătuiesc un joc al mișcărilor lineare și spirale. Din contactul constructiv și deconstructiv al situațiilor cotidiene, din haos se naște o realitate accesibilă, tangibilă.

Cu: Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila

Studio M a fost înființat în anul 2005 la Sfântu Gheorghe și reprezintă un limbaj teatral unic în țară. Trupa vorbește despre lume într-un limbaj specific născut din fluctuația dintre teatrul fizic, dansul contemporan, vizualitate, respectiv teatrul liric și dramatic, formulându-şi ca misiune consolidarea genului în gândirea teatrală şi coregrafică din regiune.

19:30 – Casa Sindicatelor, The hour we knew nothing of each other (Ora în care nu știam nimic unul despre altul), regia: Mladen Materić, Teatrul Național al Republicii Srpska, Bosnia-Herțegovina; 1h 35 min.

 

Regia: Mladen Materić

„Dacă ar fi să spun ce fel de lume este, ce aș spune? Prezentată pe o scenă a teatrului, este această lume o drama, o comedie sau o tragedie? Sau un mare spectacol de dans?” Mladen Materić

Cu: Miljka Brđanin, Zlatan Vidović, Maja Vujanović, Vladimir Đorđević, Boško Đurđević, Slađana Zrnić, Nataša Ivančević,Smiljana Marinković, Vedrana Mačković, Nataša Perić, Slobodan Perišić, Ivan Perković, Andrija Purković, Rok Radiša, Ljubiša Savanović, Željko Stjepanović, Aleksandar Stojković, Boris Šavija, Snježana Štikić

Teatrul Național PI al Republicii Srpska de astăzi a fost fondat în 1930 prin decretul Administrației Regale al lui Vrbas Banovina în Banja Luka, sub numele de Teatrul Național al lui Vrbas Banovina. Teatrul de azi angajează aproximativ 100 de muncitori permanenți, 30 dintre aceștia fiind actori. Repertoriul cuprinde 25 de spectacole care au fost jucate la Sala Mare și pe scena „Petar Kočic”.

Spectacol tradus în limba română.
20:00 – Piața Mihai Viteazul, Jumpin’ Around (Țopăind), Django Guerzoni, Italia; 1h

21:00 – Curtea Domnească, Macbeth, după William Shakespeare, Divadlo Kontra, Slovacia; 1h

după Willliam Shakespeare
Adaptarea și Regia: Klaudyna Rozhin

„Bine cunoscuta poveste a unui luptător curajos rătăcind din cauza ambiției sale dar și a soartei este o poveste a călătoriei unui om, de la suferință la iluminare. Este Macbeth chiar un criminal sau sunt evenimentele a căror cauza sunt deciziile sale puse în practică, doar niște proiecții ale minții sale? Macbeth suferă pentru că se identifică cu Ego-ul – sinele fals – creat de mintea sa. Simțul identității este redus la povestea pe care el o spune. El este un prizonier al minții sale egocentrice. Va reuși el să se elibereze? Va străpunge sabia sa iluzia? Se va trezi în prezentul etern? Va transforma el rezistența în acceptare și se va ierta? For deveni focurile suferinței lumina conștiinței? Va conștientiza procesul de a fi? Adaptarea a fost inspirată de învățăturile lui Eckhart Tolle.” Klaudyna Rozhin

Cu / With: Peter Čižmár

Divaldo Kontra a fost fondat în 2007 de către directorul și translatorul Klaudyna Rozhin și actorul Peter Čižmár. Compania produce spectacole slovace a noilor piese britanice și irlandeze, precum și propriile ei adaptări ale colecției lui Shakespeare. Până acum a montat 12 producții (incluzând piese ale lui Samuel Beckett, Martin McDonagh, Conor McPherson și Mark O’Rowe) și a luat parte la festivaluri prestigioase din Europa, câștigând numeroase premii.

21:00 – Sala Studio, Plex, după texte de Eric Bogosian, Teatrul Municipal Baia Mare; 1h 15 min

după texte de Eric Bogosian
Scenografie: Mihai Vălu

„Poate că limbajul uneia sau alteia dintre secvenţe (în majoritate scurte monodrame) să şocheze fiinţe ceva mai pudibonde. Care însă, înainte de a da drumul unor vehemente proteste, ar face foarte bine să mai reflecteze dacă nu cumva cele câteva cuvinte care nu prea şi-ar afla locul sub cupola Academiei nu fac parte din ideea şi estetica montării. Se perindă prin faţa noastră tot felul de personaje ce vor să pară trendy, extrem de degajate, foarte puţin atente la reguli sau coduri. Întreg acest joc al aparenţei este însă parte a manipulării zilnice la care ne supun reclamele, televiziunea, şcoala, biserica. Ne jucăm de-a bunăstarea spre a face jocurile consumatorismului, simulăm compasiunea şi empatia din cine ştie ce interese meschine, ascultăm cotidian discursuri foarte bine ţintite şi care fac jocuri murdare. Andrei Dinu şi Andrei Stan au reuşit să dea consistenţă fiecăruia dintre personajele asumate, să deseneze crochiuri pline de efect, să confere identitate stilistică clară fiecărei secvenţe, să înlăture orice risc de instaurare a montotoniei.” Mircea MORARIU (Adevărul)

Cast: Andrei Stan, Andrei Dinu, Special Guest

Distribuie acest articol Oficial Media
Share