Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Festivalul Babel- Program 6 iunie 2018. Spectacole din Franța, Finlanda, București și Polonia

Miercuri, 6 iunie
10:00 – Sala Oglinzilor, Mediatronic theatre, workshop de Dimitri Aryupin, blackSKYwhite, Rusia; 3h

11:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

16:30 – Foaier, Teatrul corean al fizicului și imaginii, conferință susținută de JeungWoo Son

18:00 – Sala Mare, Aeterna, regia: Claire Heggen – Elsa Marquet Lienhart, Théâtre du Mouvement, Franța; 55 min.

Théâtre du Mouvement, Franța

Regia: Claire Heggen & Elsa Marquet Lienhart

O poveste a două voci feminine
Transmiterea este tema spectacolului care vorbește de timpul ce trece, de durata unei vieți în timpuri imemoriabile. Aeterna invită spectatorii să treacă prin emoții contrastante, de la râs la tandrețe, de la furie la trezirea senzualității, la lacrimi de fericire datorate dansului eliberator…Un corp tânăr și unul bătrân pe aceeași lungime de undă, au scopul de a trece peste diferențele lor și să devină o forță. Cu alte cuvinte, se confruntă fără să se rănească. Cu cât știu mai multe una despre alta cu atât devin mai apropiate. Aeterna oferă și o viziune asupra relației mamă/fiică, ca un laborator al reciprocității și schimburilor inter-generaționale. Elaborează împreună, creează, toate acestea le permit lor să reziste într-o lume a consumerismului și a individualismului.

O creație muzicală
Spectacolul este creat în jurul unui univers sonor, compus de Elsa Marquet Lienhart și Irina Prieto Botella. Flautul și vocea reprezintă suflul vieții, respirația pământului și a mamei. Un flaut este pentru fiecare personaj feminin: piccolo pentru copil (marioneta) flautul acordat în do pentru tânără și cel acordat în sol pentru femeia mai în vârstă. Celălalt, personajul cu mai multe fețe este reprezentat de elementele muzicale, percutante.

Cu: Claire Heggen și Elsa Marquet Lienhart

Spectacol tradus în limba română.

19:00 – Sala Studio, Only Bones v1.0 (Fără oase), regia: Thomas Monckton, Kallo Collective, Finlanda; 45 min.

Kallo Collective, Finlanda

Regia: Thomas Monckton

“Fără Oase” este o nouă producţie creată de cetăţenii din Noua Zeelandă, Thomas Monckton şi Gemma Tweedie şi Compania de Teatrul din Finlanda, Colectivul Kallo. “Fără Oase” foloseşte manipularea corpului şi fizicul flexibil ca să creeze o piesă de teatru originală. Estetica sa ciudată şi nu de înaltă tehnologie constă într-un interpret, un technician, o lumină, nici un text şi o scenă nu mai mare de un metru. Cu jonglerii din cap şi mișcări de meduze, acesta este un spectacol hipnotic despre multe, creat din foarte puţin.

20:00 – Casa Sindicatelor, Provocări inocente, regia: Ljupčo Gyorgievski, Teatrul Nottara București; 1h 30min

Despre sensul existenței umane

Provocări inocente vorbeşte într-un mod lipsit de artificii despre sensul existenţei umane, despre valorile uitate, singurele pentru care merită să trăim, dar pe care, din cauza presiunilor existenţei cotidiene, le pierdem, ascunzându-le prea adânc în noi înşine. Avem aici o poveste despre iubire, care nu este doar privilegiul oamenilor, ci şi dreptul animalelor. Tocmai iubirea aceea, curată, în forma sa esențială, îi aminteşte omului despre valorile uitate şi îl ajută să le redescopere, să le scoată din nou la suprafaţă, pentru a putea fi salvat de el însuşi. Eu nu fac spectacole de comedie pură, sută la sută, bazată pe gaguri. Dar în fiecare montare a mea las să se manifeste acel tip de comic care provine din ironia situațiilor. Iar acel comic este, de obicei, ușor amar. Ce îmi place la români este felul direct în care relaţionează, apropierea, căldura, confortul pe care îl simți în preajma lor. E adevărat că nu am avut, lingvistic vorbind, un limbaj comun cu actorii de la Nottara. Dar dincolo de asta, undeva deasupra, a existat o comunicare emoțională, care a funcționat perfect. Noi, cei din teatru, avem un limbaj internațional – este vorba despre mimica, încărcătura din privire, expresii cu o mare capacitate de transmitere a feeling-ului tău, ca regizor, legat de anumite personaje, replici, situații. În timpul repetițiilor la Provocări inocente, mă întrebam mereu: „Ce le-am spus, Doamne, de joacă așa de bine?”.

Și dacă animalele ar prinde glas într-o zi? Și dacă iubirea dintre oameni ar fi privită și filtrată prin văzul și sufletul acestor animale? Provocări inocente este o poveste foarte simplă despre lucruri omenești foarte complicate.

Undeva, la țară, doi tineri din vecini se îndrăgostesc și se drăgostesc, aflând cu surprindere – atât ei, cât și părinții lor – că dragostea are și urmări, și anume un copil. Vestea tulbură atât viețile oamenilor, cât și pe cele animalelor, mai cu seamă că, în final, trebuie luată o decizie. Inocența înțeleaptă a necuvântătoarelor și inteligența – uneori, vicleană – a oamenilor sunt puse față în față, ducând la întrebări despre sacrificiu, adevăr, alegeri și… dumnezeire.

Un spectacol-fabulă, care vorbește despre lucruri profunde pe înțelesul tuturor vârstelor.

Avertisment: spectacol cu un puternic impact emoțional pentru copiii cu vârsta sub zece ani.

Piesa a fost montată în peste şaptezeci de teatre din Rusia şi Ucraina, iar autoarea a fost distinsă cu numeroase şi valoroase premii.

20:00 – Piața Mihai Viteazul și Centrul vechi, Vernissage of the Living Sculptures (Vernisajul Sculpturilor Vii); Scena Kalejdoskop, Polonia; 2h

Regia: Piotr Kulczyk

Acest spectacol de stradă este bazat pe proiectele anterioare ce aveau legătură cu statui vii ce se trezesc la viață pe neașteptate. Vernisajul Sculpturilor Vii se poate referi la picturi sau sculpturi faimoase. De asemenea, poate reprezenta diferite variațiuni ale artiștilor ce încearcă să creeze un spectacol de teatru-scurt despre probleme importante.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share