Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Festivalul Babel- Program 9 iunie 2018. Spectacole din Coreea de Sud, România, Italia și Portugalia

Festivalul Babel- Program 9 iunie 2018

10:00 – Sala Oglinzilor, Devising theatre (Elaborând teatru), workshop de Scott Johnston, Scoția; 3h

10:00 – Sala Studio, Atelier teatral, workshop de João Mota, Portugalia; 3h

11:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

17:00 – Muzeul de Istorie, Bring your own SSIP în România, HaVokA Project, regia: Byungwook Jang, Coreea de Sud; 1h 30 min.

19:00 – Sala Mare, Antigona, regia: Mc Ranin, Teatrul Al. Davila, România; 1h 20 min.

după Sofocle
Regia: Mc Ranin

„Antigona” vorbește despre dragoste și devotament, însușiri nobile ale sufletului omenesc. Gesturile ei sunt exemplare așa cum trebuie să fie gesturile unor conducători cu aleasă educație. Spectacolul este și despre Frumos, ce apropie teatrul-dans, teatrul-imagine, teatrul de actor de percepția publicului instruit sau dornic de educație prin cultură.
Scenografia Mariei Miu amintește de o frescă babiloniană, un spațiu transistoric și transcedental. Coregraful Hugo Wolff transformă mișcarea din planul doi într-o furtună ce potențează, prin gest și prin expresie corporală, mișcarea actorului din prim plan. Trupurile înaintează ritualic într-un dans imaginar și nemaivăzut până în prezent.
Muzica lui Cătălin Crețu reinterpretează, printr-un cromatism ales, teme întâlnite în folclorul asiatic, utilizând instrumente tradiționale, dar, mai ales, instrumente inventate.
Regizorul amestecă, cu mare grijă, cuvântul cu gesturile și creează un cadru scenofonic în care muzica este interpretată de către corul antic, atunci când acesta nu incantează cuvintele lui Sofocle. Montarea regizorului Mc Ranin după piesele „Antigona” și „Oedip” de Sofocle pune accentul pe teatrul ritualic, care trimite cu gândul la o formă clasică de teatru.
Montarea rămâne însă una modernă prin umanitatea descoperită în personajul Antigonei și nu numai. Spectacolul aduce în plus personajul lui Oedip pentru a conferi continuitate și claritate poveștii. Textul este în proză, reușindu-se astfel aducerea lui în prezent și pare, mai degrabă, un scenariu de film.
Cu: Constantin Florescu, Ramona Olteanu, Oana Marcu, Gabriel Gheorghe, Dan Andrei, Vasile Pieca, Daniela Butușină, Paula Chirilă / Daniela Butușină , Robert Tudor, Petrișor Stan; Corul: Diana Bagdasar, Gabriela Roșu, Daniela Marinache, Elena Mengheși; Cetățenii Tebei: Voica Mariana, Prioteasa Loredana, Titov Ramona, Andreea Dragnea / Andreea Drugulescu, Lorena Costache, Cristina State, Maria Popa, Ruxandra Tomescu, Daniel Maricescu, Mihai Dragnea / Dobriță Valentin, Silviu Dobriță, Vlad Sandu.

20:00 – Piața Mihai Viteazul, Jumpin’ Around (Țopăind) Django Guerzoni, Italia; 1h

20:30 – Casa Sindicatelor, Requiem for Antigone (Recviem pentru Antigona), Tot Value Theatre, Coreea de Sud; 1h 10 min.

Regia: Seung-su Han

Piața palatului este plină de protestatari înverșunați, care vor să o salveze pe Antigona în timp ce Creon mănâncă singur în interiorul palatului. Creon insistă că legea națiunii trebuie să fie protejată în orice fel și că fiul său Hemon ar trebui să moștenească convingerile sale. Hemon o roagă pe Antigona să recunoască participarea sa la încălcarea legii, dar Antigona nu îl ascultă. Hemon pleacă să vorbească cu regele în numele ei. În drumul său vede oameni inocenți fiind omorâți, reflexie a unor evenimente istorice adevărate.

Distribuția:
Dong Hwan Lee – Creon
In Tae Jeong – Hemon
Minjun Lee – Corul / Chorus
Bokyeong Bae – Corul / Chorus
Ji-Hyun Kim – Corul / Chorus
Yuri Kim – Corul / Chorus
Jinseo Kim – Corul /Chorus

Numele de „Gachiga” are, în coreeană, sensul de „a merge împreună”, „a crea împreună” și „a da valoare”. Noi ne axăm pe crearea pieselor experimentale cu scenariu clasic. Noi apreciem pe cei inocenți și naivi. Ne simțim responsabili pentru poluarea mediului care se întâmplă în timpul creării unor spectacole. De aceea încercăm să venim cu soluții pentru această problemă.

Spectacol tradus în limba română.

22:00 – Curtea Domnească, Da alma à barca do inferno (De la suflet la barca iadului), regia: João Mota, Comuna Teatro Pesquisa, Portugalia; 1h 15 min.

Regia și scenografia: João Mota

În „Autoda Alma” sufletul trece printr-o dilemă; pe de-o parte Diavolul îi arată plăcerile vieții: bijuterii, bogăție, putere. Pe de altă parte, Îngerul îi arată că salvarea este necesară, din moment ce are un suflet păcătos, plin de vanitate. În „Auto da Barca do Inferno”, toți sunt morți și ajung într-un port unde sunt două bărci: una este condusă de Înger și duce spre Paradis; cealaltă, este condusă de Diavol și duce în iad. Personajele se prezintă în fața spectatorului ca într-o paradă, la sfârșitul căreia, fiecare va trebui să își înfrunte destinul.

Înființată acum 46 de ani, cu doar cinci actori, Comuna Teatro de Pesquisa este acum o cooperativă de actori, tehnicieni, staff general și administrativ, personal cu o lungă experiență în ceea ce privește lucrul în echipă. Încă din 1972 a prezentat peste 150 de spectacole, dintre care 80 erau texte originale și dramaturgie portugheză clasică, texte clasice universale și teatru contemporan al întregii lumi. Este una dintre cele mai internaționalizate companii portugheze, care a prezentat spectacole la cele mai importante festivaluri internaționale de teatru. În 2006, la invitația președintelui republicii, Jorge Sampaio, a făcut parte din turul prezidențial ca să reprezinte Portugalia în vizita de stat oficială din Franța și Belgia. Mereu și-a împărțit creația teatrală în trei secțiuni importante, pentru a uni și motiva diferite vârste și centre culturale: spectacole pentru o audiență generală, pentru copii și tineri și o audiență specifică – teatru muzical sau concerte bazate pe poezia portugheză „Cuvântul poeților”. Comuna a primit în acești 46 de ani premii importante, laude și mențiuni la care orice companie aspiră.

Spectacol tradus în limba română.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share