Published On: vin, mai 18th, 2018

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri

FNGCIMM: Profit brut în valoare de 66,17 milioane lei înregistrat în anul 2017, cu o creștere de 19% a activității  față de anul 2016, păstrând trendul pozitiv în primul trimestru al anului 2018, cu un profit brut de 36,08 milioane lei, cu 55% mai mare față de primul trimestru al anului 2017

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituție cu rol strategic pe piața garantării din România, anunță un profit brut în valoare de 66,17 milioane lei înregistrat în anul 2017, reprezentând un maxim istoric în ultimii 13 ani. De asemenea, FNGCIMM consemnează încheierea primului trimestru al anului 2018 cu un profit brut de 36,08 milioane lei, în creștere cu 55% față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând o confirmare a impactului pozitiv generat de implementarea noilor direcții strategice asupra activității instituției. Trendul pozitiv este susținut atât de activitatea de garantare dedicată întreprinderilor mici și mijlocii, cât și de volumele generate de accesarea programului de garantare dedicat start-up-rilor.

În primele trei luni ale acestui an, Fondul Național de Garantare a emis un număr de 9.793 garanții și promisiuni de garantare, în valoare de 1,34 miliarde lei, un volum dublu față de primul trimestru al anului trecut. Creșterea semnificativă a fost impulsionată de emiterea de scrisori de garanție pentru finanțarea sectorului IMM: au fost acordate 3.174 garanții, un număr de aproape 5 ori mai mare față de cel înregistrat în acceași perioadă a anului 2017.

Alexandru Petrescu, Director General FNGCIMM : « Pentru Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri primul trimestru al anului 2018 reprezintă confirmarea rezultatelor eforturilor noastre începând din cea de a doua jumătate a anului trecut, depuse pentru implementarea de măsuri care vizează optimizarea și eficientizarea operațională, cu obiectiv de digitalizare a proceselor interne, cu beneficii multiple pentru toți partenerii instituției.

Relansarea și diversificarea instrumentelor de garantare destinate companiilor sau unităților administrativ teritoriale sunt în continuare prioritatea noastră principală, deoarece ne dorim să răspundem cu produse adaptate nevoilor identificate atât în mediul public cât și în cel privat.

Consolidarea poziției de partener de încredere pentru sectorul bancar și extinderea adresabilității  instrumentelor de garantare printr-o abordare la nivel sectorial a ecosistemului de business românesc, preluând din experiența la nivel european a membrilor Asociației Instituțiilor de Garantare AECM, reprezinta direcții strategice pentru anul 2018.

 Prioritizăm simplificarea fluxurilor operaționale, integrăm atribute de digitalizare și transparentizare în relația cu beneficiarii garanțiilor, pentru a asigura un cadru optim de derulare a programelor guvernamentale. »

Activitatea de garantare a FNGCIMM a înregistrat la finele anului 2017 o creștere de 19% față de anul anterior: volumul garanțiilor acordate a depășit 6,2 miliarde lei, principalul catalizator de creștere fiind garanțiile în favoarea beneficiarilor care implementează proiecte de infrastructură rutieră, socială și educațională în zona rurală. Garanția FNGCIMM pentru plata avansurilor acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) acoperă până la 100% din valoarea avansului prevăzut în contractele de finanțare încheiate cu autoritatea contractantă finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Profitul brut obținut de FNGCIMM în 2017 a fost de 66,17 milioane lei, în creștere cu 54% față de anul anterior, stabilind un nivel maxim în ultimii 13 ani.

Performanța financiară provine din creșterea veniturilor din exploatare, în cuantum de 153,8 milioane lei și diminuarea cu 25% a costului net al riscului față de nivelul prognozat.

Soldul garanțiilor FNGCIMM a crescut în 2017 cu 18% până la 19,53 miliarde lei, față de 16,47 miliarde lei la sfârșitul anului 2016.

În structura portofoliului FNGCIMM o pondere importantă este ocupată de garanțiile aferente Programului Prima Casă. În anul 2017 au fost acordate 34.213 garanții și promisiuni de garantare în cadrul Programului, un volum similar cu anul anterior.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.
Garanţia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.
FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanția FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM SA – IFN asigură o acoperire teritorială națională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 3 sucursale, 4 reprezentanțe și 3 filiale. În baza apartenenței sale la AECM (Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare – asociație ce reunește 42 de fonduri de garantare mutuale, private și publice, bănci de dezvoltare și fonduri de contragarantare din 22 de state membre ale UE, precum și Turcia, Serbia, Bosnia și Herzegovina și Federația Rusă), FNGCIMM funcționează după reguli şi principii europene.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Perfect Body – Suplimente nutritive Targoviste