Published On: mar, feb. 5th, 2019

Gripa AH1 N1 și primul deces, la Petroșani

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii si DSP jud. Hunedoara recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.  In sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la risc.

In saptamana 28.01.2019- 03.02.2019  numărul infecţiilor acute respiratorii inregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1758 de cazuri din care pneumonii 570 de cazuri ,au fost internate un numar de 197 cazuri din care 14 persoane suspecte de gripa, fata de aceeasi saptamana din 2018 cand au fost inregistrate 974 de cazuri din care pneumonii 497 de cazuri.

Pana la aceasta ora situatia bolnavilor si a suspectilor de gripa este (total judet de la inceputul anului 32 persoane):

–  din pacate primul caz de deces a fost inregistrat – gripa tip AH1N1 – o persoana de 56 ani ,sex masculin,internat in SU Petrosani, nevaccinat si cu alte afectiuni, a primit tratament antiviral .

  • 4 cazuri confirmate gripa tip AH1N1- 2 cazuri (SJU Deva) – 79 ani ,sex feminin,nu a fost vaccinata; prezinta afectiuni cronice ,un caz– 28 ani ,sex masculin,nevaccinat si 2 cazuri ( Spital Mun. Hunedoara)– 31 ani sex masculin,nevaccinat si 53 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice
  • 1 caz confirmat gripa tip A( test rapid – copil 8 ani ; care nu a fost internat in judetul Hunedoara ci in Clinica de Pediatrie Timisoara; pacient cu diabet zaharat, nu a fost vaccinat)
  • 5 cazuri confirmate gripa tip A H3 – 3 cazuri( Spital Mun. Hunedoara) -1 caz 64 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice,- 1 caz 56 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice – 1 caz 33 ani ,sex feminin,nu a fost vaccinata si 2 cazuri (SJU Deva) 54 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice si un caz 77ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice
  • 10 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripa.
  • 11 cazuri pentru care nu s-a primit inca rezultatul

Un numar de 24540 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier (in sezonul rece 2018-2019 judetului Hunedoara i s-au repartizat 24540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier – fata de sezonul rece 2017-2018 cand au fost utilizate toate cele 30597doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara . In data de 17.01.2019 DSP jud. Hunedoara a solicitat in urma adresei Ministerului Sanatatii necesarul de doze de vaccin gripal trivalent sezonier pentru continuarea vaccinarii antigripale – numarul de doze solicitat este de : 5980 de doze (date colectate de la medicii de familie din judet)

In acest an Ministerul Sanatatii a asigurat si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
  • persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.

Doamna Ministrul a Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat epidemie de gripa in data de 30 ianuarie 2019, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă la nivelul intregii tari. Ministerul Sănătății a transmis și spitalelor un set de măsuri suplimentare pentru această perioadă: 
Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

– Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febră și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febră, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!

– Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi îngrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.

            Dna dr.Adriana Pistol, directorul Institutului Național de Sănătate Publică, spune că “Nu putem să estimăm de pe acum cât va dura această perioadă. În momentul în care numărul de cazuri va scădea, vom declara încetarea epidemiei. Ceea ce este particular pentru acest sezon este că gripa a venit mai devreme decât o așteptam, de obicei gripa în România era în perioada februarie-martie. Nu putem spune dacă valul de gripă va dura până în februarie-martie sau se va termina mai devreme, dacă a început mai devreme.””Nu se pune problema unei carantine, carantina este o măsură pentru situații extreme. Putem spune că trăim o situație normală, cu o circulație intensă a virusului gripal. Carantina este o măsură adoptată extrem de rar și de obicei este decisă de Organizația Mondială a Sănătății”, mai spune Adriana Pistol.

Va transmitem câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii  cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii).

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la

medic .

SEMNE

IACRS

GRIPA

Febra

Rareori

Da >38ºC

Dureri de cap

Rareori

Deseori

Dureri generale

Usoare

Prezente la majoritatea cazurilor; adesea severe

Oboseala, slabiciune

Uneori

Apare des; poate dura pana la 2-3 saptamani

Epuizare

Niociodata

Apare de obicei la inceputul bolii

Nas infundat

Deseori

Uneori

Dureri de gat

Deseori

Uneori

Jena in piept, tuse

Slaba, pana la moderata. Tuse seaca

Deseori; poate deveni grava

 

Racelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece  intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It