Published On: mie, mai 15th, 2019

Huţulele şi fotografia etnografică, la Muzeul Satului Bănăţean

Muzeul Satului Bănăţean va fi gazdă la două expoziţii itinerante, una de fotografie şi cealaltă de costume populare.

Prima expoziţie este întitulată sugestiv „Fotografia – Document etnografic”, este de fapt un concurs naţional de fotografie alb-negru şi color, aflat la cea de-a XV-a ediţie, tema acestui an fiind „Cimitirul Satului”, dar au fost primite şi fotografii generale cu satul românesc.

De 15 ani, anual concursul a avut câte o temă bine stabilită de către un juriu de profesionişti, acordându-se premii în bani şi diplome, totul pentru a impulsiona fotografii să meargă pe teren şi să surprindă ceea ce a mai rămas din satul românesc.Fotografiile sunt diverse, din diferite locuri ale ţării. Anual un invitat internaţional este invitat de către asociaţie, pentru a putea exista un dialog între fotografii români şi cei străini. Până acum printre fotografii străini s-au numărat chenezi, columbieni, ruşi, vietnamezi, iar anul acesta ca invitat este un grec: Manolis Metzakis. Anual se strâng în jur de 500 de fotografii, iar juriul selectează  în jur de 100 fotografii.

Anul acesta în luna iunie se va da startul la următoarea ediţie şi atunci va fi anunţată şi tematica, a spus Adriana Andrei, consultant artistic, de la Direcţia de Cultură din Cluj.

Expoziţia va fi deschisă pentru cei interesaţi până în 26 mai 2019.

Cea de-a doua expoziţie face parte din proiectul „Colecţii şi colecţionari din România,  aflată la cea de-a V-a ediţie, unde iubitorii de frumos pot admira costume populare huţule  din Bucovina, ce fac parte din colecţia doamnei Elena Torac. Costumele prezentate la Muzeul Satului aparţin unei etnii despre care nu se ştie prea multe, huţulii. Cine sunt de fapt. Un grup etnic răspindit în Bucovina, Maramureş, Transcarpatia şi Pocuţia. Cei care au mai rămas la noi şi care mai păstrează tradiţiile nu sunt decât o enigmă etnologică a satului moldovenesc.

Ei sunt de fapt o  comunitate izolată de foşti oameni liberi ai pădurii ce îşi caută continuu  identitatea. Cu securea, puşca şi baltagul, aproape complet izolaţi, huţulii şi-au câştigat pe merit faima de oameni ai pădurii, sălbatici, mândri şi orgolioşi din fire, un fel de amerindieni europeni, creatori ai unei rase de cai cu calităţi remarcabile.

Expoziţia va fi deschisă până în 7 iunie.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

Info Targoviste Complex

YouTube Oficial Media

Pin It