Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Imaginile devastatoare ale Razboiului din Siria

siria 1
Imaginile prezente in acest articol fac parte din colectia care a castigat Premiul Pulitzer in 2012, si infatiseaza, mai sus, o familie siriana din orasul Idlib fugind din calea violentelor care acaparasera orasul. (AP Photo/Rodrigo Abd)

A fost nevoie de o singura fotografie pentru a atrage atentia lumii intregii cu privire la Criza Refugiatilor Sirieni. Imaginea revoltatoare a cadavrului micului Aylan Kurdi plutind pe apa, aproape de una din coastele Turciei, dupa o tentativa esuata a familiei sale de a ajunge in Europa, pe mare, a facut lumea sa se intrebe cum de mai bine de 4 milioane de sirieni au devenit refugiati – si ce este de facut pentru a-i ajuta.

Ceea ce multi nu stiu sau nu inteleg este motivul pentru care acesti oameni s-au rupt de tara lor si cauta adopost in alta parte. Situatia actuala din Siria este cutremuratoare si alarmanta: razboiul civil a luat viata a peste 250.000 de oameni de la inceputurile sale in 2011, si a fortat mai bine de jumatate din populatia Siriei, de 22 milioane de locuitori, sa-si paraseasca casele. Felul in care acel loc arata in mod real, la ora actuala se traduce prin “nivelarea” unor cartiere intregi de locuinte; totul a fost pus la pamant, bombardat strada cu strada, caramida cu caramida. Cei care au decis sa ramana sa-si apere locuintele traiesc cu riscul de a muri striviti sub daramaturile a ceea ce le-a fost candva acoperis deasupra capului. Imaginile de mai jos ilustreaza numai o parte din calvarul prin care trece aceast stat:

siria 2
Aceasta este tabara de refugiati Yarmouk, care gazduieste palestinieni in Damasc. A fost descrisa ca un “iad” si ca “cel mai ingrozitor loc de pe pamant” ca rezultat al conditiilor de trai mizere. Fotografia a fost facuta in 2014 si infatiseaza multimea care asteapta hrana si ajutoare in culoarul dintre doua siruri de cladiri bombardate.  (United Nation Relief and Works Agency/Getty Images)
siria3
Cladirile distruse de mai sus apartin cartierului Khaldiyeh din Holms (2014). Acest oras a fost descris drept “capitala revolutiei”, marcand momentul in care protestele anti-guvern au inceput in 2011. Distrgerea completa a acestui loc este o dovada in plus a modului in care a functionat strategia lui Bashar al-Assad de a reactiona fata de propriul popor, transformand o revolutie pasnica intr-un razboi civil. (Joseph Eid/AFP/Getty Images)
siria4
Regimul Assad a avut ca tinta, in mod deliberat, pe toata perioada razboiului, populatia civila siriana. Mai sus este una din imaginile surprinse imediat dupa atacul cu bomba din Alep, din Mai 2015. Acest atac a fost cunoscut sub denumirea de “atac din butoi”, si asta deoarece butoaie intregi folosite pe post de containere au fost umplute cu explozibili si diverse metale si aruncate din elicoptere deasupra acestor cladiri. (Karam al-Masri/AFP/Getty Images)
siria5
Ca rezultat al acestor violente, aproape 7.6 milioane de sirieni au fost stramutati pe tot cuprinsul Siriei, in interiorul acelorasi granite, fiind impinsi uneori in tabere de refugiati precum cea de la Atme, la granita cu Turcia (2013). (Bulent Kilic/AFP/Getty Images)
siria6
Multime de sirieni stramutati asteapta mancare de la un ONG din apropiere de Azaz, Siria, in 2012. (AP Photo/Manu Brabo)
siria7
Odata cu intrarea in razboi a organizatiei terororiste ISIS, in 2013, cartiere intregi au fost distruse. Mai sus – siriei kurzi in Kobane, Siria, loc incercuit si distrus din temelii de ISIS timp de mai multe luni. In momentul in care ISIS a fost fortata sa paraseasca orasul, la inceputul acestui an, costul material si uman al acestui oras a fost devastator. (Yasin Akgul/AFP/Getty Images)

siria8

Dintre cei peste 4 milioane de refugiati internationali rezultati ca urmare a acestui razboi, marea majoritate isi traiesc viata in conditii inumane, de saracie, mizerie si boala, in Liban si Turcia. Marea majoritate a taberelor de refugiati din aceste locuri sunt foarte slab finantate. In ultima imagine – copii dintr-o tabara de refugiati neoficiala din Jbaa, Liban, 2014. (Anwar Amro/AFP/Getty Images)

Articol tradus/imagini preluate din: http://www.vox.com/2015/9/8/9277127/syrian-refugees-photos

Articolul va primi completari in zilele urmatoare si va face referice la violentele atribuite unui convoi de refugiati sirieni, pe teritoriul Germaniei.

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share