Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

                                                                   Importanta proteinelor

 pice

Proteinele sunt molecule mari, alcatuite din aminoacizi. In organism, exista 22 de aminoacizi din a caror combinatie rezulta o varietate infinita de proteine. Dintre acestia, 9 aminoacizi nu pot fi sintetizati de organism, fiind produsi doar de plante. Ei se numesc aminoacizi esentiali si trebuie sa se gaseasca in mod obligatoriu in dieta. Proteina consumata nu poate fi absorbita in sange ca atare, de aceea este desfacuta de acizi si enzimele digestive in aminoacizii componenti, si doar ei sunt absorbiti in sange.

Proteinele au in principal un rol structural, adica sunt un fel de caramizi folosite la constructia celulei, a tesuturilor si a organelor. Proteinele sunt folosite si in sinteza anticorpilor si a enzimelor, intra in alcatuirea unor hormoni sintetizati, de exemplu in hipofiza sau in pancreas, au rol in transportul diferitelor minerale, vitamine sau al altor substante in sange.

O sursă de proteină completă esteâ ceea care asigura TOŢI aminoacizii esenţiali şi se mai numeşte şi proteină de bună calitate. Alimentele de origine animal bogate în proteine–carnea roşie, carnea de pasăre, peştele sif ructele de mare, ouăle şi lactatele sunt considerate surse de proteine complete .

O sursă de proteine incomplete este una care are cantităţi reduse din unul sau mai mulţi aminoacizi esenţiali. Proteinele complementare sunt două sau mai multe proteine incomplete dar care, împreună, asigura tot necesarul de aminoacizi esenţiali, într-o cantitate adecvată menţinerii stării de sănătate. De exemplu, orezul integral are cantităţi scăzute din unii aminoacizi esenţiali, dar aceşti aminoacizi esenţiali se regăsesc în cantităţi mari în fasolea uscată. Dacă asociem orezul integral cu fasolea uscată, reuşim să reconstituim cantitatea necesară de aminoacizi esenţiali pentru a fi sănătoşi.Iar dacă în trecut se consideră că aceste proteine incomplete trebuie consummate întotdeauna împreună, studiile recente arată faptul că, atâta vreme cât alimentele sunt consumate în aceeaşi zi, organismal nostru reuşeşte să se echilibreze. Importantă acestor asocieri creşte în perioadele de post sau în dietele vegane şi vegetariene, în care este important să acordăm o atenţie sporită aspectelor ce ţin de compoziţia alimentară, pentru a nu ne lipsi corpul de substanţe esenţiale pentru sănătate.

   Proteina din oua: este este o proteina de o calitate superioara avadn un REP ( Rata de eficienta a proteinei ) de 3.8.Are una din cele mai mari R.E.P.- uri dintre toate sursele de proteina.Acest lucru este important pentru corpul tau , deoarece cu cat R.E.P. ul este mai mare , cu atat mai bine corpul tau se poate folosi de proteina.Proteina de ou are o rate de absorbtie ridicata de 1.5-3 ore. Valoarea Biologica sau VB , este unitatea de masura a eficientei proteinei si cum poate fi absorbita si folosita de corp pentru cresteri – cu cat numarul este mai mare , cu atat mai mare este eficienta.Proteina de ou stabileste standardul cu o VB de 100 .fit-man-eating

   Proteina din zer: este considerate de unii cea mai buna sursa de proteine! Este o proteina de cea mai inalta calitate. Proteina din zer este o sursa bogata de lanturi ramificate de aminoacizi ( BCAA-uri ) , continand cele mai ridicate nivele dintre toate alimentele naturale. Proteina din zer este una din cele 2 tipuri de proteina care se obtine din lapte(cealalta fiind cazeina).Este produsa in timpul procesarii laptelui de vaca pentru a obtine branza, ea fiind un produs secundar.mani

Proteina din canepa: roteina de canepa ii contine pe toti cei 8 aminoacizi esentiali, pe care organismul uman adult nu ii poate produce. 65% din continutul total de proteina din semintele de canepa este proteina globulara numita edestina. Ea este usor de digerat, este absorbita usor si vitala pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Edestina are abilitatea unica de a stimula producerea de anticorpi impotriva agentilor invazivi. Spre deosebire de alte pudre proteice, cea din canepa are un continut bogat in acizii grasi polinesaturati esentiali omega 6 si omega 3 in raportul ideal pentru asimilarea de catre organism.

   Proteina din mazare: contine cea mai mare concentratie de arginina decat orice alta proteina. Este usor de digerat, bogata in aminoacizi esentiali.

b6d38ed5-7178-4e3d-bf9d-06c500fe590a

   Proteina din orez: pe langa aportul proteic aceasta pudra mai contine aminoacizi esentiali, vitamine din grupul B, vitamina E, fibre si carbohidrati . Pudra de orez este hipoalergica, adica nu irita stomacul si este mai usor de digerat decat orice alta sursa de proteine. Persoanele cu afectiuni gastro-intestinale precum sindromul colonului iritabil, alergii alimentare sau cu intoleranta la lactoza nu pot digera usor alimente precum carne, lactate sau alte surse de proteine, pudra proteica din orez reprezinta o alternativa la aceste tipuri de alimente.man

   Proteina din soia: difera de cea din lapte in ceea ce priveste continutul de aminoacizi si digestibilitatea. Compozitia aminoacizilor din proteina de soia conduce la o desfacere mai rapida, in ficat, comparativ cu proteina din zer. Acesta viteza este importanta atunci cand muschii au nevoie de o cantitate mare de aminoacizi in timpul antrenamentului. Poti sa astepti sa-ti recapeti puterile, dar e mai simplu sa le regasesti in resursele organismului.Un studiu a analizat diferenta dintre absorbtia proteinei din soia si a celei din lapte si s-a constatat ca proteina din soia este absorbita in intestine cu 50 de minute inainte ca proteina din lapte sa inceapa sa fie absorbita.

   Doresti sa ai o dieta de calitate care sa-ti asigure toti nutrientii esentiali, ai nevoie de noi ponturi privind diversitatea alimentelor, iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, esti nerabdator sa-ti atingi mai repede obiectivele sportive, doresti sa achizitionezi suplimente alimentare cat mai de calitate? Scrie-mi pe adresa de email, relateaza povestea si doleantele pe care le ai si ne straduim sa concepem o dieta si un program de suplimente alimentare cat mai adecvat nevoilor tale.


 Adrian Udrea- fitoterapeut, nutritionist

plantevindecatoare@gmail.com

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share