Published On: lun, oct. 29th, 2018

Inaugurare Centru Multicultural la Valcani

Astăzi a fost inaugurat Centrul Multicultural la Valcani realizat în cadrul proiectului ”Redescoperirea tradițiilor culturale din zona de frontieră Valcani–Čoka, ca parte a Banatului istoric” derulat de Comuna Valcani, jud. Timiș în calitate de lider de proiect și Comuna Čoka, Serbia în calitate de partener.

Pe lângă acest Centru Multicultural, ca rezultat, putem aminti reabilitarea Centrului Cultural de la Banatski Monoštor, localitate care aparține de Čoka. În cadrul proiectului, lansat la 08.06.2017, au fost inițiate și implementate programe comune cu caracter cultural, gastronomic, păstrarea tradițiilor etc.

Centrul Multicultural Valcani va ajuta la dezvoltarea relațiilor sociale și culturale în zona transfrontalieră, pe baza cooperării multiculturale, a patrimoniului cultural și a promovării în comun a tradițiilor multietnice.

La conferința de presă susținut cu prilejul inaugurării Centrului Multicultural, Dragoș Buicu primarul Comunei Valcani a subliniat: ”Prin construirea acestui Centru Multicultural este facilitat accesul comunității la viața culturală și socială, ne dorim o revitalizare a tradițiilor și a relațiilor interumane din zona de Valcani-Čoka, precum și promovarea acestora. Cu mândrie o spunem că 45 de copii de la clasele primare si până la liceu, fac parte din ansamblul de dansuri populare din Valcani, înființat datorită acestui proiect. Urmează să începem activitatea în atelierele de creație: lucru manual, bucătărie tradițională și cercetarea privind vechile tradiții și obiceiuri din Valcani și Čoka. În luna iulie 2018, 220 copii din Valcani și Čoka au petrecut 10 zile în tabăra de la Banatski Monoštor, participând la diferite activități culturale și educative, dar și dezvoltând prietenii. Până în prezent proiectul s-a desfășurat conform planului, însă nu putem spune că proiectul este un succes până când nu se va finaliza în luna iunie 2019.”

Valoarea totală a proiectului este 351,718.10 euro din care 252,784.35 euro revine Comunei Valcani (cofinanțarea de stat a României este 13%, respectiv 32,861.97 euro, iar cofinanțarea beneficiarului 2%, respectiv 5,055.69 euro) și 98,933.75 euro partenerului sârb.

 Programul Interreg – IPA Cooperare Transfrontalieră prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II) şi cofinanţat de statele partenere în program puteți obține pe site-ul www.romania-serbia.net

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It