OFICIAL MEDIA
OFICIAL MEDIA
Published On: vin, nov. 2nd, 2018

ÎNCEPE FESTIVALUL DE TEATRU DOM 100

Asociația Culturală Contrasens, prin programul DOM 100, organizează în perioada 2 noiembrie – 5 decembrie Festivalul de Teatru DOM 100.

În cadrul festivalului, vor avea loc 14 spectacole de teatru, producții ale unor teatre invitate din toată țara, reprezentațiile fiind programate  în mai multe locații din Timișoara, cum ar fi: Halele Timco, Casa Artelor și în sala Teatrului German și a Teatrului Maghiar.

Festivalul de Teatru Dom 100 își propune să adune momente și evenimente semnificative pentru Centenar, aducând în fața publicului țimișorean secvențe din destinul nostru comun din prima sută de ani petrecută împreună. De asemenea își propune să pună în lumină ce se întâmplă cu noi acum și să lanseze teme de reflecție despre ce se va întâmpla sau am putea face să se întâmple cu noi în viitor. Acesta este felul nostru de a sărbători toamna asta Centenarul la Timișoara! a spus Ștefan Iordănescu, directorul Festivalului de Teatru DOM 100.

Lansarea oficială va avea loc vineri, 2 noiembrie, la Halele Timco, cu spectacolul de teatru “Ne știm de 100 de ani”, producție teatrală în regia lui Ștefan Iordănescu pe un text de Vlad Tăușance, având în distribuție actori din patru teatre și patru regiuni istorice. Premiera acestui spectacol a avut loc în 6 și 7 octombrie, la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea și interpretează tema Centenarului pe mai multe paliere, explicit și metaforic, fără a se feri de umorul critic sau abordări teatrale inovatoare.

Textul lui Vlad Tăușance trece în revistă o serie de locuri comune, prejudecăți și ticuri care ne definesc și provoacă identitatea personală și națională, iar clișeele sunt expuse și deconstruite scenă după scenă. „Am vrut ca vocile de pe scenă să sune cât mai natural, cât mai departe de ecourile propagandei vechi și noi. Suntem datori, măcar la o sută de ani, să fim sinceri. Privitul în oglindă este o formă de patriotism!” a declarat acesta.

Duminică, în 4 noiembrie, trupele “Andrei Mureşanu” şi “Osonó” din Sfântu Gheorghe, vor pune în scenă o amară și incendiară comedie despre orbire. Spectacolul de teatru “Orb de mină este despre orbirea unei comunităţi rurale din Secuime, un sat fără nume, cum fără nume este şi oraşul din celebrul Eseu despre orbire al lui Jose Saramago, cu care Székely Csaba se întâlneşte pe terenul aceleiaşi obsesii: când o comunitate este lovită de orbire, ea alunecă inevitabil până la ultima treaptă a degradării, acolo unde oamenii îşi pierd identitatea şi umanitatea.

Următoarea întâlnire din festival va fi în data de 12 noiembrie, când va avea loc premiera spectacolului de teatru “Morfem”, scris de Mădălina Ghițescu, în regia lui Ștefan Iordănescu.

Intrarea la toate spectacolele de teatru din cadrul Festivalului de Teatru Dom 100 este liberă, toate costurile festivalului fiind susținute prin proiectul DOM100 finanțat de MCIN, dar se face în baza unei rezervări în prealabil la adresa de email: asociatia.contrasens@gmail.com.

Programul Festivalului DOM 100 poate fi consultat pe site (www.accontrasens.ro) și pe pagina de Facebook: DOM 100.

DOM 100 este un program cultural care își propune să aducă împreună toate artele în jurul oamenilor și al orașului. Se vor desfășura proiecte culturale din toate sferele artelor, producții proprii sau spectacole invitate dedicate CENTENARULUI, printr-o intervenție culturală care integrează domenii culturale diverse și industrii creative într-un meniu variat de artă comunitară, animație stradală, intervenție în spațiul public, dialoguri culturale și socializare prin și pentru cultură și care implică și activează întreaga comunitate.

Despre Asociația Culturală Contrasens

Asociația Culturală Contrasens este o organizație înființată în Timișoara (mai 2015), care promovează arta și cultura ca fiind un spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor pe care își propun să-i familiarizeze cu actul artistic şi cu actul creativ românesc contemporan. Asociația are ca misiune susținerea, dezvoltarea și promovarea culturii contemporane prin proiecte din domeniul educației prin cultură și prin proiecte interdisciplinare din câmpul artelor vizuale și al artelor spectacolului (performance, teatru, muzică etc). “Vrem să prezentăm pe piaţa de artă o ofertă culturală diversă, experimentală, multiculturală, conectată la fenomene contemporane, naţionale şi internaţionale.”, declară Dana Sarmeș, președintele al Asociației Culturale Contrasens.

PROGRAM:

Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea,

Teatrul de Vest Reșița, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Asociația Ataraxia Râmnicu Vâlcea

2.11 –   Ne știm de 100 de ani de Vlad Tăușance, regia Ștefan Iordănescu

Halele Timco – ora 19:00

Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe și Teatrul Independent Osonó

04.11 –             Orb de mină de Székely Csaba, regia Catinca Drăgănescu

sala Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, ora 19:00

Asociația Culturală Contrasens

12.11 – Premieră: Morfem, de Mădălina Ghițescu, regia Ștefan Iordănescu

Halele Timco, ora 19.00

Asociația Culturală Contrasens

13.11Morfem, de Mădălina Ghițescu, regia Ștefan Iordănescu

Halele Timco, ora 19.00

Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea

14.11 –             Un dușman al poporului de Henrik Ibsen, versiunea scenică Adrian Roman

Halele Timco, ora 19:00

Godot Cafe-Teatru

15.11 –             Carpathian Garden text și regie: Radu Iacoban

Casa Artelor, ora 20:00

Centrul de Teatru Educațional Replika București

16 .11Amintiri din epoca de școală de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol

Casa Artelor, ora 20:00

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti

18.11 –             After Hours text și regie: Radu Iacoban

Halele Timco, ora 19:00

Teatrul de Vest Reșița

22.11 –             Secretul Fericirii la Resița de Mihaela Michailov, Mădălina Petre-Ghițescu, Matei Mircioane, regia Ștefan Iordănescu

sala Teatrului German de Stat Timișoara, ora 19:00

Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” Arad

23.11 –             Ai mei erau super scenariu colectiv, regia Cristian Ban

Halele Timco, ora 19:00

Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” Arad

24.11 –             Să ne cunoaștem mai bine scenariu colectiv, regia Cristian Ban

Halele Timco, ora 19:00

Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” Arad

25.11 –             Flori de mină de Székely Csaba, regia Ștefan Iordănescu

Halele Timco, ora 17:00

Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru

27.11 –             Don’t cry baby un spectacol / text de Eugen Jebeleanu și Catinca Drăgănescu, regia Petre Silviu- Văcărescu

Casa Artelor, ora 18:00

Asociația Culturală Contrasens

02.12 – Premieră: Putere. O scurtă istorie personală – titlu in lucru, de Carmen Lidia Vidiu

Halele Timco, ora 19:00

Asociația Culturală Contrasens

03.12Putere. O scurtă istorie personală – titlu in lucru, de Carmen Lidia Vidiu

Halele Timco, ora 19:00

Asociaţia Colectiv A din Cluj-Napoca

05.12 –             Societate cu Răspundere Limitată concept & regie: Florin Caracala

Halele Timco, ora 19:00

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Urmariti-ne pe Facebook

Pentru un corp sanatos

STIL DE VIATA

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It