Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Intreprinzător fără limite

Dau o fugă până la Zalău să îl întâlnesc pe Liviu Hosu, veche cunoţtiinţă din Cieaura, un ins ce nu are nici o clipă astâmpăr şi nu stă deloc, locului. De data asta a găsit o soluție pe cât de ingenioasă pe atât și de profitabilă, fabrica mobila de suc de mere.

Profitabilă nu numai pentru el, ci pentru toata lumea deocamdată din Sălaj, dar urmează să se extindă. Pentru început va scoate din criză cultivatorii de mere din Sălaj, care s-au ales în ultimii ani cu supraproducții care i-au obligat pur și simplu să lase livezile neculese, pentru că prețul merelor pe piață nu justifică efortul recoltării și nici măcar nu acopereă transportul.
Fabrica mobilă de suc de mere din Sălaj este a doua ca mărime din Tranislvania, după fabrica din Miercurea Ciuc.

Cum i-a venit idea. Simplu. A ieşit la o plimbare cu ATV-ul prin Livada Meseș din Zalau. “Am văzut merii încărcați cu fructe. Plin de fructe și pe jos. Nu le culege nimeni, putrezesc acolo. Am ajuns acasă și m-am tot gândit ce se întâmplă cu producția de mere, de nu mai trebuie nimănui. Am dat apoi din greșeala peste un videclip pe internet cu un baiat care facea suc din mere.şi atunci m-am pus pe treabă. Am mers în Olanda, de unde a achiziționat o fabrică de suc de mere mobilă care poate fi tractată de o mașina mare oriunde. Am adus-o la Zalău și am dat drumul producției. Sucul iese la un preț și de trei ori mai mic decât cel al sucului cumpărat din supermarket. Eu îmi produc suc pentru vânzare, însa în cantitați mici. Îi aștept pe salajeni sa vina sa își faca suc la mine. Decât sa vânda merele cu 20 de bani la cei care le cumpara pentru sapun, mai bine vin la mine sa le fac din ele suc. Prețul e de 2 lei și 20 de bani pentru sucul ambalat în pungi de cinci litri și de 2 lei și 50 de bani pentru sucul ambalat în pungi de trei litri”, ne spune Hosu.
În urmă cu o zece zile, Hosu a şi făcut prima producție de suc a fost făcută.

“Totul e din inox, merge totul fara probleme, e mecanizat. Doi oameni ajung ca sa faca mii de litri de suc zilnic. Aștept pe oricine vrea sa își faca suc sa vina. Eu iau merele, le vars pe o banda, de unde fabrica face tot; le spala automat, le curața. Sucul este pasturizat și realizat la 80 de grade, astfel încât sa reziste și 2 ani daca e cazul. Am doua tancuri de racire la fabrica, astfel încât treaba sa mearga repede. Reziduul de la mere o sa-l dau sa fie folosit în agricultura, ca furaj la animale”, spune Hosu.
Prețul de producție este rentabil pentru oricine are mere și nu are unde le da mai departe, cu 2,20 pe litru. O sută de litri de suc înseamnă 220 de lei. La magazin, litrul de suc de mere natural este mult mai scump. “La mine prețul este de 2,20 lei doar pentru ca sunt scumpe pungile în care ambalez sucul. Ele sunt închise ermetic și puse într-o cutie. Totul este realizat automat de utilaj. Problema este ca pungile sunt scumpe, iar atunci eu am adaugat în preț și punga. Altfel ar fi mai ieftin”.
Din o sută de kilograme de mere se produc aproximativ 70 – 75 de litri de suc de mere, însă sucul poate fi făcut și cu mere și sfeclă roșie, mere și pere sau mere și morcovi.
“Am diferite site prin care merele pot fi tocate în funcție de mărimea lor. La o sută de kilograme de mere trebuie puse cam 15 kilograme de morcovi și iese un suc cu aromă de morcovi. Gramajul e de 85 la suta ăar și 15 la sută pere, sfeclă sau morcovi. Când dau drumul la fabrică, într-o zi trebuie să produc din start suc din 350 de kilograme de mere, iar apoi utilajul acceptă minim 75 de kilograme de mere”, spune Hosu.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share