28/02/2020

IPJ Dâmboviţa: Recomandări la începutul noului an școlar 

La data de 11 septembrie a.c., 192 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor acţiona în sistem integrat pentru desfăşurarea în siguranţă a festivităţilor specifice deschiderii anului de învăţământ preuniversitar. Astfel, 145 de poliţişti de ordine publică, 15 de la rutieră, 17 de la investigații criminale și 11 efective de la alte structuri, sprijiniți de structura de prevenire, vor fi prezenţi în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din județ.

De asemenea, în aceste zile, polițiștii intensifică activitățile educativ-preventive și de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și a asigurării de răspundere civilă obligatorie.

Pentru ca noul an şcolar să înceapă și să decurgă în linişte şi siguranţă, fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei.

Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, fiind supravegheate în permanenţă traseele de deplasare a elevilor.

De asemenea, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

Totodată, sunt identificate şi controlate toate unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.

Pentru evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional și prevenirea evenimentelor negative, poliţiştii vor organiza pentru elevi diferite activităţi preventiv-educative.

Dragi elevi, la școală este important să aveți un comportament civilizat!

Nu uitați:

 • Când vă jucați cu alţi elevi, aveți grijă să nu-i împingeți sau să-i loviți, din greşeală.
 • Mergeți calm, fără să alergați pe coridoare!
 • Dacă asistați la o ceartă sau o altercaţie, anunțați imediat profesorii sau personalul de pază! Nu vă încurajați colegii la acte de violență!
 • Purtați-vă frumos, evitați să vă lăsați influenţat de cei din jur şi să fiți agresivi în comportament sau limbaj!
 • Dacă ceilalţi copii vă izolează, vă umilesc sau vă jignesc, spuneți-le părinţilor şi profesorilor ce se întâmplă şi cereți-le ajutorul!
 • Mare atenție la mediul online! Nu accesați jocuri despre care știți că sunt periculoase.
 • De asemenea, evitaţi să urcaţi cu ghiozdanele în spate în mijloacele de transport în comun, deoarece puteţi fi prinşi de uşile acestora!
 • Deplasaţi-vă numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului public şi cât mai aproape de marginea  carosabilului!
 • Traversaţi strada numai pe „zebră” şi semnalizate cu indicatoare!
 • Acolo unde sunt instalate semafoare, traversaţi numai la culoarea verde a acestora! Evitaţi să traversaţi strada în fugă!
 • Aşteptaţi mijloacele de transport în comun numai pe trotuare sau refugiile special amenajate şi nu pe partea carosabilă!
 • După coborârea din mijloacele de transport în comun, nu traversaţi strada prin faţa sau prin spatele acestora. Traversarea se realizează numai după plecarea lor din staţie, prin locurile special amenajate!

Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița le urează tuturor mult succes în noul an şcolar și îi asigură pe elevi, părinți și profesori că polițiștii sunt la datorie pentru siguranța lor!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments