Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ISIS – de la mitologie egipteană la fundamentalism Islamic

15576464-mmmain

ISIS – de la mitologie egipteană la fundamentalism Islamic

 

Pentru cei care au ceva cunoştinţe de istorie, Isis este zeiţa egipteană a fertilităţii, fiica lui Geb, soră şi de-o potrivă soţie a lui Osiris. Pentru cei pasionaţi de politica mondială ISIS este o grupare militantă teroristă din Orientul Mijlociu.

În ultimele zile atenţia mass-media internaţionale s-a mutat din Israel şi Gaza în Irak, sau mai bine zis în ISIS, acronim pentru Statul Islamic al Irak-ului şi al Siriei. Această organizaţie, impropriu denumită stat (pentru că nici un alt stat sau entitate internaţională nu-l recunoaşte) este un grup de militanţi care a luat fiinţă acum mai bine de 10 ani şi care recent a fost implicată în acţiuni care au atras atenţia multor state de pe mapamond. Acum câteva luni ISIS a preluat, sau mai bine zis a început să controleze şi să-şi manifeste autoritatea asupra unor teritorii din Irak şi Siria autoproclamându-se califat Islamic. Acest ultim episod a precedat unor adevărate băi de sânge în care au fost implicaţi toţi cei care nu împărtăşesc aceleaşi idealuri cu ISIS.

Califatul este un stat/organizare de tip islamic condus de un lider religios suprem – califul – care este totodată şi lider politic – successor al lui Mahomed, profetul tuturor musulmanilor. Succesiunea imperiilor musulmane care au supravieţuit de-a lungul timpului sunt numite în cele mai multe cazuri califat.

Dacă până mai acum câteva zile nu se ştia nimic despre aceste evenimente, aparent izolate, odată cu implicarea SUA, centrul de greutate al ştirilor de politică externă s-a mutat din nou în Orientul Mijlociu. Nu sunt foarte mulţi cei care au curajul să vorbească despre acţiunile şi influenţa ISIS în regiune. Până nu demult toată viaţa politică internaţională şi mass- media s-au concentrat pe Orientul Apropiat, Rusia sau Ucraina. Un membru al minorităţii Yazidi din Irak, într-o declaraţie către publicaţia The New Yorker a precizat că “nu vede nici un fel de atenţie acordată [de lumea întreagă] crizei din Irak […] având în vedere că într-o singură zi mai mult de 2000 de membrii ai minorităţii Yazidi din Sinjar au fost ucişi fără vreun motiv anume […], cu toate astea lumea întreagă cere salvarea Gazei”.

Potrivit unei declaraţii a postului CNN, membrii ai ISIS au decapitat şi expus capetele celor ucişi în vârful unor piloni pentru ca mulţimea să ia aminte şi să se teamă.

Populaţiile aflate sunt influenţa ISIS sunt de toate vârstele, femei, copii, bătrâni. Ţintele sunt de obicei non-musulmani. O serie de acţiuni au fost îndreptate împotriva populaţiilor creştine. Sub ameninţarea torturii mulţi au fost îngenuncheaţi şi obligaţi să se convertească la Islam. Cei care au refuzat au fost decapitaţi.

The Human Rights Watch – organizaţie care monitorizează activităţi umanitare şi promovează respectarea drepturilor omului a apreciat că printre cei care se află pe “lista neagră”a ISIS se numără călugăriţe creştine, turcmeni, shabaks şi alte minorităţi non-musulmane.

Puterea ISIS a crescut exponenţial în ultima lună şi a luat proporţii incredibile în săptămâna ce tocmai s-a încheiat. Ofensiva militară a ISIS a luat pe nepregătite conducerea celor două guverne în care operează, irakian, respectiv sirian. Prim-ministrul irakian, Nouri al-Maliki, şi-a manifestat de multe ori firea înclinată spre război, mai ales prin sprijinul acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad – ambii fiind susţinuţi din punct de vedere militar de Iran. Iranul şi-a declarat făţiş intenţia de a sprijini guvernul Maliki în orice împrejurări, iar în acest context puterea ISIS a crescut, iar consecinţele acesteia vor avea urmări potenţial catastrofale pentru cele trei state implicate.

Până nu demult, Siria a fost în centrul atenţiei datorită unei politicii autoritare şi dictatoriale, care a dus la bombardamente masive şi la moartea a mii de cetăţeni sirieni. Atenţia s-a mutat acum în Irak datorită rapidităţii şi cruzimii cu care operează ISIS. Ţelul final al acestei organizaţii teroriste pare a fi acumularea de cât mai multe teritorii şi convertirea, prin forţă dacă este necesar, a populaţiilor “necredincioase”.

În situaţii de această natură, SUA a avut “obiceiul” de a trimite trupe para-militare în regiune sau a recurs la forţă prin bombardamente asupra teritoriilor ocupate de militanţi islamici. Ei bine de această dată guvernul american a recurs la metode mai diplomatice, cerând trimiterea a 300 de specialişti militari care să coopereze cu armata irakiană/siriană în vederea soluţionării acestui conflict prin mijloace mai puţin violente.

Situaţia populaţiilor din Irak şi Siria care se află la limita ocupaţiei este atât de dramatică încât este greu de discutat în termeni atât de simplii. Se vorbeşte despre uciderea în masă a sute de localnici, fără nicio vină, decât poate aceea de a avea curajul să se apere în faţa unei forţe pe cât  de violentă, pe atât de lipsită de sens.

De mai bine de opt săptămâni ISIS a înaintat în teritorii locuite de civili irakieni, sirieni, şi de alte etnii (respectiv religii) ameninţând cu ocuparea oraşului Mosul din Irak şi instaurarea califatului. Conform UNICEF, mai bine de 40 de copii au fost ucişi, iar peste 25.000 forţaţi să fugă împreună cu familiile ce le-au mai rămas alături. În mai puţin de 7 zile, ISIS a ocupat o localitate a minorităţii Yazidis (peste 40.000 locuitori), izolând-o practic de restul lumii. Trupe aparţinând guvernului irakian, turc şi american au realizat raiduri aeriene de tip umanitar pentru a sprijini cu alimente şi medicamente populaţiile aflate sub ocupaţia ISIS.

Situaţia provocată de ISIS poate duce la desfăşurări de forţe care pot include acţiuni umanitare, diplomatice, dar şi armate. Acest ultim aspect este cel mai greu de imaginat pentru că presupune bombardarea completă a regiunilor ocupate de ISIS, asta însemnând pe lângă pagube materiale însemnate, şi moartea unor populaţii care au fost prinse în acest conflict fără voia lor.

Sursa: http://www.pennlive.com/nation-world/2014/08/what_is_isis_and_why_should_we.html

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share