" /> ITRAN, Algeria- Jurnal de Festival, Babel FAST 2017 | Oficial Media
Published On: Dum, iul. 9th, 2017

ITRAN, Algeria- Jurnal de Festival, Babel FAST 2017

Punți de legătură peste lumi și peste culturi, aceasta este misiunea pe care Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște și-a propus-o prin Festivalul Babel de peste șapte ediții. Algeria a fost una din țările care a traversat aceste punți și pe care am reîntâlnit-o și la ediția de anul acesta. Ne-am regăsit din nou prietenii, cei care nici anul trecut nu s-au mai putut despărți de teatru și de orașul Târgoviște. Căștigători la ediția din 2016 ai premiului pentru Popularitate și viziune inovativă cu spectacolul AZUZEN ( trupa Knights of the Stage) în regia lui Okbaoui Cheikh, echipa din Algeria a reprezentat și acum un exemplu de perseverență, prietenie sinceră, dorință de a învăța și a-și depăși limitele.

Ne-am bucurat să fim primii care le-au anunțat revenirea la Festivalul Babel și să-i avem alături pe membrii grupului Itran, din Algeria pe toată perioada celui mai mare eveniment de artă teatrală internațională pe care Teatrul Tony Bulandra și orașul Târgoviște îl organizează în fiecare an.

Și pentru că nu putem face conexiuni sau trimite mesaje fără a ne apropia unii de alții, i-am rugat pe actori, regizor, scenograf și întreaga echipă tehnică să ne împărtășească din experiența pe care au trăit-o anul acesta la BABEL Fast.

Oficial Media: Spune-ne câteva cuvinte despre piesa?

Okbaoui Cheikh: Este cea mai recentă producție, tema este războiul, piesa este scrisă de Falah Chaker din Irak și este povestea unei femei care și-a pierdut iubitul în război. Ea suferă foarte tare până când îl întâlnește pe Al Djinni. După un timp, cei doi se îndrăgostesc unul de celălalt și își dau seama că numai dragostea este cea care poate pune capăt războiului.

Oficial Media: Am văzut o piesă mult peste cea de anul trecut. Un joc foarte bun al actorilor, o bună simetrie, dar să nu uităm că nu știm textul. Iar dacă s-a greșit nu avem cum să ne dăm seama.

Okbaoui Cheikh: Anul ăsta am lucrat cu mai puțin text decât anul trecut, tocmai pentru a evita acest gen de probleme. Oamenii nu cunosc limba noastră și poate la anul vom renunța definitiv la text.

Oficial Media: Nouă ne-a plăcut și piesa de anul trecut, v-am felicitat și atunci, dar cea de acum este cu multe trepte față de cea de anul trecut. Și aici vreau să te felicit pe tine, Okbaoui, pentru că tu ai pus în scenă spectacolul. Este vorba de un complex, pentru un om de altă naționalitate, dacă nu vi spre public cu toate instrumentele, vorbit, mișcare, expresie, scenografie, nu se poate înțelege mesajul.

Okbaoui Cheikh: Da, așa este iar teatrul și arta sunt singurele căi de a sparge barierele dintre oameni făra a exista un limbaj vorbit.

Oficial Media: Pentru cei patru actori, baieti, dacă vor să ne spună cum s-au simțit pe scenă. Care a fost vibrația voastră față de public?

Hammas Fahem: Nu avem emoții pe scenă, nu suntem îngrijoarați, suntem relaxați și bucurosi.

Oficial Media: Pentru Talbi Zoulikha și Bellagh Mourad, cum e să ai rol de protagonist, e mai greu?

Talbi Zoulikha: Nu a fost un rol dificil, dar cea mai importantă rămâne munca individuală pe care o facem cu toții pentru personajele noastre, pentru a ne atinge țintele.

Oficial Media: Deși lucrați individual, nu va ajutați ca și echipă?

Okbaoui Cheikh: Da, lucrăm ca o echipă. Zouli nu este la primul ei rol, a mai jucat și în alte spectacole, a muncit din greu pentru a fi cât mai aproape de personaj, și cu ajutorul meu și al colegilor, a reușit.

Oficial Media: Cum vă simțiți atunci când se întâmplă ceva neprevăzut pe scenă? 
Okbaoui Cheikh: Atunci când am început spectacolul am avut 5 minute pe scenă și am improvizat multe lucruri, iar dacă se întâmplă ceva de-a lungul spectacolului, să avem deja starea de normalitate.

Oficial Media: Cum este primit genul acesta de spectacol la voi acasa, în Tizi Ouzou?

Okbaoui Cheikh: Este bine primit, avem mult de lucru, și în fiecare an încercăm să facem spectacole noi. Oamenii vin la teatru, avem și festivaluri, sunt multe grupuri de teatru în Tizi Ouzou.

Oficial Media: Cum au colaborat cei din echipa voastră cu cei din Târgoviște pe partea tehnică?

Okbaoui Cheikh: Au fost câteva probleme legate de timp, aveam la dispoziție doar o oră să montam totul, și am fost programați cam târziu cu spectacolul și nu am avut public numeros.

Oficial Media: Unde ați mai jucat, în ce țări?
Okbaoui Cheikh:  Cu spectacolul acesta am mai fost la Festivalul de teatru experimental de la Shanghai, în Suedia, in Germania la Leipzig și la festivalul de teatru din Amsterdam.

Oficial Media: Câteva cuvinte despre Festivalul Babel, cum ați fost primiți, cum ați simțit atmosfera de aici?

Bellagh Lyes: Este a doua oară când suntem aici, a fost totul foarte bine, am văzut foarte multe lucruri noi și a fost foarte interesant să cunoaștem oameni din toată lumea. Să vedem atâtea spectacole și să învățăm ceva nou. Aceasta este bogăția acestui festival, acestea sunt fructele.

Belloul Idir: Este pentru prima dată când sunt în Târgoviște și sunt foarte fericit că am întâlnit mulți oameni noi, idei noi, și ne bucurăm de acest schimb cultural. Am participat și la cele două workshopuri susținute de Scott Johnston și Joao Mota și a fost minunat pentru că am învățat multe modalități de a ne folosi expresia corpului, fără a vorbi.

Okbaoui Cheikh: Am participat la multe festivaluri fie de teatru, fie muzicale, însă Festivalul Babel din Târgoviște este unic și doar aici există o mare diversitate de artă teatrală.

GALERIE FOTO SPECTACOL 

ITRAN, Algeria

Ultima piesă / The last play

Scenariul / Dramaturgy: Falah Chaker “IRAK”

Regia / Directed by: Okbaoui Cheikh

Scenografia / Scenography: Saidoun Amirouche

Cu / With: Talbi Zoulikha, Bellagh Mourad, Belloul Idir, Boutchiche Hamadach, Bellagh Lyes, Hammas Fahem

Limba / Language: Tamazight (Limbă berberă / Berber language)

 ITRAN este numele unui grup teatral înființat în 2004. Cu o activitate continuă și prin dorința membrilor a devenit, în 2010, o asociație independentă acreditată. Are următoarele secțiuni: teatru (pentru copii și adulți) ca principală activitate, dans, muzică, șah. Mai bine de 40 de spectacole au fost prezentate de companie între anii 2007 – 2010. Au avut, de asemenea, participări în festivaluri naționale și internaționale.

 

Cristi Iordache & Oana Grigore

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •  
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos