Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

JANDARMERIA DÂMBOVIŢA – 25 DE ANI DE EXISTENŢĂ

 PRIMUL CONTINGENT

JANDARMERIA DÂMBOVIŢA – 25 DE ANI DE EXISTENŢĂ

122 DE ANI  DE LA INFIINŢAREA JANDARERIEI RURALE

-Moment de aducere aminte şi de recunoştinţă- 

Ziua de 1 septembrie are o profundă semnificaţie pentru Jandarmeria dâmboviţeană, fiind un moment de aducere aminte şi de recunoştinţă: aniversarea a 25 de ani de existenţă.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa s-a desfăşurat un simpozion la care au participat prefectul judeţului Dâmboviţa – jr. Ioan MARINESCU, subprefectul județului – jr. Antonel JÎJÎIE, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – conf.univ.dr. Adrian ȚUȚUIANU, reprezentant din partea I.P.J. Dâmboviţa, inspectorul şef al I.S.U. Dâmboviţa – col. Mirel PIETREANU, şeful SIPI Dâmboviţa – cms. Vlad LUPU,  reprezentanţi din partea STS, SRI,  MApN, “Crucea Roșie” Dâmbovița și mass-media, cadre militare în rezerevă şi jandarmi dâmboviţeni.

La finalul acestei activități festive, inspectorul şef – colonel Gavrilă Costel a adresat tuturor jandarmilor dâmboviţeni urări de sănătate, putere de muncă în activităţile viitoare, precum şi un sincer „LA MULŢI ANI!”

 

REFERINŢE ISTORICE ALE JANDARMERIEI DÂMBOVIŢENE

 

În baza H.G. nr. 0749/05.07.1990 privind înfiinţarea trupelor de jandarmi şi a ordinului Ministrului de Interne nr. I/05853 din 01.09.1990 la data de 01.09.1990 a luat fiinţă Batalionul 50 Jandarmi Târgovişte cu indicativul UM 0705. Batalionul 50 Jandarmi Târgovişte se afla în subordinea Brigăzii 44  Craiova.

O nouă etapă pe drumul adaptării structurilor de jandarmi dâmboviţeni la cerinţele impuse de rezolvarea operativă a problemelor avute în competenţă, este inaugurată prin trecerea Batalionului 50 Jandarmi Târgovişte din Subordinea Brigăzii 44 Craiova, în subordinea Brigăzii 36 Ploieşti.

Ca recunoaştere a progreselor făcute de UM 0705 Târgovişte, în conformitate cu decretul prezidenţial nr. 429/07.09.1996 a fost acordat „Drapelul de luptă” al Batalionului 50 Jandarmi Târgovişte.

Începând cu 01.01.1998, Batalionul 50 Jandarmeria Târgovişte, conform Legii 116/1998 de organizare şi funcţionare a jandarmeriei, se reorganizează în Comandamentul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa.

Comandamentul unităţii, împreună cu Drapelul de luptă, a fost mutat conform unui ordin al ministrului de interne în cazarma din localitatea Ochiuri.

Începând cu 14.03.2005, intră în vigoare Legea 550/2004 prin care Comandamentul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa se transformă în Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa.

În ziua de 24.03.2005 orele 1200 la reşedinţa unităţii din cazarma Ochiuri are loc festivitatea de predare – primire a comenzii şi a Drapelului de Luptă al unităţii.

În conformitate cu articolul 10, pct. 3 din Legea 550/2004 şi în baza planului propriu de măsuri sediul I.J.J. Dâmboviţa se mută din Cazarma Ochiuri în cazarma Târgovişte dispusa pe B-dul Regele Carol I, nr. 49.

În coformitate cu Ordinul MAI nr. 678 din 06.06.2005 se atribuie Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa denumirea onorifică cu semnificaţie istorică „Mircea cel Bătrân”.

Aceasta denumire nu este întâmplătoare, deoarece în timpul domniei marelui voievod, Târgoviştea a devenit cetatea de scaun a Tării Româneşti.

 REFERINŢE ISTORICE ALE JANDARMERIEI RURALE 

Pe data de 1 septembrie a.c., la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa, ca şi la nivel naţional se aniversează împlinirea a 122 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, instituită prin „Legea asupra Gendarmeriei Rurale din  1 septembrie 1893”.

În urmă cu 122 de ani, necesitatea unei forţe specializate, puternice, a cărei misiune principală să o constituie paza şi ordinea de stat, asigurarea liniştii şi libertăţii cetăţeanului, protecţia proprietăţii, precum şi a modului de aplicare şi respectare a legilor ţării, au determinat intensificarea acţiunilor factorilor de conducere politică şi militară pentru elaborarea unei legi de organizare a Jandarmeriei rurale.

Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului, organizării Jandarmeriei rurale îi revine, guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului, în ianuarie-februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale. Această lege a fost promulgată prin Decretul regal nr. 2919 din 30 august 1893 şi a intrat în vigoare la 1 septembrie 1893.

Legea Jandarmeriei rurale prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară.

Într-un interval scurt de timp înfiinţarea Jandarmeriei Rurale s-a dovedit a fi deosebit de utilă şi benefică pentru siguranța statului.

Caracterul militar i-a oferit o unanimă recunoaştere, iar prin integritate, cinste, omenie şi solicitudine, jandarmul a devenit unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunităţii, alături de preot, învăţător şi primar. Pregătirea continuă, modul de acţiune şi, uneori, sacrificiul suprem, l-au făcut iubit şi apreciat.

La încadrarea în Jandarmeria rurală, jandarmii indiferent de grad erau obligaţi să depună jurământul care avea următoarea formulare:”Jur credinţă M. S. Regelui, de a ne supune capilor mei, în tot ceea ce privesc serviciul la care sunt chemat şi de a întrebuinţa în exerciţiul funcţiunii mele puterea ce îmi este dată numai pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi îndeplinirea legilor.”

De la înfiinţare şi până în anul 1949 când a fost desfiinţată, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar, în esenţă, a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural.

***

Până în anul 1998, ziua de 1 septembrie marca şi Ziua Jandarmeriei Române. Odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, Ziua Armei se sărbătoreşte la 3 Aprilie, fiind momentul care marchează  promulgarea primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” (anul 1850).                     

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL AL IJJ DÂMBOVIŢA

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share