Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Județul Dâmbovița și drumurile care ne ucid

Nu mai este o noutate pentru nimeni că starea drumurilor din Dâmbovița este deplorabilă și se circulă ca după bombardament. Oamenii mor pe drumeagurile județului, în timp ce baronii locali sunt preocupați de interese personale și de partid. Pe o șosea ce ar trebui să lege vechea cetate valahă de actuală capitală a țării, la câteva zile un om este ucis.

Cine ar trebui să răspundă pentru asta? Aceia care stau în fotolii de 3 ani și sunt interesați să facă legi permisive pentru furat, să decapiteze justiția, să-și salveze penalii. Nimic pentru cetățenii care i-au votat, nimic pentru oameni – poate doar praf în ochi crezând că mai merge cu ”găleata și sticla de ulei”. Între timp le-au schimbat cu ”o sută de lei la pensie”, dar românul s-a prins că este tot capcană, tot pomană electorală, ca să mai poată jecmăni țara încă patru ani.

În această vară un accident cu patru morţi pe DN71, în Dâmboviţa, a circulat pe toate canalele de știri. Trei cetăţeni turci au murit nevinovaţi după ce un camion a pătruns pe contrasens şi a izbit frontal maşina în care se aflau. Şoferul autoutilitarei a decedat, de asemenea, în accident. Acest carnagiu nu ar fi avut loc pe o șosea cu separatoare de sens.

S-a dovedit științific că acolo unde există separatoare numărul accidentelor frontale a scăzut la zero după montarea acestora şi nimeni nu a şi-a mai pierdut viaţa. Dar România are aceeași infrastructură de la Revoluție, în timp ce numărul autoturismelor a crescut de o sută de ori. Cum să înghesui pe un drum turisme și tiruri, bicicliști, caruțe și pietoni!? Asta este crimă. Siguranța rutieră plasează România pe ultimul loc în UE. Cinci oameni mor, în fiecare zi, în accidente rutiere. În peste 30.000 de accidente produse anual pe șosele, aproape 2.000 de victime își pierd viața.

De 30 de ani Târgoviște nu are o șosea la patru benzi de legătură cu Ardealul, nici pe ruta Sinaia, nici pe Câmpulung-Rucăr. Vechea cetate a Țării Românești nu are niciun drum expres de legătură cu marile orașe: București, Ploiești, Pitești, iar faptul că drumurile din județ sunt mai degrabă destinate off-road-ului, determină accidente grave, pierderi de vieți omenești, informații pe care noi le primim zilnic de la IPJ Dâmbovița. Se moare așa cum se respire. Rapid. Așa cum ne sunt răpiți și uciși în chinuri copiii – vezi cazurile de la Caracal și uciderea cu bestialitate a micuței Mihaela-Adriana din Gura-Șuții, chiar din județul nostru.

Dacă ne facem că nu vedem, dacă trecem peste ele ca și cum mâine va fi mai bine, înseamnă că noi ca popor, ca membri ai comunității județului, nu mai suntem întregi la cap. Trăim într-un stat condus de interlopi și analfabeți -aleșii noștri- pe care parcă dinadins ni i-am pus lupi paznici la oi.

Guvernul și Parlamentul au privat statul de aproape 150 milioane de euro furate din circuitul public prin abuzuri de funcție sau putere ale multor oficiali politici și administrativi. Suma aceasta ar fi putut fi folosită la crearea drumului de acces în Stațiunea Padina-Peștera, singura stațiune din Calea Lactee în care poți ajunge doar cu OZN-ul.

„Dacă se ia şpagă în CNADNR? Eu am informaţii de următorul tip. Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi care au lucrat toată viaţa lor la stat. Dacă lumea ar şti în România cum se cheltuiesc banii publici şi cât de prost sunt administraţi ne-ar împuşca ca pe câini, la gard”, a declarat Alin Goga, unul din directorii CNADNR care a avut curaj să vorbească despre sistemul corupt.

În Parlament sunt legi care obligă statul să lucreze cu prioritate la aceste proiecte de infrastructură rutieră. Uniunea Europeană se roagă de autorități să primească bani pentru construcția acestor șosele. Și, cu toate acestea, de 30 de ani noi trăim ca în țările lumii a treia și murim fără dreptul la apărare. Apărarea față de clasa politică incompetentă și coruptă.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share