Lecții de aur pe care trebuie să le învățăm de la Buddha - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Lecții de aur pe care trebuie să le învățăm de la Buddha

„Nu trebuie să atragi tot gunoiul în sufletul tău!” Învățăturile marelui maestru spiritual nu au nevoie de nicio introducere specială. În traducere, „Buddha” înseamnă „trezit” sau „luminat”.

Aceste lecții sunt universale și eterne, iar cunoașterea și implementarea lor îți va oferi o plăcere enormă pentru minte și suflet:

  1. Începe cu puțin – este normal. Ulciorul se umple încet, picătură cu picătură. Fiecare artist a fost cândva doar un amator. Dacă ești consecvent și ai răbdare, vei reuși. Nimeni nu poate obține succesul peste noapte. Acesta apare doar la cei dispuși să înceapă cu pași mici și să lucreze din greu pentru a umple paharul.
  2. Gândurile sunt materiale. Conștiința noastră este totul. Dacă un om spune sau acționează cu gând rău, înseamnă că durerea îl va urmări. Dacă acesta vorbește și acționează cu intenții pure, cu siguranță va avea parte de fericire. Pentru a trăi corect, trebuie să-ți umpli creierul cu gânduri „corecte”. Gândirea corectă îți va oferi tot ce dorești, cea greșită este un rău care te va distruge în cele din urmă.
  3. Iartă. A ține furia în sine este la fel ca și cum ai apuca un cărbune încins pentru a-l arunca în altcineva, dar care te va arde. Atunci când îi eliberezi din închisoare pe cei neiertați, te eliberezi și tu de această tortură. Nu vei face rău nimănui fără să te rănești și tu. Învață să ierți și să o faci cât mai repede.
  4. Acțiunile tale fac diferența. Pentru a crește, trebuie să acționezi. Pentru a crește rapid, trebuie să acționezi în fiecare zi. „Dumnezeu oferă păsărilor viermi, dar nu-i aruncă în cuib”. Buddha spunea: „Nu cred că soarta lovește în oameni care acționează, dar cred că soarta își bate joc de ei atunci când nu fac nimic.”
  5. Încearcă să înțelegi. Am încetat să luptăm pentru adevăr, am început să luptăm doar pentru noi înșine. În primul rând, încearcă să înțelegi și mai apoi încearcă să fii înțeles. Ar trebui să depui toate eforturile pentru a înțelege punctul de vedere al celuilalt. Ascultă, înțelege punctul de vedere al oamenilor și vei avea pace sufletească. Concentrează-te mai mult pe a fi fericit, nu pe a avea dreptate.
  6. Învinge-te. Este mai bine să te învingi pe tine, decât să câștigi o mie de bătălii. O astfel de bătălie nu ți-o va putea lua nici îngerii, nici demonii, nici raiul, nici iadul. Pentru a te câștiga, trebuie să-ți controlezi gândurile. Ele nu ar trebui să se dezlănțuie ca valurile mării. Ai putea spune: „Nu-mi pot controla gândurile. Apar când doresc.” Iar eu îți spun: nu-i poți interzice unei păsări să zboare către tine, dar cu siguranță o poți împiedica să-și construiască un cuib pe capul tău.
  7. Trăiește în armonie. Armonia vine din interior. Nu căuta în afară ceea ce vine doar din inima ta. Adevărul este că armonia o găsești doar în interiorul tău. Aceasta nu reprezintă un nou loc de muncă, o mașină nouă sau o nouă relație, ci pacea sufletească care începe cu tine.
  8. Fii recunoscător. Mereu se găsesc lucruri pentru care să fii recunoscător. Nu fi atât de pesimist. Chiar și într-un moment de ceartă poți fi capabil să mulțumești pentru cel puțin 10 lucruri. Nu toți au fost în stare să se trezească în dimineața asta. Aseară, unii au adormit pentru ultima oară. Încearcă să fii mai atent și să găsești binecuvântare chiar și în lucrurile neînsemnate.

12 lucruri spuse de Buddha pentru o viață fericită:

Cel mai mare dușman al omului – el însuși.

Cea mai mare prostie din viața omului – minciuna.

Cea mai mare durere a vieții umane – invidia.

Cea mai mare greșeală a omului – să se piardă pe el însuși.

Cea mai mare vină a omului – nerecunoștința.

Cea mai mare pierdere din viața omului – pierderea speranței.

Cea mai mare bogăție în viață – sănătatea și rațiunea.

Cel mai mare dar în viață – generozitatea.

Cel mai mare neajuns din viața unui om – neînțelegerea.

Cel mai mare confort în viață –faptele bune.

Cel mai regretabil în viața unei persoane – pierderea demnității personale.

Cel mai admirabil lucru din viața unui om – ridicarea după o căzătură.

Un sfat scurt și înțelept:

Una dintre cele mai necesare deprinderi din viață – abilitatea de a uita repede lucrurile rele, de a renunța la necazuri, de a nu trăi cu supărarea, de a nu fi iritat și de a nu te îneca în ură. Nu trebuie să atragi tot gunoiul în sufletul tău.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share