Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Legea dării în plată intră astăzi în vigoare. Cum scapi de toate datoriile şi cât te costă

darea in plata

Vineri 13, zi ghinionistă pentru bănci. Persoanele care au făcut un credit ipotecar şi nu-şi mai pot plăti ratele vor avea la dispoziţie varianta dării în plată, conform unui act normativ ce se va aplica de azi.

Românii vor putea alege să cedeze băncii sau instituţiei financiare nebancare imobilul ipotecat şi vor scăpa de toate datoriile pe care le au în baza contractului de credit. Totuşi, darea în plată va fi posibilă doar cu îndeplinirea anumitor condiţii şi va implica o serie de costuri pentru persoanele fizice.

Darea în plată este o opţiune care va fi la dispoziţia oricărei persoane fizice care are raporturi juridice cu o instituţie de credit, o instituţie financiară nebancară sau un cesionar al creanţelor deţinute asupra consumatorului.

Totuşi, pentru a putea stinge datoriile contractuale prin darea în plată, vor trebui îndeplinite, în mod cumulativ, patru condiţii, scrie Avocatnet.ro:

– să fie vorba de un raport juridic între o persoană fizică şi o instituţie de credit, o instituţie financiară nebancară sau un cesionar al creanţei deţinute asupra consumatorului;

– împrumutul să fie de maximum 250.000 de euro (echivalent în lei, potrivit cursului Băncii Naţionale a României, la data încheierii contractului de credit);

– creditul să fie contractat pentru cumpărarea, construirea, extinderea, modernizarea, amenajarea, reabilitarea unei locuinţe sau, indiferent de scopul contractării, să fie garantat cu cel puţin o locuinţă;

– consumatorul să nu fi fost condamnat pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care cere aplicarea dării în plată.

Legea dării în plată se va aplica atât contractelor de credit încheiate începând cu data de 13 mai, cât şi celor aflate în derulare la acel moment.

Persoanele fizice care vor vrea să beneficieze de darea în plată vor trebui, înainte de toate, să notifice creditorul despre decizia de a ceda imobilul ipotecat pentru a scăpa de datoriile stabilite prin contractul de credit. Mai exact, conform Legii nr. 77/2016, pentru acest pas va fi nevoie fie de serviciile unui executor judecătoresc, fie de cele ale unui avocat, fie de cele ale unui notar public.

Pentru redactarea draftului de notificare, comunicarea acesteia către creditor şi asistarea clientului (în cazul în care doreşte) în faţa notarului public, în cele două zile prevăzute de lege, în vederea încheierii actului translativ de proprietate, onorariul avocaţial poate varia între 200 şi 800 de lei.

În afară de banii ceruţi de avocat pentru redactarea notificării, dacă debitorul va alege ca de transmitere să se ocupe un executor judecătoresc, onorariul acestuia din urmă va fi de aproximativ 100 de lei. La fel, pe lângă costul de redactare, în cazul transmiterii notificării de către un notar public, onorariul perceput va fi între 100 şi 200 de lei. Toţi paşii şi costurile aici

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share