Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Legea pensiei explicată pas cu pas la Casa Judeţeană de Pensii Timiş

Casele Judeţene de Pensii sunt primul pas de legătură şi informare atât a salariatului aflat pe ultima sută de metri, cât şi a pensionarului, mai ales prin faptul că legile sunt destul de ambigue, fapt pentru care multe dintre ele trebuie explicate pas cu pas pentru a fi înţelese. Fiindcă legea are şi multe lipsuri, dar şi destule interpretări.

În timpul vieţii, fiecare salariat în funcţie de salariu a cotizat cu o anumită sumă, la pensia ce o va primi. Unii mai mult, alţii mai puţin, dar alţii egali în cotizare, iar când au ajuns la calcul au existat diferenţe de pensie chiar dacă făceau aceiaşi muncă şi aveau acelaşi salar. Fapt pentru care trebuiau venite nişte reglementări care să explice pensionarului cauza, şi era nevoie de o nouă Lege a Pensiilor.

Directorul Casei Judeţene de Pensii Timiş, Ioan Căprariu, împreună cu echipa încearcă să adune propunerile venite din partea pensionarilor, apoi va discuta la centru, adică la Bucureşti toate acestea, şi se va căuta calea cea mai bună, pentru ca în toamnă proiectul de lege să intre în dezbaterea parlamentului, iar dacă aceasta va trece de parlament primele plăţi se vor faci din 2021.

„Legislația trebuia modificată. Sunt probleme mari, există inechități între diferite categorii de persoane. De exemplu, o femeie care a realizat același număr de puncte cu un bărbat, ambii cu stagii de cotizare complete, primește acum semnificativ mai mulți bani la pensie decât o persoană de sex masculin. Se va schimba modul de calcul al punctajului, va fi unul mult mai bun, care să elimine astfel de situații. Această eliminare a diferențelor era cerută și de către Uniunea Europeană, deci redefinirea legislativă era absolut necesară”, a spus directorul CJP Timiş,  Ioan Căprariu.

El a mai spus că una din cele mai importante prevederi este introducerea așa numitului „stagiul minim de cotizare de 15 ani”. De la acest parametru se va pleca cu calcularea pensiilor pentru limită de vârstă. Dar calculul va fi  unul unic, deoarece în calcului respective vor fi luate şi sporurile.

Dar vor exista şi cazuri în care vechimea în muncă este insuficientă, ceea ce de acum se va putea face completarea ei prin achitarea unei anumite sume de bani.

„Se prevede explicarea clară a definiției pensionarului, dar mai ales eliminarea inechităților. Are loc redefinirea stagiului minim de cotizare, care e obligatoriu pentru a primi pensia. La stabilirea acestuia nu se vor lua în considerare stagiul militar, facultatea, concediul pentru copii, concediul medical. Noua lege nu le va mai lua în considerare la stabilirea perioadei minime de cotizare, se iau în calcul doar la stabilirea cuantumului pensiei, dar nu la și stabilirea perioadei minime”, a mai spus Ioan Căprariu.

Orice propunere sau idee este bine venită. Acestea se pot transmite pe pagina de internet a instituției județene – www.pensiitimis.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share