Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Liviu Cheloiu: ”Othello s-a bucurat de un succes fulminant în Antalya”

Spectacolul „Othello”, după William Shakespeare, în traducerea și adaptarea lui Valeriu Andriuță și regia lui Suren Shahverdyan (Armenia), o producție a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, a avut două reprezentații în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Antalya în perioada 18-19 mai 2017, participare realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul.

La doar un an de la premieră, spectacolul „Othello” s-a jucat deja în cadrul a trei festivaluri din țară: Festivalul Internațional de Teatru de la Constanța, Miturile Cetății, prima ediție, Festivalul Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, ediția a IV-a, organizat de Teatrul Nottara din București, unde actorul din rolul titular, Liviu Cheloiu, a obținut „Premiul pentru cel mai bun rol masculin” și Festivalul Internațional Scena ca o stradă, ediția a III-a, desfășurat la Reșița.

Distribuție: Liviu Cheloiu (Othello), Andrada Fuscaș (Desdemona), Mircea Silaghi (Iago), Ela Ionescu (Emilia), Daniel Nuță (Cassio), Camelia Pintilie (Bianca) și Radu Câmpean (Roderigo). Scenografia: Mc Ranin

Astăzi, l-am rugat pe Liviu Cheloiu, directorul secției artistice a Teatrului Tony Bulandra să ne împărtășească din experiența pe care au avut-o la Festivalul din Antalya cu spectacolul Othello.

Oficial Media: Cum ați ajuns în Antalya? Ați avut parte de lucruri inedite?

Liviu Cheloiu: Voi începe cu ceva amuzant. Am făcut o escală la Istanbul, unde a trebuit să schimbăm avioanele. Aeroportul nu era foarte bine semnalizat, iar lucrătorii de acolo ne trimiteau în diferite părți, am reușit într-un final să găsim o poartă de ieșire rapidă spre avion, iar eu fiind primul la poartă mi s-a spus ca nu pot să intru în Turcia, pentru că aveam mai puțin de 5 luni până urma să-mi expire pașaportul. Este un acord între Turcia și România la nivel de Guvern cu această condiție. Atunci am sunat la Consulat și le-am spus să discute cu oamenii din aeroport care nu mă lăsau să trec. Aveam posibilitatea să plătesc o amendă, sau să mă trimită acasă. Într-un final am plătit o viză și am fost lăsat să trec.

Oficial Media: Care a fost impactul spectacolului la festival?

Liviu Cheloiu: Nu este prima oară când jucăm în Turcia, avem precedent, spectacolele noastre se bucură de un real succes acolo. Am mai fost în 2006 cu ”Bacantele” în care am luat marele premiu la Festivalul de la Trabzon, sau în 2010 cu spectacolul ”Un tramvai numit dorință”. Othello a fost foarte bine primit. S-a bucurat de un succes fulminant. Modestia mă împinge să spun că mă așteptam. Succesul era garantat, dar nu știam ce spectacole vor avea și țările participante, Macedonia, Rusia. Foarte mulți oameni au venit să ne felicite după spectacol. Publicul obișnuit, sau cel avizat, profesori de la Universitatea de Dramă din Antalya, directori de teatru, actorii ruși, actorii turci.
În momentul de față este cel mai galonat spectacol al teatrului, din punct de vedere al participării la festivaluri naționale și internaționale, dar și ca premii.

Oficial Media: In postura ta de actor, de selecționer al Festivalului Babel, de șef al secției artistice, cum reușesti să faci față între toate aceste activiăți?
Liviu Cheloiu: Câteodată sunt depășit. Și nu de actul artistic, cât sunt depășit de actul administrativ. Acolo mă mai pierd. Dar în scurta mea experiență de 20 de ani am căpătat o rutină.

Oficial Media: Faci un rol fantastic in ”Salonul nr. 6”. Există proiecte și pentru acest spectacol de a merge în festivaluri?
Liviu Cheloiu: Da, sigur, există o strategie în acest sens. Prioritatea a fost Othello pentru că era ultima premieră de mare impact. În perioada următoare, imediat după Babel urmează să mergem la Baia Mare la Festivalul Internațional de Teatru ”Atelier”. Apoi se va merge la Festivalul Internațional de Teatru ”Ulița” din Cracovia, în toamnă la Seul și apoi la Festivalul Shakespeare de la Yerevan, Armenia. Credibilitatea Teatrului Tony Bulandra la nivel național este mai mult decât câștigată. Festivalurile au început să invite spectacole din fașă, așa cum este ”Shakespeare. Furtuna. Joc secund” care este deja invitat la Festivalul de la Constanța si abia va avea premiera pe 31 mai.

La cea de-a VIII-a ediție a Festivalului  Internațional de Teatru din Antalya, Teatrul Tony Bulandra a participat alături de Teatrul de Stat din Ankara, Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Altai, Rusia, Teatrul Albanian din Skopje, Macedonia și alte teatre de prestigiu de pe teritoriul Turciei: din Sivas, Adana, Erzurum și Konya.

România a avut onoarea să fie, alături de Rusia și Macedonia, una dintre cele trei țări invitate la acest festival, în care sunt prezentate montări ale unora dintre cele mai importante titluri din dramaturgia universală. Pe lângă Othello, enumerăm Romeo și Julieta, Macbeth, Lysistrata.

Cristi Iordache & Oana Grigore

Distribuie acest articol Oficial Media
Share