Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Mihai Constantin Ranin: ”Festivalul Babel aduce arta cultă în oraș, este un festival al profesioniștilor în cultură”

În perioada 2-11 iunie 2017, la Târgoviște se va desfășura cea de-a VII-a ediție a Festivalului Babel. Tema de anul acesta va fi SUNETUL.  Vor fi participanți din 21 de țări- România, Rusia, Franța, Anglia, Portugalia, Polonia, Macedonia, Algeria, Spania, SUA, Italia, Iran, Ungaria, Kazahstan, Australia, Scoția, Armenia, Germania, Moldova, Coreea de Sud, Israel.

Din evenimentele Festivalului Babel vor face parte spectacole de teatru, lansări de carte, conferințe, workshop-uri, expoziții, proiecții de film, concerte, spectacole și evenimente outdoor. Acestea se vor derula la Teatrul Tony Bulandra, în Piața Tricolourului din Târgoviște, Muzeul Național de Istorie, Centrul vechi, Fiord Club. Mai multe detalii despre program AICI.

Teatrul Tony Bulandra a organizat săptămâna aceasta o conferință de presă pentru deschiderea Festivalului Babel susținută de managerul general al Teatrului, Mihai Constantin Ranin, director economic, Teodora Macarie, directorul sectiei artistice și selecționer în Festivalul Babel, Liviu Cheloiu, actrița și purtătoarea de cuvânt a teatrului, Camelia Varga, alături de Vera Ștefan, secretar literar, Ionuț Lica și Diana Sârbu PR & Marketing. Ne-au fost oferite detalii artistice despre festival, trupele participante, voluntarii implicați, dar și cum au reușit  să se organizeze din punct de vedere financiar pentru BABEL FAST 2017, care sunt principalii finanțatori, sponsori și parteneri.

Mihai Constantin Ranin: ”Festivalul Babel aduce arta cultă în oraș, este un festival al profesioniștilor în cultură”

”Teatrul este o artă care sintetizează toate celelalte arte, el împrumută de peste tot, inclusiv muzica, iar cand vorbim despre muzică, vorbim și despre sunet, despre pauza muzicală. Festivalul Babel aduce arta cultă în oraș, este un festival al profesioniștilor în cultură, și este unic prin concept în România, iar ca amploare internațională este pe locul II sau III. S-a muncit un an de zile pentru această ediție, cu o echipă extrem de mică.
Ca noutate, anul acesta vom primi vizita celui mai important om de teatru din lume, care este Robert Wilson, (vine în România cu ocazia Festivalului de la Sibiu, acolo unde va primi și o stea pe Aleea Celebrităților, în semn de recunoaștere a contribuției extraordinare în domeniul teatrului); Charles Chemin, care este asistentul său, un francez care trăiește în Statele Unite, va avea în coproducție cu noi o premieră, va veni și compozitorul celor doi, care va cânta cu o trupă pe Platoul Prefecturii; Jeungwoo Son, Președintele Asociației Teatrelor din Coreea de Sud, șeful catedrei de actorie de la Universitatea din Seul.

Liviu Cheloiu: ” Cea mai mare scenă pe care a avut-o orașul Târgoviște va fi la Festivalul Babel”

”În seara datei de 2 iunie va debuta Festivalul Babel odată cu parada, deschiderea oficială a Festivalului va fi pe 3 iunie, când vom avea și o premieră, ”Shakespeare. Furtuna. Joc secund” în regia lui Szabo K. Istvan. Festivalul va găzdui participanți din Franța, Statele Unite, Germania, Olanda, Italia, Australia, Polonia, Moldova, Rusia, Macedonia, Marea Britanie, Irak, Iran, Kazahstan, Algeria, Estonia.
Pe platoul Prefecturii se va amplasa cea mai mare scenă pe care a avut-o orașul Târgoviște, 140 de mp, unde vor fi concerte în fiecare seara ( vezi program AICI) din România, Ungaria, Israel, Kazahstan. Vom avea o competiție, am numit-o ”Babel Battle of the Sound”, unde 8 trupe se vor afla în competiție, din România și Republica Moldova.”

Camelia Varga- Voluntarii din Târgoviște care susțin festivalul

” Aveți niște copii minunați, cuminți și disciplinați care vor să participe cu tot sufletul la acest festival organizat de Teatrul Tony Bulandra. S-au înscris în jur de 180 de persoane, iar noi avem nevoie de 80. Încercăm sa-i distribuim pe toți, să fie toată lumea mulțumită și să se bucure de ceea ce se întâmplă aici. S-au format 14 grupe din voluntari, a câte 4-5 tineri (16-18 ani). 5000 de flyere despre Festivalul Babel au ajuns deja la ușile târgoviștenilor. Încă se merge pe teren, să acoperim toate zonele cu fluturași. Pe data de 1-2 iunie va urma ”Festivalul copiilor- Anima-Ție”, unde voluntarii vor participa, ne vor fi alături, pentru a picta, pentru a desena, pentru a face animația împreună cu cei mici, apoi pe 2 iunie vor participa la paradă. Am considerat că vom am avea nevoie și de sprijinul lor să formeze trupe pentru a cânta, chiar ei au venit cu inițiativa. Se vor implica în activități de grafică, vor ajuta secretariatul literar, vor participa la workshopuri, la expozițiile de fotografie, se vor ocupa de punctul de informare. Cei care vor participa alături de responsabilii de trupe sunt persoane care cunosc limbile străine, în special engleză la nivel avansat.”

Mihai Constantin Ranin și Liviu Cheloiu despre sponsori și parteneri în Festivalul Babel


”În afară de Primăria Târgoviște care este principalul finanțator al teatrului și al Festivalului, este pentru prima dată în cadrul BABEL când vom avea o mașină oficială, un Jeep, prin amabilitatea și ajutorul Raiman Auto. Alți sponsori sunt și CAR Învățământ Târgoviște, Cicom, Banca Transilvania, Heilderberg Cement Fieni.
Institutul de Cultură Polonez, Institutul de Cultură al Rusiei, Ambasada Israelului, Ministerul Culturii din Algeria, o Fundație culturală din Coreea. Kazahstanul își plătește drumul, Rusia la fel.

Parteneri: Asociația Națională a Surzilor vine la Târgoviște, Muzeul Național de Istorie care ne oferă spațiu pentru a găzdui workshopurile, Liceul de Arte Bălașa Doamna, Teatrul Notarra care ne ajută din punct de vedere logistic, Universitatea Valahia, Jandarmeria, Poliția Locală, Inspectoratul de Poliție, Pompieri, Salvare, ISU.”

Mihai Constantin Ranin: ”Munca de finanțare a unui festival este cea mai dificilă”

”400.000 de lei este bugetul pe care l-am primit prin hotărârea de Consiliu Local Municipal. Este un buget cu care se lucrează foarte greu la acest nivel, dar este un buget mulțumitor. Munca de finanțare a unui festival este cea mai dificilă. Vă dau un exemplu, Primăria din Sibiu finanțează cu 1 milion de euro, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, iar ei mai atrag încă 6 milioane de euro din alte surse. Încă nu suntem înscriși în rețeaua de Festivaluri, pentru că este o plată pe care nu ne-o permitem, dar la anul sperăm să rezolvăm și lucrul acesta. Faptul că suntem solicitați de către trupe este un semn bun, la primele ediții i-am căutat noi. Institutul german de teatru ”Goethe” nu mai finanțează festivaluri din România, mai ales după scandalul de la Târgoviște din 2008, când au fost plățiți cu o întârziere de trei ani, iar British Council, odată cu intrarea României în UE nu-și mai finanțează trupele.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share