Published On: sâm, feb. 10th, 2018

Moşii de iarnă. Azi se dau de pomană bani şi vase cu mâncare pentru pomenirea morţilor

Sâmbăta aceasta mai este numită şi Sâmbăta Morților, oficiată în acest an pe data de 10 februarie, cu o zi înainte de Lăsatul secului, înaintea Postului Mare, în această sâmbătă fiind sărbătoriţi şi  Moșii de Iarnă.

După datina străbună, în fiecare an, înaintea Duminicii Înfricoșatei Judecăți, când se lasă se c pentru începutul Postului Mare, se pomenesc morții. Sărbătoarea este dedicată străbunilor, sufletelor celor trecuți în lumea cealaltă. Potrivit tradiției, strămoșii controlează ciclurile naturii.

Dar și activitățile de sezon ale urmașilor. Popular mai este cunoscută şi ca Sâmbăta Părinților dinaintea Lăsatului de Sec. Este și ziua în care se pomenesc morții care și-au aflat sfârșitul în împrejurări cumplite sau cei care au murit fără lumânare aprinsă la cap.

A doua zi, duminică, în biserici se citește, la Sfânta Liturghie, fragmentul evanghelic referitor la judecata de apoi, la sfârșitul lumii. Când toți ne vom primi locul meritat, raiul sau iadul. Se spune că fiecare are parte, la 40 de zile de la trecerea în lumea cealaltă, de o judecată menită să trimită sufletul în funcție de faptele lui în locul meritat. Dar la sfârșitul lumii va avea loc o nouă judecată definitivă.

Printre faptele care cântăresc greu în balanța deciziei finale se numără și pomenirea cuvenită strămoșilor. Dar și rugăciunile înălțate de către cei vii pentru odihna veșnică a celor dispăruți și pentru iertarea păcatelor lor.

De Moșii de Iarnă se împart bucatele împreună cu vasele de mâncare, împărţindu-se cum ar fi  plăcintele cu brânză, produsele lactate, sarmalele, răciturile, colacii cu miere şi nuci, dar şi coliva, apa și lumânările.

Astăză credincioşii aprind câte două lumânări. Una menită să lumineze calea celor stinși din viață și alta închinată sănătății lui și a familiei.

În Muntenia, se mai păstrează obiceiul ca, langă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat cât și celui care a primit. În Banat, înainte de a pleca la biserică, femeile merg la cimitir și tămâiază mormintele.

După slujbă, împart pomeni, printre care și vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc

comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos