MTB CUP Timisoara 2017 – Padurea Verde 3 Septembrie 2017

La Timisoara va avea loc in acest an inca o etapa din cadrul campionatului national de sport Cupa Cetatilor, Etapa a 14-a de la Padurea Verde pe data de 3 Septembrie 2017.

Ne vom intalni de la ora 9 in 3 Septembrie pe pajistea din fata Muzeului Satului Banatean de la Padurea Verde. Unde participantii deja inscrisi din Austria, Germania, Ungaria si Turcia se vor pregati de start pe cel mai dinamic si rapid traseu de XCO din Banat.

Acest eveniment este la editia a 40-a editie, primul concurs de acest fel fiind inceput in toamna anului 1998 tot la Padurea Verde.

Dorim ca prin aceasta manifestare sa adunam sute de sportivi la linia de start, ca si in anii precedenti.  Concursul este cu participare Internationala, fiind trimise deja invitatii cluburilor din zona DKMT (Dunare, Cris, Mures, Tisza – Romania-Serbia-Ungaria), numarul particiantilor fiind asteptat in jurul a 400-500 si peste 1.500 de specatori.

Concursul beneficiaza in cadrul sau de STARTUL in calendarul competitional national de CICLOCROSS, competitie organizata de FEDERATIA ROMANA DE CICLISM

 Bineinteles ca numarul de spectatori va fii inzecit fata de sportivi deoarce aceasta competitie este una de marca la Timisoara, ea avand o continuitate foarte mare, lucru suplinit si de prezenta in zona a Muzeului Satului si a Gradinii Zoo, locuri cu mii de vizitatori in weekend.

Concurentii ce se vor alinia la start dupa ce in prealabil s-au inscris online pewww.gratzu.ro ( www.facebook.com/events/1835921383396355/ ) , vor avea de parcurs trasee de poveste, minuntate ca si peisaj si diversitate, cu o lungime intre 500 m, 9 km, 15km, 30 km sau 45 km in functie de categoria de varsta la care sunt inscrisi.

Categoriile de concurs si de premiere sunt :

Nr. Denumirea categoriei Incadrarea de varsta Numar de ture
1 Copii 10 – 14 ani inclusiv 1 – traseu scurt (9 km.)
2 Juniori 15 – 19 ani 2
3 Seniori 20 – 30 ani 3
4 Elite 31 – 40 ani 2
5 Masters 41 – 99 ani 1
6 Fete 19 – 99 ani 1
7 Skoda cu talon auto Skoda si C.I. 1
8 Jurnalisti cu legitimatie de presa 1
9 Ciclocross ETAPA A Federatiei Romane de Ciclism 1
10 X-TRA kids pana la 9 ani inclusiv traseu special 500 m.

Vor fii 2 puncte de alimentare si arbitraj pe traseu, la aceste puncte sportivii se vor putea rehidrata cu apa, energizante, banane si apa rece .

Pe langa competitia de ciclism lansam si un concurs pentru fotografi, acestia fiind incurajati sa faca poze cat mai frumoase, ele urmand apoi a fii votate pe pagina de concurs, cel mai votat fotograf urmand a fii premiat.

 Clubul Sportiv GRATZU

Clubul Sportiv GRATZU este o asociatie non profit si apolitica infiintat in data de 28 Decembrie 2008 de un grup de initiativa, doritori de promovare, sustinere si efectuare de activitati sportive, culturale si educative.

Scopul Asociaţiei

  1. a)      organizarea de antrenamente cu caracter regulat în ramurile de sport care fac obiectul de activitate a Clubului în scopul pregătirii la un nivel performant a sportivilor membri ai Clubului, indiferent de statutul lor (amator sau profesionist);
  2. b)      crearea cadrului organizatoric şi legal de desfăşurare a unor competiţii la nivel local, naţional şi internaţional în ramurile de sportiv care fac obiectul de activitate a Clubului;
  3. c)      pregătirea sportivilor Clubului în vederea realizării unor performanţe care să le asigure obţinerea de rezultate maxime în cadrul competiţiilor la care aceştia participă;
  4. d)      participarea la competiţii naţionale, europene şi mondiale în ramurile sportive care fac obiectul de activitate a Clubului, în vederea promovării valorilor sportive naţionale pe plan internaţional şi afirmării prestigiului sportului românesc în lume;
  5. e)      desfăşurarea unor activităţi recreative pentru membrii Clubului, familiile acestora şi prietenii lor.

Aveam peste 280 de membrii inscrisi in mai putin de 3 ani de la lansarea Clubului si numarul acestora continua sa creasca lunar. Clubul Sportiv GRATZU este prieten cu peste 20.500 biciclisti carora le-am impartit numerele Verde pentru Biciclete.

Site-ul Clubului Sportiv GRATZU prezinta publicului si ofera acces la informatiile sportive si culturale prin intermediul adresei web www.gratzu.ro , avand peste 250.000 de vizualizari unice in numa 5 ani. Blog-ul clubuluiwww.csgratzu.wordpress.com  inregistreaza peste 130.000 de vizualizari Ne bucuram de o vizita intensa si de un grad ridicat de vizite, peste 150 de vizitari unice zilnic.

DESPRE PADUREA VERDE

Pădurea Verde se întinde pe 700 de hectare în apropierea Timişoarei şi are un important rol ecologic şi de recreere, fiind un spaţiu ideal pentru petrecerea timpului liber în natură, plimbări, jogging, mers cu bicicleta sau picnic.

Pădurea Verde de astăzi este o mică parte rămasă dintr-un imens codru secular care se întindea din nordul Timişoarei până spre Arad. De-a lungul istoriei pădurea a fost loc de adăpost şi sursă de hrană pentru localnici. Se pare că zona a fost populată din Antichitate, drept dovadă stau urmele unui mormânt sarmatic al unei femei, găsit în urma săpăturilor arhelogice din pădure.Se spune că Gheorghe Doja și cetele de ţărani s-au apropiat de oraş înaintând ascunşi prin Pădurea Verde în timpul răscoalei ţărăneşti din 1514. În 1949, la marginea pădurii au fost executaţi prin împuşcare partizani ai rezistenţei anticomuniste şi aruncaţi într-o groapă comună. Pe locul acelei gropi a fost înălţat un monument comemorativ, o cruce ridicată pe o movilă de pământ.

Având în vedere că ne găsim în plină câmpie, existenţa unei păduri de o asemenea mărime în apropierea oraşului este un mare avantaj. Are atât un rol ecologic, de echilibrare climaterică a zonei, cât şi de recreere.

Specia de arbori predominantă în pădure este stejarul, urmată de arţar, ulm, paltin, corn, mulţi dintre arbori având o vechime de peste 100 de ani. Din anii 1970, aici nu s-a mai permis tăierea copacilor, astfel încât pădurea a crescut şi s-a îndesit. La o plimbare prin pădure se pot vedea şi animale sălbatice: căprioare, iepuri, veveriţe, precum şi numeroase păsări.

Pădurea Verde este străbătută de poteci ideale pentru plimbări pe jos sau jogging. Vizitatorii pot veni aici şi pentru un picnic sau pentru pescuit în lacul Dumbrăviţa din vecinătatea pădurii. Primăvara, când pădurea înverzeşte, este un loc minunat pentru a culege leurdă, urzici sau ciuperci, iar vara pădurea se umple de mirosul tufelor de soc.

În 2009 au fost marcate de catre Clubul Sporitv GRATZU prin pădure patru trasee de bicicletă pe potecile deja existente, însumând 14 kilometri. Traseele sunt denumite prin culori: traseul verde, traseul roşu, traseul portocaliu şi traseul albastru şi traversează pădurea legând punctele sale limitrofe: Calea Lipovei, Muzeul Satului, lacul Dumbrăviţa şi satul Giarmata Vii. În weekend sau chiar în după-amiezele din timpul săptămânii, după lucru, veţi întâlni aici numeroşi biciclişti de toate vârstele.

La Pădurea Verde se desfăşoară ocazional şi party-uri în aer liber, concursuri de orientare pentru copii şi curse nocturne cu bicicleta.

În imediata apropiere a Pădurii Verzi se află Muzeul Satului, unde putem descopri case tradiţionale din Banat sau se poate participa la numeroasele evenimente care se desfăşoară aici: târguri de produse tradiţionale, spectacole folclorice, expoziţii canine, precum şi binecunoscutul festival Plai.

La marginea Pădurii Verzi se găseşte şi Grădina zoolgică unde putem admira specii autohtone de animale sălbatice, dar şi animale domestice, acesta fiind un loc preferat de copii.

La marginea pădurii dinspre Dumbrăviţa se găseşte un lac de acumulare unde se poate practica pescuitul.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share