Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

NATO luptă pentru drepturile și libertățile cetățenești, libertatea presei, democrație, drepturile femeii

Miniștrii apărării din cadrul NATO au încheiat joi (27 iunie 2019) două zile de discuții la Bruxelles. Miniștrii au abordat încălcarea de către Rusia a Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), progresele în ceea ce privește împărțirea sarcinilor, postura NATO de apărare și descurajare, noile tehnologii și misiunea NATO în Afganistan.

Miniștrii au aprobat o nouă politică spațială cuprinzătoare. Aceasta va ghida abordarea NATO față de spațiu, oportunități și provocări. “Putem juca un rol important ca forum pentru schimbul de informații, sporirea interoperabilității și asigurarea faptului că misiunile și operațiunile noastre pot solicita sprijinul de care au nevoie”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Miniștrii au abordat, de asemenea, postura NATO de apărare și descurajare, inclusiv inițiativa de pregătire. Până în 2020, aliații vor pune la dispoziție 30 de nave de luptă, 30 de batalioane de teren, 30 de escadroane de aer, care vor fi pregătite în 30 de zile. Secretarul general a anunțat că aliații au generat deja aproximativ trei sferturi din forțele necesare. “Mai avem încă de lucru, dar până la sfârșitul anului ne propunem să fim la putere”, a spus el.

”Tratatul INF nu este doar un tratat de control al armamentului; este o piatră de temelie, un tratat de referință, făcând parte dintr-o generație politică din Europa care a fost foarte mult formată … înțelegerea mea politică a problemelor legate de securitate și apărare a fost mult influențată de discuția pe care am avut-o în Europa în anii 1980 cu privire la desfășurarea noilor rachete nucleare. SS-20 erau rachetele rusești de atunci și rachetele Pershing, precum și cele de croazieră NATO sau SUA. De asemenea, trebuie să vă recunosc că am acționat în mod demonstrativ împotriva tuturor celor din anii 80, așa cum mulți alțitineri au făcut-o în Europa anilor ’80. Și, prin urmare, a fost o realizare extraordinar de mare când am primit Tratatul INF, deoarece Tratatul INF nu numai că a redus numărul de rachete, ci chiar le-a interzis tuturor. Deci, de zeci de ani, în Europa au existat sisteme cu arme intermediare de la zero. Așadar, acest lucru a fost unul într-adevăr minunat pentru securitatea noastră, dovedind că acest control al armelor funcționează. Suntem cu toții mai siguri când avem un control efectiv al armelor, acesta fiind și motivul pentru care suntem atât de concentrați pe mesajul adresat Rusiei, transmițându-i că are o atitudine complet greșită, care ne afectează pe toți, în condițiile în care acum, de fapt acum mulți ani, au inaugurat și desfășurat noi rachete SSC-8, aspect care nu face altceva decât să pună întreg tratatul în pericol. În aceeași ordine de idei, motivul pentru care toți aliații NATO sprijină decizia SUA este anunțul că se va retrage la 2 august, cu excepția cazului în care Rusia va reveni în conformitate. Deci, acesta este mesajul nostru principal”  a declarat secretarul general.

Acesta a mai precizat ca cele mai importante decizii,  care se iau la nvel decizional  se fac pentru protecția NATO.

”Scopul principal al descurajării este acela de a ne asigura, că niciun aliat NATO nu este atacat. Iar noi oferim o descurajare credibilă, trimițând un mesaj clar oricărui potențial adversar că, dacă un aliat al NATO este atacat, întreaga Alianță va răspunde. Și făcând asta, nu facem altceva decât să păstrăm pacea. Ideea de descurajare nu are scopul de a provoca un conflict, ci de a preveni un conflict. Așadar, este extrem de reușit. A funcționat timp de 70 de ani și va funcționa mult mai mulți ani, atâta timp cât suntem uniți, puternici și credibili. Ulterior, desigur, vom răspunde.Aceasta a fost decizia pe care am luat-o ieri, la reuniunea ministerială de apărare. Tot în cadrul luării acestei decizii am spus că, dacă Rusia nu va reveni în conformitate, vom răspunde. Totodată, în prezent luăm în considerare diferite măsuri. Ieri am menționat și unele convenții, bineînțeles, precum apărarea anti-rachetă, exerciții, inițiative noi privind controlul armelor și așa mai departe.(…) Nu va mai exista niciun Tratat INF care să interzică armele nucleare cu rază intermediară. Și, de exemplu, secretarul Esper, noul secretar al Apărării al SUA, a declarat el sau a spus astăzi mass-media că SUA a început să facă cercetări și să dezvolte o nouă rachetă lansată la sol, ceea ce înseamnă că acea rachetă … Nu am început să facem nimic care încalcă tratatul, dar am început să ne pregătim pentru o lume fără tratat, astfel încât să putem reacționa, să răspundem. Dar vom răspunde într-un mod defensiv, măsurat. Suntem, de asemenea, foarte focusați pe menținerea realizarilor făcute, în ceea ce privește siguranța Afghanistanului, care nu va deveni, din nou, rai pentru teroriștii internaționali. Dar, ne vom asigura și  de promisiunile făcute în perspectiva drepturilor și libertăților cetățenești, libertatea presei, democrație, și nu în  ultimul rând, drepturile femeii.” a cochis secretarul general al NATO.

Miniștrii au abordat, de asemenea, postura NATO de apărare și descurajare, inclusiv inițiativa de pregătire. Până în 2020, alții vor pune la dispoziție 30 de nave de luptă, 30 de batalioane de teren, 30 de escadroane de aer, care vor fi pregătite în 30 de zile. Secretarul general a anunțat că aliații au generat deja aproximativ trei sferturi din forțele necesare. “Mai avem încă de lucru, dar până la sfârșitul anului ne propunem să fim la putere”, a spus el.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share