: vineri 07 octombrie 2016

O poetă japoneză la Cenaclul Orizont din Timişoara

OFICIAL MEDIA

Şedinţa de azi, 07 octombrie 2016 de la Cenaclul Orizont al Uniunii Scriitorilor Timişoara, a fost una mai specială, oaspete fiind o poetă şi pictoriţă japoneză Shizue Ogawa, deţinătoare a Marelui Premiu Internaţional „Antonio Viccaro”, 2011 şi a „Premiului Societăţii Gerard Manley Hopkins” 2014, la lansarea cărţii de versuri „Un suflet la joacă” în traducerea scriitoarei timişorence Manolita Dragomir Filimonescu, Carte apărută în anul 2015 la Editura Art Press.

Ogawa, este profesor universitar, ea predând limba engleză în diferite universitaţi. Este invitată frecvent la numeroase festivaluri de poezie, printre care Bienala Internaţională de poezie de la Liege, Festivalul anual Gerard Manlez Hopkins din Irlanda, Târgul anual de poezie de la Paris şi Festivalul Internaţional al celor Trei-Râuri în Quebeq.

Cartea de faţă ce a fost lansată la sediul Uniunii Scriitorilor poartă titlul „Un suflet la joacă”, poartă în ea o aventură poetică, o poezie ce se aşează la sufletul cititorului destul de uşor, încât după ce ai terminato de citit ai sentimentul că te afli în timp şi în spaţiu împreună cu autoarea, şi că o cunoşti de o viaţă de om.

O poetă prea exotică pentru peisajul cultural al Europei. O poezie cât se poate de simplă, dar mult prea complicată pentru mintea noastră, dar cu o incredibilă naturaleţe, ce îţi dă voie să o citeşti şi în diagonală, dar şi de jos în sus, şi numai aşa îţi poţi descoperii suflrtul tău de copil-matur în joaca vieţii.

Poezia lui Ogawa, are tot ce vrei bucurie sau tristeţe, fericire sau nenorocire, are muzicalitate dar şi forţă:

„ Apa – ea curge prin trupul meu,/ Apa – coboară în pârâiaşe din munţii îndepărtaţi./ Trupul meu îngheţat, acoperit cu o membrană transluicidă,/ pluteşte într-un lichid şi mai rece./Ca să-mi atingi trupul întinzi mâna, dar ea nu simte decât apa. Degetele tale sunt ude, dar tu nu mă atingi pe mine./Mică, chiar de mărimea micilor stropi de ploaie,/ mă risipesc pe la crăpături/. ( Apa).

Poemele Shizue Ogawa sunt precum aripile unor fluturi ce plutesc în vânt, şi se duc, şi se tot duc precum „un  corb”. „ un corb7intră din cer direct în gura mea/şi-şi joacă ciocul pe inima mea,/ Muşchii sângerează./Plămânii mi se umplu de spumă./ (Corbul).

Ea trăieşte într-o perfectă stare cu sine însăşi şi cu conceptul ei, deoarece în poemele pe care le scrie şi o reprezintă e ea însăşi.

 

Stejărel Ionescu

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

Calendarul si evenimentele zilei – 22 ianuarie 2017

ianuarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul si evenimentele zilei – 22 ianuarie 2017

Horoscop zilnic, 22 ianuarie 2017. Racii au intalniri profesionale importante

ianuarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop zilnic, 22 ianuarie 2017. Racii au intalniri profesionale importante

România, o ţară a hoţilor

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru România, o ţară a hoţilor

21 ianuarie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ a îmbrățișărilor

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru 21 ianuarie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ a îmbrățișărilor

Calendarul și evenimentele zilei de 21 ianuarie 2017

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul și evenimentele zilei de 21 ianuarie 2017

Prognoza METEO pentru 21 si 22 ianuarie

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru 21 si 22 ianuarie

Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2017. Rasturnari de situatie pentru LEI

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2017. Rasturnari de situatie pentru LEI

ULTIMA ORĂ! Clubul Bamboo din Bucuresti A ARS in intregime! Zeci de persoane ranite!

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru ULTIMA ORĂ! Clubul Bamboo din Bucuresti A ARS in intregime! Zeci de persoane ranite!

Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

Minunile exista: Salvati la 43 de ore de la producerea avalansei din Italia

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Minunile exista: Salvati la 43 de ore de la producerea avalansei din Italia

Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

Top investiții România – Complexul de Natație de la Târgoviște are cel mai modern bazin de înot din țară

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Top investiții România – Complexul de Natație de la Târgoviște are cel mai modern bazin de înot din țară

Horoscop pentru vineri, 20 ianuarie 2017. Berbecii primesc sprijin de la divinitate

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop pentru vineri, 20 ianuarie 2017. Berbecii primesc sprijin de la divinitate

A plătit Dragnea pentru cina cu Donald Trump din Statele Unite?

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru A plătit Dragnea pentru cina cu Donald Trump din Statele Unite?

9 semne că ești sau nu într-o relație karmică

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru 9 semne că ești sau nu într-o relație karmică

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache