Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Palatul Bethlen de la Sânmiclăuș, sau istoria care se prăbuşeşte

Palatul este o construcţie ce aparţine deopotrivă la două curente Renaştere şi Baroc, clădirea fiind ridicată de Miklos Bethlen(1642-1716), după planuri şi idei proprii.

Făcea parte dintro important familie nobiliară Bethlen de Bethlen, tatăl său Janos Bethlen era un om important şi de încredere al principilor Gheorghe Rakoczi I şi Gheorghe Rakoczi II, îndeplinind funcţia de cancelar al Transilvania, în momentele delicate ale acesteia, aflându-se între Imperiile Otomane şi Habsburgice.

Miklos Bethlen se gândeşte să ridice un palat pe domneniul familiei, la Sânmiclăuş, construcţie ce durează între 1668-1683, fiind familiarizat cu planurile arhitectonice încă din perioada studenţiei, dar şi fiind pasionat de arhitectură.

Palatul în construcţia lui are modele vest-europene, cu înclinaţii spre tradiţia locală, aflându-se totuşi întro Europă barocă , dar păstrând un aspect renascentist târziu.

În 1856 palatul ajunge în posesia familiei Bruckenthal, care renovează clădirea şi o tranformă în şcoală agricolă. Blazonul familiei Bruckenthal este vizibil  şi în ziua de azi.

Cândva era înfloritoare, astăzi nemaiexistând nici fresce, nici stucuri, toate dispărând rând pe rând. În interior există o scară spiralată unică în construcţia ei, care stă să se prăbuşească, dar nu numai scara, ci întreaga cladire e la un pas de prăbuşire, clădirea aratând ca una din filmele horor.

În 1918 intră în posesia statului iar în timpul comunismului, fiind folosită ca şi grădiniţă de copii, închisoare şi cantină, apoi a intrat în posesia IAS Jidvei, unde se produceau distilări de şampanie,  acum aflându-se în paragină, neutilizată, în propietate privată, aparţinând Companiei Jidvei.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share