Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă

În numele credinței, pelerinii  au plecat cu câteva zile înainte de marea sărbătoare a Rusaliilor. Aceștia  au participat la evenimentele care au avut loc a sanctuarul marian de la  Șumuleu, Ciuc. Unii dintre ei au venit cu două trenuri de la Budapesta, precum și cu autocare,  mașini persoane  sau în grupuri organizate de la biserici. La acest pelerinaj marian au participat și 15 lupeneni din parohia romano-catolică, care au ținut în mod expres să se roage pentru binele familiilor lor și pentru binele comunității din care fac parte.

     

Episcopul romano-catolic de Timişoara, Pal Joszef Csaba, a oficiat ceremonia religioasă de Rusalii la Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc. Este vorba despre locul de pelerinaj catolic care  a fost vizitat şi de Papa Francisc. „Fecioara Maria, patroana naţiunii maghiare, este fericită dacă copiii săi trăiesc în pace, se ajută reciproc şi sunt uniţi, vom fi admiraţi de lume dacă reuşim să fim împreună”, a spus înaltul prelat romano-catolic în predica oficiată la Șumuleu Ciuc.   Incidentele din Valea Uzului, amintite în predica de Rusalii de la Șumuleu Ciuc. Potrivit sursei citate, înaltul prelat catolic a făcut o referire şi la incidentele din Valea Uzului, despre care a spus că nu este vorba despre un conflict între două popoare, ci „un grup iresponsabil, aţâţat de alţii, a alimentat tensiunea”. „Ne doare ce s-a întâmplat, acest caz cu sprijinul lui Dumnezeu se va rezolva, noi trebuie să ne păstrăm demnitatea de oameni şi de creştini(…) Nu ar fi bine dacă nu ați observa semnele dtagostei voastre și ați fi nerecunoscăori. Deoarece nu avem nicio îndoialp în dragostea unei mame bune, nici nu ne putem îndoi de dragostea Mariei și Fiului Său, Isus Cristos. El ne iubește personal și acsta este motivul pentru care cere astăzi ca și în trecut, pentru nunta Canaanică ” Fă ceea ce spune fiul meu” ”, a transmis  episcopul romano-catolic de Timişoara.

   

     

 

Mănăstirea franciscană de la Șumuleu Ciuc adăpostește o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului și de peste 450 de ani este centrul unuia dintre cele mai mari pelerinaje catolice din Europa. Mânăstirea are o semnificație uriașă pentru comunitatea catolică datorită prezenței statuii Maicii Domnului. Sute de mii de credincioși vin în sâmbăta Rusaliilor să se roage în cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est. Mănăstirea de la Șumuleu Ciuc aparţine franciscanilor observanţi, iar hramul este cel al Sfintei Fecioare Maria. Lăcașul datează din prima jumătate a secolului XV, când călugării franciscani au construit o biserică în stil gotic, care, în următoarele patru secole, a fost transformată, completată şi reconstruită de mai multe ori. În discursul său de la Sumuleu Ciuc, Papa Francisc a spus că pelerinajul anual de la Şumuleu Ciuc aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii!

Cu bucurie şi recunoscător lui Dumnezeu mă aflu astăzi aici, împreună cu voi, dragi fraţi şi surori în acest îndrăgit sanctuar marian, bogat în istorie şi credinţă, unde, ca fii, venim s-o întâlnim pe Mama noastră şi să ne recunoaştem ca fraţi. Sanctuarele, locuri aproape ‘sacramentale’ ale unei Biserici spital de campanie, păstrează memoria poporului credincios care, în mijlocul necazurilor sale, nu oboseşte în a căuta izvorul de apă vie de unde să-şi împrospăteze speranţa. Sunt locuri de sărbătoare şi de celebrare, de lacrimi şi de implorare. Venim la picioarele Mamei, fără prea multe cuvinte, să ne lăsăm priviţi de ea şi pentru ca ea, cu privirea ei, să ne conducă la Acela care este ‘Calea, Adevărul şi Viaţa’. Nu am venit aici la întâmplare, suntem pelerini.(…) Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii; un apel la a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă şi de viaţă devenită speranţă. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, cântând milostivirea Domnului”a spus celor prezenți, Suveranul Pontif .

  

La ceremonia religioasă au asistat și politicieni, printre care preşedintele Ungariei, Ader Janos, şi vicepremierul Semjen Zsolt, şi alţi politicieni din Ungaria. Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.

 

 

În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515 în stilul Renaşterii transilvănene de un artist anonim, despre care se crede că este cea mai mare statuie făcătoare de minuni, din lume.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share