09/12/2021
Foto: OFICIAL MEDIA - PESTERA IALOMITEI - MUNTII BUCEGI - DAMBOVITA
Foto: OFICIAL MEDIA – PESTERA IALOMITEI – MUNTII BUCEGI – DAMBOVITA

În luna mai a anului 2012 a fost semnat Contractul de finanțare pentru proiectul ”Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi, judeţul Dâmboviţa, proiect derulat de Consiliul Județean Dâmbovița prin Programul Operațional Regional (POR) 2007 – 2013, dar lucrările de execuție propriu-zisă au demarat 2 ani mai târziu, în mai 2014.

In prezent Pestera Ialomitei este una dintre cele mai frumoase, moderne, accesibile si importante pesteri din tara. De importanta acesteia ne-au asigurat si inaintasii nostri- a se vedea articolul legat de ISTORICUL Pesterii Ialomita.

Insă cel mai bine grăiesc turiștii atunci când merg să viziteze acest loc, dar si imaginile suprinse de-a lungul timpului. Cum arăta Pestera Ialomiței inainte de reabilitare si cum o găsim in prezent vă lăsăm pe dumneavoastra, cititorii nostri să decideti.

INAINTE DE REABILITARE

”… traseul fiind destul de sinuos si periculos mai ales pentru copii care erau putin inspaimantati si care s-au ales cu cateva lovituri zdravene la cap. Nu am putut admira mare lucru si nici sa imortalizam prea multe imagini. Trebuia sa mergem mai tot timpul aplecati din cauza stancilor foarte joase, iar daca nu ne ghemuiam si mergeam normal, trebuia sa avem grija sa nu alunecam sau sa nu ne rupem picioarele pe treptele inguste şi umede, având grija si la fluxul de oameni care coborau sau altii care erau grabiti sa urce.
Dupa ce am ajuns in Sala Mare ne-am gandit ca ar fi mai bine sa ne intoarcem, se apropia oricum ora inchiderii, asa ca am tras adanc aer in piept, am strans din dinti si am facut cale intoarsa pe aceleasi trepte umede, pe aceleasi pietre alunecoase.(Bica Jean, 2008)

Noi am intrat cu copiii. Bine că am avut bocanci, căci treptele, din lemn mai vechi sau mai nou, sunt umede şi foarte alunecoase, dar se prezintă într-o stare bună. Am văzut că cele rupte sunt repede înlocuite, călugării de la schit au grijă de peşteră şi de cei care o vizitează. Pentru copii a fost prima peşteră vizitată, şi probabil dacă nu era aşa lungă ar fi fost încântaţi 100%. Dar au obosit destul de repede, căci nu e uşor să urci şi să cobori treptele înguste. Cel puţin le-am satisfăcut curiozitatea…” (Ani din Bucuresti, 2010)

 

DUPĂ REABILITARE

Proiectul de reabilitare al Pesterii Ialomita a constat în:

–  Modernizarea aleii de acces pietonal care asigură legătura între drumul existent şi Peştera Ialomiţei, pe o lungime de 188,10 m şi cu lăţimea de 2,50 – 3,00 m;

–  Refacerea căilor de acces în peşteră şi înlocuirea podeţelor şi scărilor interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil va fi de 435m;

–  Refacerea instalaţiilor electrice;

–  Amenajarea unui punct nou de informare turistică şi taxare care îl va înlocui pe cel vechi;

–  Modernizarea platformei exterioare (la intrarea pe traseul vizitabil).

–  Amenajarea unei scene metalice demontabile, cu toate dotările necesare (echipamente de sonorizare, de proiecție) pentru desfășurarea unor evenimente (slujbe religioase, spectacole de muzică si lumină, miniconcerte simfonice, proiecții de filme);

–  Sisteme-redare informative portabile pentru vizitatori;

–  Panouri de informare/avertizare vizitatori;

–  Sistem de supraveghere video;

–  Filme documentare pentru informarea vizitatorilor;

–  Alte dotări (bănci de odihnă, coşuri de gunoi, pubele ecologice, cabine WC ecologic, grup electrogen).

Distribuie acest articol Oficial Media
Share