Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Petiția împotriva construirii bisericii în Parcul Natural Bucegi, trimisă la Parlamentul European

251
Foto: Spune NU construirii noii biserici in Parcul Natural Bucegi/Facebook

Aproape 20.000 de oameni au semnat, până acum, o petiție online pentru a împiedica punerea în aplicare a hotărârii Consiliului Local Bușteni, care dă dreptul Arhiepiscopiei Bucureștilor să construiască o biserică în Parcul Natural Bucegi.

Argumentul semnatarilor este simplu: un mare flux de oameni și de mașini ar dăuna zonei protejate, deja mult prea antropizate, și ar strica farmecul Platoului Babele, aflat la peste 2.000 de metri altitudine.

”Am citit pe Internet știrea despre acest proiect și am ramas uimit, știind că acolo este parc natural și este intezis a se construi. M-am interesat, cu ajutorul unor oameni din zonă, și am scris un apel. Apoi am creat acea petiție și pagina de Facebook «Spune NU construirii noii biserici in Parcul Natural Bucegi»”, a declarat, pentru eMunte.ro, inițiatorul petiției, Cristin Adrian Petre.

Pe pagina de Facebook au fost postate mai multe imagini care simulează modul în care zona va arăta după construirea bisericii.

Cristin Adrian Petre a trimis petiția și către Comisia de Mediu de la Parlamentul European și a redactat, luni, o scrisoare către revista National Geographic pentru mediatizare.

”Cred că petiția este foarte utilă, deoarece nu este doar o luare pe poziție virtuală, pe Internet, ci am concretizat mișcarea și prin trimiterea ei către Comisia pentru Mediu a Parlamentului European, tocmai pentru a evita mușamalizarea încălcării legii de către autorități mai mult sau mai puțin interesate. De asemenea , dacă va fi nevoie, societatea civilă va ieși să-și spună părerea și prin mitinguri”, ne-a spus inițiatorul petiției.

Mai mulți turişti din SUA, Canada și America de Sud au semnat petiţia online prin care speră să împiedice construcţia bisericii în Parcul Natural Bucegi.

”Mass-media, atât ziare, cât și televiziuni, s-au arătat interesate de subiect și am postat, pe pagina de Facebook, câteva articole apărute, a mai declarat Cristin Adrian Petre, care a adăugat că ”nu este o acțiune împotriva Bisericii, ci o acțiune îndreptată în a sprijini respectarea legii”.

Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii, arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, a ţinut o slujbă în locul în care va fi ridicată viitoarea biserică. Arhiepiscopul a fost adus în aria protejată a Parcului Natural Bucegi cu o maşina de teren, încălcând, astfel, normele de mediu. Totodată, în locul unde va fi construită biserica a fost amplasat, deja, un cort ecologic, înalt de câţiva metri, chiar dacă nu există, încă, un aviz pentru demararea lucrărilor.

„Aici, pe munţii Bucegi, loc înalt şi reprezentativ, pentru totdeauna este un altar deschis spre cer. Cerul, aşa cum vedeţi, se odihneşte pe umerii pământului, iar pietrele grăiesc”, a spus ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Parintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriahiei BOR, a explicat de ce dorește Biserica să ridice un lăcaș de cult într-o arie protejată, conform totb.ro: “Au cerut-o turiștii, este o necesitate. După cum știți, acolo există și crucea de pe Caraiman, crucea situată la cea mai mare înălțime din România, așa că unii turiști simt nevoia de a avea un loc unde să se roage, să aprindă o lumânare”.

În zonă există, deja, alte şase mănăstiri: Cota 1000, Sinaia, Caraiman, Sfânta Treime, Runcu şi Peştera. Pentru noua construcţia, autoritățile locale au acordat 3.000 de metri pătraţi, pe care vor fi amenajate clădiri conexe și spații verzi.

Vezi si declaratia video a initiatorului petitiei.

 

sursa

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share