Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PNL DÂMBOVIȚA a depus candidaturile pentru Parlamentul României

pnl dambovita-parlamentare

Astăzi în cadrul conferinței de presă susținuta de reprezentanți ai PNL Dâmbovița am fost informați de candidaturile pentru Parlamentul României pe care organizația județeană PNL le-a depus la Biroul Permanent Național. Cezar Preda, președintele PNL Dâmbovița a prezentat numele celor care se vor regăsi pe listele de la alegerile parlamentare din toamnă.

”Am depus candidaturile pentru Parlamentul României. În județul Dâmbovița sunt 22 de colegi care și-au exprimat această dorință, sunt 7 pentru postul de senator și 15 pentru postul de deputat. Am aprobat în Biroul Permanent al PNL lista celor înscriși, vom completa dosarele cu CV-le fiecăruia, cu activitatea politică, urmând ca decizia să aparțină Biroului Politic Național al partidului. Nu am făcut sesiuni de alegeri nominale cu voturi secrete, pentru că ar fi însemnat să încălcăm decizia Biroului Permanent Național, aceea de a fi ultimul decident al respectării condițiilor de intergitate a valorii perofesionale și a modului în care PNL își gândește prezența în noul Parlament.” (Cezar Preda)

Candidații PNL Dâmbovița pentru alegerile parlamentare

Andrei Lucian Daniel

Anghelescu Teodora

Caracota Iancu

Caraveteanu Marius

Davidescu Sorin

Druga Vladut

Guran Virgil

Grozavu Gabriel

Horga Vasile

Vasile Ion

Ion Nicolae

Ion Sorin

Ionescu Lavinia

Marcu Ecaterina

Marcu Bogdan Corneliu

Mosor Elena

Plaiasu Gabriel

Popa Aurelian

Iulian Vladu

Jean Popescu

Cezar Preda

 

Alegerile parlamentare în România

Votul va fi din nou pe liste de partid, reducandu-se astfel numarul de parlamentari fata de cel din 2012, cand a fost in vigoare votul uninominal.

Normele de reprezentare sunt de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori si un senator la fiecare 168.000 de locuitori. Aceasta norma inseamna un numar total de 466 de alesi, un numar foarte apropiat de cel din 2008, fata de 588 cati au fost alesi in 2012, mult mai mare insa fata de 300 cat a fost votat la referendumul din 2009.

Astfel, urmeaza sa avem 308 deputati, 134 de senatori, 18 parlamentari ai minoritatilor si 6 parlamentari ai diasporei. Un total de 466 de parlamentari, cu patru mai putini decat in 2008 si cu 122 mai putin decat in 2012, numar ce a reiesit din votul uninominal.

Se pastreaza pragul electoral de 5%, iar pentru aliante se adauga 3% pentru al doilea partid intrat in alianta si cate un procent pentru urmatoarele, fara a se putea depasi 10%. Mai exact, pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara care este calculat dupa cum urmeaza: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national sau 20% din voturile valabil exprimate in cel putin patru circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali, si b) in cazul aliantelor politice si aliantelor electorale, la pragul de 5% se adauga, pentru al doilea membru al aliantei 3% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara si, pentru fiecare membru al aliantei, incepand cu al treilea, cate un singur procent din voturile valabil exprimate in toate circumscriptiile electorale, fara a se putea depasi 10% din aceste voturi.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share