mie. feb. 26th, 2020

Politehnica Timişoara la aniversare – o istorie de 96 de ani a celei mai iubite echipe de fotbal din Banat

În urmă cu 96 de ani, la 4 decembrie 1921, se organiza Adunarea Generală a Societăţii Sportive Politehnica Timişoara, aceasta fiind data oficială de naştere a celui mai iubit club de fotbal din Banat, chiar dacă bazele unui club sportiv al studenţilor timişoreni au fost puse încă din 1920, la îndemnul matematicianului Traian Lalescu.

La ultimul meci disputat acasă de Politehnica Timişoara, în 2 decembrie 2017, cu Dacia Unirea Brăila, meci câştigat de timişoreni cu 2 – 1, galeria Politehnicii, celebra Druckeria, a ţinut să marcheze aniversarea printr-un uriaş banner care să reamintească cei 96 de ani de istorie alb-violet, cu mesajul „Păstrăm istoria şi tradiţia”.

De altfel, suporterii au fost tot timpul alături de echipă, atât la bine, cât şi la greu. „Țin să le mulțumesc suporterilor pentru sprijinul pe care l-au acordat echipei pe toată durata acestui sezon. Le mulțumesc că au fost alături de noi, i-am simțit alături de noi, ne-au susținut în momentele dificile. Și datorită lor ocupăm locul actual din clasament”, a declarat antrenorul Bogdan Andone.

4 decembrie 1921. O dată care-i face să tresară pe timișorenii de pretutindeni. În acea iarnă îndepărtată, la trei ani de la Marea Unire, orașul și-a câștigat cel mai de preț simbol, alintat peste ani, de generații întregi de druckeri, cum nu se poate mai frumos: POLI.

Poate că POLI n-a avut strălucirea Chinezului sau a Ripensiei. Greutatea clubului studențesc nu s-a măsurat în cupe, medalii și diplome. În schimb, POLI a avut, în întreaga ei existență, acel CEVA, care a făcut-o specială în peisajul general al fotbalului românesc: PASIUNEA. Un sentiment nobil, dezinteresat, necontenit. Un „bun” ce nu poate cumpăra vedete de talie internațională și nici nu poate fi cuprins în vreun dosar de licențiere, dar pe care puține cluburi din lume și-l pot permite sau revendica.  Poate Napoli, poate Marseille, poate Liverpool. Orașe care, la fel ca Timișoara, trăiesc pentru două culori. Orașe pentru care echipa înseamnă totul, iar suporterii îi dedică întreaga perioadă cuprinsă între naștere și moarte.

Inima Timișoarei pulsează un sânge violet, izvorât din intenția lui Traian Lalescu, primul rector al Școlii Politehnice. Penița reputatului matematician a dat Timișoarei o nouă identitate, o stare de spirit, un simbol.

Pentru toate bucuriile pe care ni le-ai oferit, pentru că te-ai născut și pentru că exiști, LA MULȚI ANI, POLI!“, spune rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments