Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Potlogi: „Constantin Brâncoveanu – 300 – Documente de Arhivă”

Lansarea volumului „Constantin Brâncoveanu – 300 – Documente de Arhivă” și vernisajul expoziției fotodocumentare cu documente emise de cancelaria domnitorului Constantin Brâncoveanu au avut loc în Palatul de la Potlogi în cadrul Simpozionului Internațional Brâncoveanu și epoca sa, aflat la a III-a ediție. Proiectul Asociației DAR DEVELOPMENT ASSOCIATION, cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a inclus realizarea unui volum conținând o selecție de imagini ale unor documente brâncovenești aflate în Arhivele Istorice Centrale din București, realizarea unei expoziții cu 25 dintre aceste documente și a unui fluid book care să reunească un bogat material fotodocumentar într-o formă accesibilă.

  Simpozionul și implicit lansarea de carte au reprezentat unul dintre cele mai importante momente ale Zilelor Comunei Potlogi, punctul culminant al evenimentelor Anului Brâncoveanu Potlogi – 300, proiect dezvoltat de Primăria comunei Potlogi împreună cu Asociația DAR DEVELOPMENT.

Recunoașterea importanței locului acestei comune dâmbovițene în peisajul cultural legat de celebrarea Anului Brâncoveanu a fost confirmată de prezența la eveniment a domnului Corneliu Vișinoiu, consilier al primului ministru Victor Ponta, care a transmis un mesaj de susținere din partea acestuia. Interesul autorităților dâmbovițene pentru acest loc cu un real potențial turistic și economic a fost scos în evidență de participarea continuă la manifestări a domnului deputat PSD, Ionuț Săvoiu.

Doamna Alexandra Brutaru, președintele Asociației DAR DEVELOPMENT ASSOCIATION, și-a început discursul mulțumind partenerilor: Arhivele Naționale ale României, Primaria Potlogi, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Târgoviște și EUROPAS, asociația care asigură managementul proiectului, Asociația pentru sprijin și dezvoltarea Țării Oașului și compania financiară care a susținut proiectul Safety Broker de Asigurări.

Arhivele Naționale ale României sunt principalul partener în proiect, instituția aflându-se în subordinea Ministerului Afacerilor Interne ale României, reprezentat la eveniment de Irina Alexe, Secretar General Adjunct a Ministerului Afacerilor Interne, șef al Departamentului însărcinat cu relația cu Parlamentul a MAI, care a indicat importanța Anului Brâncoveanu și în acest context implicarea Arhivelor Naționale în acest proiect care a facilitat accesul publicului la numeroase dovezi istorice.

 Alina Pavelescu, Director adjunct al Arhivelor Naționale ale României, a apreciat efortul colectivului Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale și le-a mulțumit colegilor domniei sale pentru implicarea în acest proiect, remarcând importanța apariției acestei lucrări prefațată de Directorul General dr. Ioan Drăgan.

 Claudiu Turcitu, șeful Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale şi Colecţii, a descris modul concret în care Arhivele Naționale au contribuit în proiect până în acestă etapă, amintind efortul de selecționare a celor 130 de documente existente în volum, verificarea și coordonarea traducerii în limba engleză a descrierilor arhivistice care le însoțesc. Dl. Dr. Laurențiu Szemcovic a arătat că s-au realizat cu ocazia acestui proiect descoperiri de sigilii inedite din perioada Brâncoveanu.

 Doamna profesor Valentina Vasile a moderat desfășurarea Simpozionului Internațional Brâncoveanu și Epoca sa. Primarul Comunei Potlogi, profesorul Nicolae Catrina a urat bun venit participanților. Simpozionul s-a bucurat de prezența unei delegații de la Cernăuți a reprezentanților românilor din Ucraina. Domnul profesor George Coandă a vorbit despre Epoca Brâncoveanu ca semn al Renașterii românești. Dl. profesor dr. Silviu Angelescu a vorbit despre importanța păstrării identității naționale sub Constantin Vodă Brâncoveanu.

10622041_10203941192346119_1645508789_n

 Lorenz Gitschier, fondatorul Asociației EDFICO din Germania, care timp de 4 ani a venit ca voluntar la Potlogi în diferite misiuni cu caracter social ne-a vorbit despre Constantin Brâncoveanu, considerându-l un European convins. Profesorul dr. Radu Negoescu ne-a vorbit de Brâncoveanu ca simbol spiritual al românismului. La simpozion au participat peste 100 de persoane iar expoziția a fost vizitată de peste 200 de persoane pe parcursul celor două zile cât a fost deschisă.

 În cadrul simpozionului a fost lansat volumul „Brîncoveanu după Brâncoveanu”, avându-i ca autori pe doamna profesoară Valentina Vasile și pe domul profesor Nicolae Catrina.

   Formația de muzică veche, „Trei Parale”, ne-a purtat cu totul în vremea Brâncoveanului și a marcat trecerea de la prima parte a simpozionului la cea de a doua parte, care a constat în lansarea volumului „Constantin Brâncoveanu –  300 – Documente de Arhivă”.

Expoziția de documente pe pânză a fost completată de câteva replici de costume de epocă, puse la dispoziție de partenerul asociației în proiectul AFCN, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, al cărui director dl. Ovidiu Cîrstina a participat la eveniment. La inițiativa asociației DAR DEVELOPMENT ASSOCIATION în sălile palatului au expus pictorițele                   Adela – Maria Dumitriu sub titlul „Gânduri peste 300 de ani” și Ecaterina Mihai, lucrările sale au fost reunite sub titlul „Valahia lui Brâncoveanu”.

Președinta Asociației DAR DEVELOPMENT, doamna Alexandra Brutaru, a arătat în final că lansarea volumului reprezintă doar o primă etapă a proiectului, acesta urmând să se încheie la sfârșitul lunii noiembrie, după ce volumul va fi prezentat la Târgoviște, București, Iași, Satu Mare în cadrul unor manifestări culturale și la sediile Institutului Cultural Român din Istanbul și Viena.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share