Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PREMIERĂ ”Vănătoarea sălbatică”- commedia dell’arte la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște

 Pe 6 octombrie va avea loc Premiera spectacolului ”Vânătoarea sălbatică”, după Titus Andronicus de W. Shakespeare, regia Michele Modesto Casarin, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște.

În prima conferință de presă care anunța deschiderea stagiunii 2017-2018, managerul teatrului Mihai Constantin Ranin, directorul artistic Liviu Cheloiu, regizorul Michele Modesto Casarin, actrițele Silvia de Bastiani si Ioana Rufu ne-au oferit informații cu privire la cel mai nou spectacol, ”Vânătoarea sălbatică”.

Publicul va face cunoștință cu un nou gen de teatru, commedia dell’arte, pe care l-au mai văzut și în anul 2015 la Festivalul Babel acolo unde, Teatrul Pantakin din Italia a susținut reprezentația ”Arelcchino, Arianna e il Minotauro.”

Michele Modesto Casarin, membru fondator al companiei de teatru Pantakin din Veneția este regizorul artistic al spectacolului ”Vânătoarea sălbatică” dar si cel care a semnat dramaturgia alături de Anndrea Pennacchi. Michele a mai fost prezent la Târgoviște și în luna ianuarie a acestui an, atunci când a realizat un Workshop care face parte dintr-un proiect mai mare intitulat Shakespeare in and beyond the Ghetto și care și-a propus să fie baza spectacolului ”Vânătoarea sălbatică”.

Întregul proiect face parte din programul Europa creativă și este desfășurat de Universitatea Ca`Foscari din Veneția în colaborare cu Centrul de Cercetare pentru Documentare în Teatru și Opera Europeană, cu Universitatea Queen Mary din Londra, Universitatea Ludwig-Maximilians din Műnchen, Universitatea din Warwick și Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște.

Declarații din conferința de presă

Mihai Constantin Ranin: ”Toată lumea își imaginează că știe ce este commedia dell’arte, nici noi profesioniștii nu știm foarte mult. Singurul loc în care se predă foarte serios este Universitatea Babeș-Bolyai, în anul II de studiu. Ideea este în ce măsură mijloacele obținute prin commedia dell’arte pot fi utlizate mai târziu pentru alte tipuri de spectacole. Am încercat să aduc la Târgoviște școala engleză prin Di Trevis, să aduc școala rusă prin Suren și Dumitru Acriș, iar prin commedia dell’arte sunt alte mijloace mult mai exagerate, au rămas termenii vechi cum ar fi Arlechino sau Pantalone. Masca a fost o tradiție veche, din antichitate, era de neconceput teatrul fără mască. Pentru că una era teatrul pe scenă și alta era viața privată. Iar în sec. XX apare un mare om de teatru care se numește Giorgio Strehler, care reinventează commedia dell’arte, iar Michele încearcă să scoată masca din zona clasică pentru a arăta că și în contemporaneitate este valabilă.”

Michele Modeste Casarin de la Compania Pantakin din Veneția:
”Aș vrea să mulțumesc Teatrului Tony Bulandra care găzduiește acest proiect și în special domnului director, Mihai Constantin Ranin și lui Liviu care este responsabilul proiectului european. Lucrez foarte mult în străinătate și am fost foarte impresionat de vivacitatea Teatrului Tony Bulandra. Și aici mă refer la capacitatea de a aduce în permanență regizori străini, ceea ce înseamnă o mare deschidere din partea Teatrului. Dar ceea ce m-a impresionat foarte mult a fost legat de public. Atunci când am văzut spectacolul ”Visul unui nopți de iarnă”, nu am înțeles textul, dar publicul m-a impresionat foarte mult prin atenția pe care a avut-o pe întreaga durată a spectacolului. Mi-a plăcut liniștea și atenția de care au dat dovadă. În Italia în momentul în care sunt pe scenă mi se întâmpla foarte des să văd telefoanele spectatorilor aprinse în sală. Acest lucru nu s-a întâmplat aici. Iar asta înseamnă că munca facută la Teatrul Tony Bulandra este una incredibilă. În România cât și în Italia avem mare nevoie de un public educat. Aici am văzut un public educat, de calitate, un public de tineri care va reprezenta viitorul de mâine.

Galerie FOTO din timpul repetițiilor la spectacolul „Vânătoarea sălbatică”.

Proiectul pe care îl vom face reprezintă o commedia dell arte modernă. Am lucrat cu commedia dell arte clasica, iar mai apoi am început să fac cercetare în domeniul măștii de teatru. Mai exact despre cum am putea să povestim unui public tânăr -cu un instrument antic care este masca-, lucruri din viața actuală. Colaborez cu unul dintre cei mai mari constructori de măști din Europa, Stefano Perocco, cel care v-a face pentru Teatrul Tony Bulandra o nouă invenție. Va crea măști noi, special pentru acest proiect, pe care le va aduce și într-o expoziție iar eu trebuie să descopăr cum anume pot să mișc aceste măști, cum să le folosesc. Cu siguranță această muncă aduce o inovație. Încercăm să povestim Shakespeare ca și cum ar fi fost scris astăzi. Acest text scris împreună cu colegul meu, Andrea Pennacchi a fost abordat la modul acesta: ”dacă Shakespeare ar fi trăit astăzi, cum ar fi scris Titus Andronicus?”

Dinamica lumii este aceeași dintotdeauna. Relațiile interumane sunt cele de razboi, de putere, dorința de bani. Am scris acest text nu pentru că nu ne place textul original al lui Shakespeare, și chiar dacă este crud, nematurat, l-am scris pentru a fi compatibil cu măștile. Este adevărat că Shakespeare se folosea de commedia dell arte. Am găsit o echipă de actori a Teatrului Tony Bulandra foarte bună și încă o echipă de actori tineri, foarte dornici să învețe.
Spectacolul este o dramă, dar pentru mine masca te aduce la exasperare atât de mult încât stârnește râsul. La noi acasă măștile simbolizează un instrument de exorcizare, ne face să eliminăm frica. Proiectul meu vrea să ofere ceva nou publicului, și deși nu mai inventăm nimic nou în teatru, putem crea situații noi în care spectatorii se vor întreba dacă e de răs sau de plâns. Viața în sine este dramatică, atât de tare încât uneori ne vine să râdem. Commedia dell arte este viața. Silvia de Bastiani este asistenta mea. Este o actriță foarte bună din Italia și predă modalități de a-ți folosi vocea. Ea colaborează cu cei mai buni profesori de voce pe care îi avem în Italia. Modul nostru de lucru se sprijină foarte mult pe voce.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share