Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Preşedintele României Klaus Iohannis la deschiderea noului an universitar

 Preşedintele ţării Klaus Iohannis s-a aflat luni în Centrul Universitar de pe Bega, la deschiderea anului universitar 2016-2017.

Momentul festiv la Universitatea de Vest din Timişoara, unde cele patru mari universităţi din muncipiul de pe Bega: Universitatea Politehnica , Universitatea de Agronomie şi Ştiinţele agricole, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea de Vest şi-au dat mâna sub stindardul “România educată”, Klaus Iohannis aflându-se în dialog direct cu studenţii şi cadrele universitare din cele patru universităţi şi răspunzând acestora la întrebări.

Au fost prezenţi liderii universităţilor prezente, primarul Timişoarei Nicolae Robu, prefectul judeţului Mircea Băcală, preşedintele CJTimiş, Sorin Grindeanu, şi nu în ultimul rând ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru. Aula universităţii Magna Curia s-a dovedit a fi neîncăpătoare, la acest început de an universitar.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest : ”Este o bucurie și o onoare pentru Universitatea de Vest din Timișoara să găzduiască această dezbatere, cu ocazia deschiderii anului universitar. Timișoara este și va rămâne asociată cu Revoluția din 1989. Cu ideea de libertate, cu lupta în atingerea idealului. Acum însă începe să se contureze un nou titlu: Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Consider că este principalul proiect care are capacitatea de a coagula în jurul lui, comunitatea timișorenilor și viitorul acestui oraș. O comunitate nu poate să crească mai mult decât orașul în care funcționează. Activitatea universității este strâns legată de ”brand-ul” orașului. Sunt convins că ne dorim cu toții o Timișoară educată. În acest demers, unitatea academică este nevoită să reflecteze asupra locului și asupra rolului ei în societate. Numărul studenților este unul semnificativ, în momentul actual. Acest număr se va menține până în anul 2020, spun sociologii, după care vom asista la o scădere graduală a numărului acestora”.

Klaus Iohannis în cuvântarea lui s-a referit la problemele care le are sistemului educațional, din România. ”Timișoara înseamnă ceva special pentru mine. Reprezintă un moment cu o încărcătură emoțională. Îmi face plăcere să salut cei patru rectori universitari și ceilalți invitați deosebiți. Sunt astăzi aici pentru a deschide anul universitar 2016-2017 și am considerat că cele patru universități din Timișoara sunt de o calitate foarte bună și merită să fin prezenți. Al doilea motiv este că Timișoara a fost selectată ca și Capitală Culturală Europeană 2021. Este o realizare notabilă și o oportunitate pentru acest oraș, de a arăta lumii ce potențial mare are capitala bănățeană. Felicit pe toți cei care au lucrat la acest proiect”.

Cea mai spinoasă problemă la ora acuală, este cea a plagiatului, la care s-a referit şi preşedintele ţării în discursul său, dar şi alegerile parlamentare.

Nu cred că este bine să trec peste temele care se dezbat în societatea românească, la momentul actual. Se vorbește foarte mult despre plagiat. Persoane publice și mai puțin publice sunt acuzate că au plagiat. Domnule ministru al Educației, ține de dumneavoastră să clarificați această problemă. Eu cred că în chestiunea plagiatului este foarte important să avem un verdict clar și cât mai rapid. Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unei lucrări plagiate să dureze tot cât elaborarea lucrării de doctorat. Este evident că între timp, politicienii au găsit că acuzația lucrărilor plagiate, este o manevră politică, care poate să aducă voturi! Dumneavoastră, universitarii, tebuie să găsiți metodele să scurtați această discuție la un minim. Trebuie să știm în cel mai scurt timp dacă persoana inculpată a plagiat sau nu. Este dăunător pentru societatea românească, ca astfel de discuții să se tot prelungească foarte mult. Dacă un politician este dovedit că a plagiat, atunci el trebuie să dispară din politică. Dacă un cadru didactic este dovedit ca plagiator, la fel, trebuie să dispară din universitate. Prin proiectul ”România Educată” este foarte important să avem în vedere toate aceste probleme. Prin acest proiect societatea trebuie să devină una educată, o societate care în deplină cunoștință de cauză să știe în ce direcție vrea să meargă. Dacă proiectul va fi un succes, atunci putem introduce meritocrația. Trebuie să revenim la o Românie predictibilă cu proceduri transparente. Toate aceste lucruri vor fi de fapt miza alegerilor parlamentare. Dacă avem un parlament performant, atunci și legea pe care o propunem va avea trecere și nu va fi întoarsă de niște șmecheri din parlament. Avem nevoie de un parlament mai bun, mai performant, mai transparent. Toate acestea se realizeaz doar prin votul dumneavoastră”.

După încheierea dialogului de la UVT, Iohannis a avut o întâlnire şi cu membri Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021, la Muzeul de Artă , iar distanţa dintre Catedrala Mitropolitană şi Muzeul de Artă a fost străbătută pe jos, preşedintele oprindu-se şi intrând în dialog cu oamenii.

„Dacă cineva crede că o capitală culturală este un singur festival se înșeală. O capitală culturală este un mega proiect care poate fi apreciat la justa lui valoare după ce trece.” Împărtăşiindu-şi  din propria experienţă ce a avuto ca primar al unui oraş candidat şi câştigător al titlului de Capitală Culturală.

„Cel mai important lucru, după părerea mea, este a definitiva programul și această etapă ați făcut-o cu succes. Știți unde vreți să mergeți. La fel de importantă este pregătirea pentru proiectul propriu-zis și aici e bine să ținem cont de faptul că este un proiect complex și deja, dacă definim cadrul, vedem că e nevoie de foarte multe lucruri pentru a pregăti acest proiect, așa cum a zis și domnul «primar general cultural». Am văzut că s-au făcut foarte mulți pași hotărâți în privința asta. Este important să convingeți guvernanții să vă dea ceva sprijin. Cel mai vizibil sprijin sunt banii, dar nu doar banii contează. La fel de importante sunt și alte entități guvernamentale care să vă ajute să creați cadrul național pentru această capitală. Esența unei Capitale Culturale Europene rămân oamenii. Există o latură locală, națională și europeană, iar din acest punct de vedere Timișoara are ce arăta”.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis s-a încheiat la Centrul Oncogen din Timişoara.

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share