OFICIAL MEDIA
OFICIAL MEDIA
Published On: sâm, mai 19th, 2018

Prioritățile României la Președinția Consiliului Uniunii Europene

Prioritățile României la Președinția Consiliului Uniunii Europene

În mai puțin de un an, România va prelua Președinția Rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru șase luni. Va fi cel mai important test de maturitate al României de la aderarea la UE în 2007. Dar și un moment propice pentru a reflecta la locul României în UE și la ce își dorește România de la o Uniune în schimbare. Comunitatea locală România 100 Timișoara, a organizat astăzi o masă rotundă, tema principal fiind: Prioritățile României la Președinția Consiliului Uniunii Europene . Iar ca teme de disxcuţii s-ai propus: • Care ar trebui să fie prioritatea din centrul Președinției României la Consiliul UE? • Care ar trebui să fie prioritatea (politică) declarată a României în viitorul apropiat (3-4 ani) în cadrul UE? • Care sunt căile prin care societatea civilă poate influența acest proces de pregătire și alegere a priorităților pentru Președinția Rotativă? • Care aspect ar trebui să se regăsească într-o UE reînnoită, rezultată din inițiativele de reformă lansate din diversele părți ale Uniunii? • Ce își doresc cu adevărat românii, în anul Centenar, pentru a trăi decent într-o Românie europeană?

Invitați: Bogdan Deleanu (director Europuls, moderator al Comunității locale RO100 Bruxelles și membru al Comunității tematice RO100 ”România în UE”), Cristian Clipa (profesor – Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara), Alexandru Jădăneanț (profesor – Facultatea de Științe Politice, Universitatea de Vest) și o reprezentantă a Europe Direct Timișoara.

La discuţii au luat parte reprezentanți ai societății civile și mediului academic timișorean, studenți, membri ai comunităților locale și tematice din Platforma România 100.

Dar să vedem ce înseamnă pentru România o astfel de răspundere?  Şi în primul rând ce este Consiliul Uniunii Europene?

Consiliul Uniunii Europene este un pol de decizie esenţial în structura europeană, făcând parte din triunghiul instituţional al Uniunii Europene, “Parlament-Consiliu-Comisie”.

Statele membre ale Uniunii Europene care deţin preşidenţia UE, trebuie să se axeeze în principiu pe câteva priorităţi, unde să-şi poată pune semnătura ca şi element edificatory al preşedinţiei. Prin aceaste discuţii se caută care ar fi principalele priorităţi, dar şi să vedem care este scopul României la preşedinţia Consiliului UE şi poziţionarea ţării în Uniunea Europeană.

România va primii preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, anul viitor pe o perioada de 6 luni, între ianuarie şi iunie, fiind considerat momentul cel mai important de la intrarea în UE, mai exact de 11 ani.Prin astfel de întâlniri se caută în primul rând a se vedea care sunt priorităţile României, dar şi care va fi potenţialul aceste ţări, odată cu primirea preşedinţiei.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Urmariti-ne pe Facebook

Pentru un corp sanatos

STIL DE VIATA

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It