29/02/2020

Proiect de lege: Bani pentru plata bonelor sau a creșelor

Părinţii ar putea primi bani de la stat pentru plata bonelor sau a creşelor. Voucherele ar putea ajunge la 700 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 3 ani, potrivit unui proiect de lege care va intra în dezbatere publică.

Mamele care vor să se întoarcă în câmpul muncii sau persoanele care au în întreţinere copii cu vârsta de până la 3 ani ar putea primi vouchere lunare în valoare de 150 euro, respectiv 710 lei, pentru a plăti serviciile unei bone sau creşa copiilor.

Cel mai important de ştiut, ar putea beneficia de aceste ajutoare doar persoanele care au venituri mai mici de 3.500 lei, iar valorile bonurilor, aşa cum sunt prevăzute în proiectul de lege, diferă de altfel în funcţie de venituri.

Inițiativa aparține deputatului Florin Roman, voce importantă din PNL, care vine cu o propunere prin care se dau bani de la stat pentru angajarea de bone pentru familiile care nu au cu cine lăsa copiii acasă. Iată propunerea și justificarea inițiatorului:

”PNL susține familia și creșterea natalității! Tocmai de aceea am inițiat o propunere legislativă prin care urmărim să încurajăm acele familii care își doresc copii, dar care de multe ori sunt descurajate de costurile ridicate pentru angajarea unor bone, în contextul în care ne confruntăm cu o lipsă acută de creșe și grădinițe pentru copiii de vârstă preșcolară.

Chiar dacă, în ultimul timp, numărul creșelor și al grădinițelor private este în creștere, trebuie să recunoaștem că mulți părinți nu își permit să își înscrie copiii la o astfel de instituție privată. Singura soluție este să le oferim sprijin financiar acelor părinți aflați în dificultate pentru a-și putea angaja o bonă!

Potrivit proiectului, pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor categoriile de persoane ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 lei, iar suma propusă a fi acordată se va stabili în mod diferențiat, variind între 250 și 710 lei pentru fiecare copil de vârstă antepreșcolară.

De asemenea, trebuie menționat că de acest sprijin financiar va putea beneficia părintele sau reprezentantul legal la care copilul locuiește în mod statornic și care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordată pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Adoptarea acestei propuneri legislative va reprezenta, de fapt, o investiție în viitor prin susținerea familiei și prin creșterea natalității! Consider că România are nevoie de o strategie pe termen lung, precum și de politici de dezvoltare a serviciilor sociale în vederea stimulării natalității, cu respectarea și promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului!”, susține liderul PNL.

Din informaţiile noastre, ar urma să intre săptămâna următoare în dezbatere în comisiile de specialitate din Parlament.

Iar dacă primeşte aviz favorabil, proiectul ar putea deveni lege în scurt timp.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments