Published On: mar, iun. 5th, 2018

Proiectul ”STOP” – Opriţi obezitatea copilului dumneavoastră

Se lansează un proiect de 10 milioane de euro pentru combaterea obezităţii copilului în Europa, proiect în care Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara este partener.

În unele ţări europene, mai mult de unul din trei adulţi vor fi obezi pana în 2025, dacă actualul val de obezitate în copilărie nu este oprit.

Un consorţiu format din 32 de organizaţii de cercetare, grupuri de sprijin şi organizaţii guvernamentale din 16 ţări va lansa astăzi, 5 iunie, cel mai amplu proiect european de cercetare pentru combaterea obezităţii în rândul copiilor, în valoare de 9,95 milioane de euro.

Mai mult de unul din zece copii cu vârsta cuprinsă între 5 si 19 ani este obez în întreaga Europă de Sud, în unele părţi din Europa Centrală şi de Est şi în Regatul Unit, şi mai mult de unul din trei copii este supraponderal în ţări precum Grecia, Malta şi Italia. Consorţiul va încerca să identifice şi să testeze cele mai bune abordări pentru prevenirea şi tratamentul obezităţii, în special în cazul copiilor mai mici (până în 12 ani), în următorii patru ani (iunie 2018 – mai 2022).

Proiectul STOP (Stiinţă şi Tehnologie în Politicile privind Obezitatea copilului) va examina potenţialele oportunităţii de intervenţie pentru a contribui la reducerea problemelor obezităţii infantile în Europa. Aceasta intervenţie include îmbunătăţirea înţelegerii noastre cu privire la modul în care mediul de viaţă formează comportamentul copiilor şi alegerile părinţilor, âncepând chiar înainte de naştere.

Proiectul va investiga în 17 cohorte de copii, din întreaga Europă, semnele timpurii ale schimbărilor biologice datorate acestor comportamente, care în cele din urmă duc la obezitate. Un studiu experimental va fi efectuat în Suedia, Spania şi România pentru a testa dacă tehnologiile digitale pot ajuta copiii obezi foarte tineri şi familiile acestora să realizeze îmbunătăţiri durabile ale greutăţii corporale, în special copiii din mediile socio-economice dezavantajate. Proiectul militeaza, de asemenea, pentru că industria alimentară şi alti reprezentanţi comerciali să devină responsabili pentru ceea ce consumă copiii, pentru a-i stimula să găsească soluţii inovatoare care să facă consumul alimentar al copiilor mai sănătos. În acest sens se propune o competiţie care va acorda fonduri pentru a aduce cele mai promiţătoare produse pe piaţă. Printre alte politici, proiectul va evalua posibilitatea guvernelor europene de a utiliza pârghii cum ar fi taxele, etichetele nutriţionale şi restricţiile de comercializare a alimentelor şi băuturilor nesănătoase în scopul combaterii obezităţii infantile.

Proiectul STOP va fi coordonat de o echipa de la Imperial College Business School, iar organizaţiile partenere ale proiectului vor include alte departamente de cercetare universitară, organisme guvernamentale, organizaţii internaţionale (OMS, IARC si OECD), organizaţii ale societăţii civile interesate de sănatate şi copii precum Consorţii Europene (EIT Health and EIT Food), care promovează inovarea în sectorul alimentar şi, respectiv, al sănătăţii. Organizaţiile partenere se află în 12 state membre ale UE, impreună cu Elveţia, Statele Unite şi Noua Zeelandă.

Partenerul român din acest proiect este Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara, iar echipa este coordonata de prof. univ. Dr. Maria Puiu, Centrul de Medicină Genomică al Universităţii, echipa având preocupări şi vizibilitate internaţională în domeniul nutrigenomicii şi al obezităţii.

”Aceasta este o investiţie semnificatiă a Uniunii Europene pentru a găsi cele mai reuşite şi mai eficiente abordări pentru a reduce incidenţa obezităţii în copilărie ajutând în acelaşi timp copiii care suferă de această maladie să obţinăun sprijin  mai bun”, a spus liderul proiectului, profesorul Franco Sassi, de la Centrul pentru Economia Sănătăţii şi Inovarea Politică din Imperial College Business School.

”În Regatul Unit, unul din zece copii este obez, una dintre cele mai mari rate de obezitate din Europa. Dacă nu se iau măsuri eficiente, acest val de obezitate în copilărie va determina, ca în Marea Britanie, până în 2025, mai mult de unul din trei adulţi în vârstă de 20 de ani şi peste, să prezinte obezitate. Proiectele precum STOP pot preveni acest lucru prin identificarea şi promovarea unor soluţii eficiente pentru a face copiii mai rezistenţi la influenţele unui mediu obezogen.

Cu rate de obezitate la copii dublate în ultimii 20 de ani, nimic nu este în afara discuţiei. Vom analiza o gamă largă de factori care contribuie la obezitate, de la factori genetici, biologici şi comportamentali, la influenţele sociale şi culturale, până la factorii economici şi comerciali care afectează obezitatea copiilor din fiecare parte a regiunii”.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Perfect Body – Suplimente nutritive Targoviste