Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

                   Surse proteice vegetale echivalente proteinei animale

 

   Quinoua: este poate una dintre cele mai perfecte surse non-animale de proteina de pe planeta. Ceea ce face quinoa deosebita este ca aceasta este o sursa vegetala de proteina completa. “Completa” inseamna ca ea contine toti cei 9 aminoacizi esentiali care sunt cruciali pentru buna functionare si sanatatea corpului uman la fel ca si canepa. Pentru vegani, persoane cu intoleranta la lactoza sau pur si simplu pentru oameni care cauta si alte surse de minerale esentiale pe langa cele din lactate, quinoa reprezinta o sursa vegetala grozava de calciu. Calciul ajuta la constructia si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, ajuta la reglarea contractiilor inimii si faciliteaza functionarea nervilor si muschilor.

quinm

   Amarantul: semintele asemanatoare cu cerealele reprezentau o sursa esentiala de nutrienti pentru indienii americani, ramanand o mancare populara in Mexic si America de Sud. Acest articol doreste sa evidentieze cateva beneficii pentru sanatate ale acestei plante care nu pare sa fie apreciata indeajuns. In functie de calitatea sa, amarantul poate contine intre 13 si 19 procente de proteine, ceea ce reprezinta mult mai mult pe gram decat alte cereale precum orezul, sorgul si secara. Important de retinut ca aceasta sursa de proteina contine toti cei opt aminoacizi esentiali (inclusiv lizina, un aminoacid ce lipseste din aproape toate cerealele), fiind o sursa completa de proteina. Proteinele sunt importante pentru dezvoltarea si repararea celulelor, transmit semnale corpului, faciliteaza distribuirea substantelor in corp si multe altele. Cea mai apreciata calitate a amarantului este concentratia densa de minerale esentiale. O cana de amarant gatit ne furnizeaza DZR de fier, 40 procente din DZR de magneziu (80 % din populatia din tarile dezvoltate se estimeaza ca are deficit de magneziu), 36 procente din DZR de fosfor si o cantitate foarte mare in procent de 105 % din DZR de mangan. Amarantul contine si doze semnificative de calciu, potasiu, zinc, cupru si seleniu. Pe de alta parte, nu are aproape nicio vitamina, exceptand vitamina B6 si acidul folic.

amarotfff

   Hrisca: desi majoritatea oamenilor cred ca hrisca face parte din categoria cerealelor, este de fapt o samanta bogata in fibre si proteine. Este buna pentru sanatatea inimii si contribuie la prevenirea diabetului si a tulburarilor digestive. Hrisca este foarte bogata in nutrienti si antioxidanti  printre care rutina, tanine si catehine. In ziua de azi hrisca este preferata de cei cu o alimentatie vegetariana precum si de cei care evita glutenul pentru ca este o sursa bogata in aminoacizi, vitamine, minerale si antioxidanti – toate cu o cantitate redusa de calorii si fara grasimi. Un beneficiu major al boabelor de hrisca spre deosebire de cereale este compozitia unica de aminoacizi care ii confera activitati biologice speciale.

hrisca-cruda-600x315fit

Doresti sa ai o dieta de calitate care sa-ti asigure toti nutrientii esentiali, ai nevoie de noi ponturi privind diversitatea alimentelor, iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, esti nerabdator sa-ti atingi mai repede obiectivele sportive, doresti sa achizitionezi suplimente alimentare cat mai de calitate? Scrie-mi pe adresa de email, relateaza povestea si doleantele pe care le ai si ne straduim sa concepem o dieta si un program de suplimente alimentare cat mai adecvat nevoilor tale.
 Adrian Udrea- fitoterapeut, nutritionist

plantevindecatoare@gmail.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share