Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

„Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuți ai Revoluției din România”, un proiect – memorie, semnat Dobrivoie Kerpenisan

În iarna lui 89, flacăra Revoluției s-a aprins nu doar în marile orașe, ci și în satele din preajma acestora. Care a fost atmosfera în micile comunități, în acele zile fierbinți? Cum au reacționat oamenii la întâmplările esențiale petrecute în vecinătatea lor? Ce au simțit ei? Sunt întrebări la care artistul fotograf Dobrivoie Kerpenisan răspunde printr-o expoziție intitulată  „Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuți ai Revoluției din România”, demers care cuprinde fotografii din acea perioadă, suprinse în localitatea timișeană Sânpetru Mare.

Dobrivoie Kerpenisan a ajuns în România pe 17 decembrie 1989, cu doar câteva ore înainte de închiderea granițelor. Era student în Germania și a venit la Sânpetru Mare să-și viziteze bunicii. Din chiar prima zi, tânărul fotograf a urmărit mulțimea cu aparatul său de filmat. A înregistrat pe peliculă revolta și anarhia din satul natal, protestele de masă, jafurile, dar și  imaginea a zeci de trupuri grav rănite, în Timișoara.

În acele zile fotografiam în special oameni obişnuiţi: tineri, vârstnici, copii, mame, muncitori şi alţii. La momentul respectiv nu eram conştient despre semnificaţia istorică a acţiunilor mele. Eram unul dintre ei, iar faptul că eram acolo a fost singurul lucru care a contat în acel moment. O experienţă existenţială care avea să-mi schimbe viaţa în final” – spune Dobrivoie Kerpenisan

La 30 de ani de atunci, Dobrivoie Kerpenisan, i-a căutat pe protagoniştii revoltei din Sânpetru Mare şi din instantaneele sale care surprind energia extraordinară a manifestaţiilor. Le-a arătat fotografiile din urmă cu trei decenii, i-a îndemnat să rememoreze acele momente istorice şi să îşi spună gândurile în legătură cu traseul României. Acest proces de confruntare cu trecutul a unor oameni simpli, foşti revoluţionari la ei în comună, este surprins în documentarul „Rebeli cu o cauză”, proiectul multimedia care însoțește expoziția de fotografie a artistului.

Proiectul „Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuți ai Revoluției din România”  ajunge pe simezele fostei Comenduiri a Garnizoanei Timișoara (Piața Libertății, nr.5), ca parte a expoziției „30”, inițiată de Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Universitatea de Vest Timișoara, cu sprijinul Goethe Institut și a Centrului Cultural German. Vernisajul expoziției are loc în 16 decembrie, de la ora 18, iar lucrările stau pe simeze până în 30 ianuarie 2020.

Dobrivoie Kerpenisan este cineast și fotograf, absolvent al Universității de Arte Folkwang, Germania. Filmele sale documentare au ca temă principală tranziția și eforturile de ieșire din trecut ale statelor totalitare. Printre temele sale de studiu regăsim: Lucrările Comisiei de reconciliere din Africa de Sud, rolul mass media în recentele Războaie Balcanice, schimbările aduse de Revoluția Română sau importanța Tinerilor luptători de rezistență în timpul celui de-al Treilea Reich.  A fost distins cu premii importante în Japonia, Statele Unite, Germania, Portugalia etc. Filmele sale, prezentate și comentate de Alexander Kluge, au fost proiectate la MoMa – New York, Centre Pompidou – Paris, Barbican Centre – Londra, Art Biennale Sao Paolo, Centre Goethe Institut.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share