Published On: mar, apr. 24th, 2018

Refugiaţi şi migranţi asistaţi de organizaţii non-guvernamentale în zona de Vest a ţării pentru a se integra în România

Începând din Iunie 2017, timp de 12 luni, resortisanţi ai ţărilor terţe – RTT (migranţi cu o formă legală de rezidenţă pentru studii, căsătorie cu cetăţeni români, muncă, etc) şi beneficiari ai unei forme de protecţie internaţionale – BP (statut de refugiat sau protecţie subsidiară) au fost asistaţi prin servicii specifice de incluziune socială pentru a dobândi un grad ridicat de integrare în România, oferite de Centrul Regional de Integrare AIDRom Timişoara şi Centrul Regional de Integrare Oradea. Centrele oferă asistenţă pentru migranţi în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi respectiv Arad, Bihor şi Hunedoara.

Proiectul: “Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” număr de referință FAMI/17.02.05 este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare, în perioada: 01.06.2017 – 31.05.2018 ( Etapa I de implementare) și 01.06.2018 – 31.05.2019 ( Etapa II de implementare). Bugetul total al proiectului, pentru prima etapă de implementare, este de: 1.097.642,92 lei.

În cadrul proiectului au fost oferite la CRI Oradea și CRI Timişoara servicii specializate de: consiliere socială şi juridică, asistenţă materială, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, în cadrul proiectului au fost formaţi 10 mediatori în cadrul unui seminar de formare şi angajaţi 3 mediatori interculturali. Au fost formați 20 voluntari în cadrul unui seminar, care au participat la  crearea de reţele judeţene de voluntari. Au fost semnate 6 parteneriate cu instituţii publice din cele 6 judeţe, cu atribuţii în domeniul asistenţei migranților.

STATISTICI:

În anul 2017 în România, au fost depuse 4.820 de cereri de azil, în creștere față de anul trecut cu 161%. Au fost soluționate  2.079 de cereri de protecție internațională în etapa administrativă și, în 1.309 de cazuri, a fost acordată o formă de protecție, pentru 849 beneficiari, cărora le-a fost recunoscut statutul de refugiat și la 460 de beneficiari  le-a fost acordată protecția subsidiară[1].

Totodată, la nivel national, în perioada de referință, 1.553 de persoane au fost înscrise în programul de integrare, care provin din țări ca: peste 805 sunt din Siria, 492 din Irak, 79 din Afganistan, precum și alte țări.

În Timişoara, în anul 2017, au fost depuse 3.164 de cereri de azil. Peste 1.900 de persoane care au depus cereri de azil la C.R.P.C.S.A. Timișoara au fost transferați și cazați în celelalte centre din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări. Cei mai mulți dintre solicitanții de azil au fost, în 2017, din Siria, Irak, Pakistan și Afganistan. Au fost soluționate peste 1.200 de cereri de protecție internațională în etapă administrativă, iar în 76 de cazuri a fost acordată o formă de protecție. Din totalul persoanelor care au dobândit o formă de protecție, pe parcursul anului 2017, 27 au urmat programele de integrare derulate sub coordonarea Inspectoratului General pentru Imigrări[2].

În cadrul proiectului, a fost asistat un număr de 359 beneficiari, în perioada iunie 2017-februarie 2018.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It