Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

„Revoluția fiscală”. Guvernul a adoptat pachetul de măsuri fiscale pentru 2018

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată azi în şedinţa de Guvern. Actul normativ prevede şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, sindicate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.

Au fost de asemenea aprobate ordonanțele privind creșterea pensiei sociale la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum și cea privind reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Ministrul Lia Olguța Vasilescu a precizat însă că valoarea nominală nu va fi afectată și că scăderea s-a făcut în urma mutării contribuțiilor, care ar urma să ducă la o creștere a salariului net.

Premierul Mihai Tudose a declarat că sindicatele au fost anterior de acord cu transferul contribuțiilor, însă s-au răzgândit. „Este o inflamare excesivă a opiniei publice”, a precizat el (Detalii aici).

„Nu e vorba despre trecerea contribuțiilor. Guvernul dorește să introducă niște măsuri… foarte ferme pentru a opri externalizarea profiturilor. Luăm niște măsuri ca să nu mai fie deductibil tot profitul, ca să avem niște bani… să plătim la educație, sănătate. S-au inflamat niște multinaționale”, a spus el.

Mai departe, sunt câteva categorii de persoane care vor resimți un impact maxim de pe urma trecerii contribuțiilor. Pentru simplul fapt că, prin Codul fiscal, sunt scutite de plata impozitului pe venit, drept pentru care scăderea veniturilor cu 22,75% nu va fi compensată parțial cu reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Care sunt aceste categorii? Să ne uităm la art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din: a) activități independente; b) salarii și asimilate salariilor; c) pensii; d) activități agricole, silvicultură și piscicultură;

2. persoanele fizice care creează programe pentru calculator, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor;

3. persoanele fizice care activează în cercetare-dezvoltare și inovare, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor;

4. persoanele fizice care își desfășoară activitatea pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere.

De reținut că ultimele două categorii de persoane scutite de la plata impozitului pe venit au fost incluse în Codul fiscal chiar în acest an, de către coaliția PSD-ALDE.

Celor patru categorii de salariați menționate li se mai adaugă una, deloc de neglijat: cea a angajaților la firmele aflate în insolvență. În cazul acestora, majorarea salariilor brute nu se poate realiza până la ieșirea din insolvență decât dacă în planul de reorganizare aprobat de instanță nu a fost prevăzută această măsură. Lucru greu de crezut, așadar.

În concluzie, pentru cele cinci categorii de salariați de mai sus, unele dintre ele privilegiate prin acordarea unor condiții fiscale speciale, impactul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va fi unul maxim.

Citeşte mai multe pe digi24.ro

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share