Dum. feb. 23rd, 2020

România între templele şi sinagogile Evreieşti

La secţia de artă a Bibliotecii Timişorene „Deliu Petroiu”, din cadrul Bastionului Theresia a avut loc deschiderea expoziţiei „Temple şi Sinagogi din România”, sub egida Mitropoliei Banatului, a Comunităţii Evreilor din Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”.

La deschidere au fost prezenţi membrii  comunităţii evreieşti din oraş, avându-l ca reprezentant pe secretarul comunităţii  Eduard Kupfenberg,prelați ortodocşi, în frunte cu Mitropolitul Ioan al Banatului, dar şi credincioşi din toate marile .

Expoziţia cuprinde 23 panouri unde sunt reprezentate tot atâtea lăcaşuri ale cultului iudaic din ţara noastră, dar şi obiecte de cult ce se află în unele biserici sau chiar în locuinţele evreilor: picturi murale, vitralii, sculpturi în lemn şi metal, imagini cu obiecte folosite în cadrul ceremoniilor religioase evreiești.

Multe dintre sinagogi se află întro stare deplorabilă : “Este dificil de spus în ce stare se află Sinagogile din România, pentru că sunt în diferite stări. La ora actual pe tot teritoriul României se mai află 87 sinagogi, unele dintre ele în oraşe unde evreii au dispărut s-au mai sunt 2-3 familii. Unele dintre sinagogi au început să fie restaurate, cu un efort destul de mare şi cu ajutor de la statul roman, cea din Alba Iulia a fost inaugurată anul trecut, cea din Oradea în acest an.Din păcate Oradea stă foarte bine faţă de Timişoara, unde şi aici sunt sinagogi foarte frumoase, cu e cea din Iozefini, din Cetate, sau din Fabric, dar întro stare nu tocmai bună. În curând Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii, şi vom încerca cu ajutorul autorităţilor locale măcar una dintre acestea să o punem la punct, în present se lucrează la cea din Cetate” a spus Eduard Kupfenberg.

Cea mai veche sinagogă, este  cea din Iaşi, dar sunt şi unele destul de bine conservate, iar altele ce se află într-o stare avansată de degradare.

„Expoziţia surprinde cele mai importante edificii, lăcaşuri de cult evreieşti, care mai există în ţara noastră. E o şansă şi pentru timişoreni să vadă sinagogile din Moldova ori Oltenia… Pot descoperi istoria, arhitectura, cărui cult aparţin, fie că sunt ortodoxe, fie că sunt neologe, fie că sunt de rit spaniol sau de rit ashkenazi. Multe au fost renovate în ultimii zece ani. Probabil că cea mai importantă dintre ele este Templul Coral din Bucureşti. A fost timp de opt ani renovat, au fost probleme financiare, au trecut prin mai multe etape, dar acum arată impresionant. Au fost renovate numeroase sinagogi şi din Moldova. Acelea sunt mult mai mici, costurile au fost şi ele mai mici… faţă de sinagogile monumentale din Banat şi Transilvania. Sinagoga ortodoxă din Oradea a fost recent reabilitată şi reinaugurată. Sinagoga neologă de acolo este şi ea restaurată”, a spus Luciana Friedmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara.

Dintre cele trei sinagogi timişorene nici una dintre ele nu se află întro stare preqa fericită. Sinagoga din Cetate se află dede ani buni în renovare, cea  din Fabric este cu lacătul pe uşă cu toate că se punea problema unei alternative să fie folosită ca sală  de teatru şi spectacole. Doar cea din Iosefin, este cât de cât funcţională, însă şi aceasta are  nevoie de  lucrări de restaurare şi renovare

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments