Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Rusia, SUA şi Conflictul israeliano-palestinian

Barack Obama, Vladimir Putin

 

 

Am asistat în ultimele săptămâni la evenimente dintre cele mai diverse, de la dispariţii miraculoase ale unor avioane până la bombardamentele din Orientul Apropiat. Lumea întregă a fost martora unor schimbări majore în imaginea vieţii cotidiene aşa cum o ştim. La fiecare ştire la care asistăm impasibil, de pe marginea confortului din propriile case, în cealaltă parte de lume, sau poate la doar câţiva paşi de noi, se duce o aprigă luptă cu viaţa.

În urma reportajelor de la faţa locului, dar mai ales cu ajutorul ştirilor pe care le-am căutat singuri, pe internet sau în presa scrisă, am constatat un lucru esenţial. Ceea ce pare evident pentru unii e de facto ceva total irelevant pentru alţii. Mă refer aici la ceea ce constatăm singuri şi considerăm adevărat – precum ştirile de ultimă oră, şi ceea ce este în fapt real. Acele breaking news pe care le-am urmărit pe posturile de televiziune locale sau din afară, prezintă o realitate din punct de vedere a celor mai importanţi factori de decizie mondiali. În termeni mai pe înţelesul tuturor : în complicata anchetă referitoare la prăbuşirea avionului MH 17 pe teritoriul Ucrainei din 17 iulie s-a vorbit despre statistica deceselor, modalităţi de soluţionare a problemei, cât şi o serie de teorii conspiraţionale (rachetele separatişţilor pro-ruşi, etc.), când de fapt toate se referă la un singur agent disruptiv – şi anume Rusia. Felul în care este percepută politica lui Putin în întreaga lumea nu mai este nici un secret pentru nimeni. Toate aceste ştiri au lăsat să transpară o nevoie acută de a controla Rusia şi de a-i diminua puterea în teritoriile în care influenţa de la Kremlin e covârşitoare.

De cealaltă parte avem SUA şi continua nevoie a imperialismului American de a se face simţit oriunde şi oricând pe glob, în regiuni care aparent nu au nici o legătură cu politica externă americană. Ne-am obişnuit să vedem America în culori pastelate, în sensul că orice se decide de la Washington e bine pentru întrega lume. Fals. Implicarea SUA în Orientul Apropiat şi Mijlociu sub pretextul apărării democraţiei şi a drepturilor omului este în fapt o politică inteligentă a unor grupuri cu rol decizional în SUA şi care nu fac altceva decât să întârească şi mai mult convingerile unor analişti care apreciază că imboldurile pacifiste americane nu sunt altceva decât mascarea unor alte interese mult mai sumbre (petrol, controlul unor regiuni slab-dezvoltate dar cu importanţă strategică deosebită, etc.).

criza-din-irak-are-doua-taisuri-la-fel-de-periculoase-pentru-israel-sua-ar-putea-oferi-concesii-264515

SUA sunt în mare măsură “responsabile” pentru politica israeliană din regiune. Tot SUA sunt cele care protejează interesele Israelului, promovează importanţa unui stat israelian în zonă şi tot SUA sponsorizează puterea militară israeliană în conflictul împotriva palestinienilor din Fâşia Gaza. De ce? Istoria relaţiei SUA-Israel e foarte veche, însă primele contacte realmente importante datează din perioada imediat următoare încheierii celui de-al doilea război mondial. SUA au fost principalul sprjin şi pilon de rezistenţă al înfiinţării statului Israel aşa cum îl ştiam astăzi (1948 – înfiinţarea unui stat evreiesc independent). În urma acestui eveniment statele din regiune s-au revoltat şi au acuzat SUA pentru sprijinul susţinut acordat israelului de-alungul conflictului israeliano-palestinian. Toată logistica de război de care dispune azi Israelul a fost finanţată şi implementată de trimişi ai armatei americane. Atâta timp cât SUA vor susţine politicile Israelului în regiune – Israelul va ieşi învingător. Lipsa de umanitate a acestui conflict este greu de explicat de la Washington pentru că o mare parte a Congresului American este condusă şi influenţată de grupurile de lobby evreieşti, de aici şi dificultatea în luarea unei decizii finale cu privire la terminarea acestui conflict.

Principalele posturi de ştiri de peste ocean, precum CNN, NBC sau Fox News sunt împărţite între susţinători şi oponenţi ai politicii americane în Orientul Apropiat. Cei care sprijină acest tip de politică sunt cei care nu vor să vadă America aruncată de pe piedestalul de mare putere în regiune. Pe de altă parte sunt cei care se opun îndârjit acestei politici care este foarte costisitoare pentru bugetul American, şi care mai mult decât atât poate atrage furia statelor musulmane din regiune, state care se pot angaja în mişcări teroriste îndreptate împotriva SUA.

NBC într-un articol referitor la posibilele sancţiuni pe care Israelul le poate primi din partea Naţiunilor Unite precizează faptul că Directorul O.N.U. în Gaza condamnă atacul israelian asupra zonelor locuite de civili, cum a fost cazul recentului atac asupa unei şcoli din Gaza în care erau adăpostiţi civili, în mare parte copii şi femei. CNN a apreciat faptul că SUA a adresat un comunicat guvernului israelian somându-l să limiteze numărul atacurilor asupra civililor din Gaza, cerând totodată Israelului să facă public termenul şi condiţiile necesare pentru încetarea focului.

Toate aceste schimburi “diplomatice” de încurajări şi slabe ameninţări sunt superficiale şi nu duc la nici un rezultat real. Perioadele de încetare a focului în regiune au fost încălcate în mod repetat de chiar cei care le-au pus în aplicare. Acest conflict poate fi stopat numai printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al O.N.U. care să decidă încetarea focului şi stabilirea termenilor de încheiere a unei alte păci, care după cum bine ştim va dura până în momentul în care Israelul se va simţi din nou ameninţat de mişcări de rebeli palestiniene – moment în care se va recurge, din nou, la bombardamente.

 

Oana Stiff – Michigan USA

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share