Published On: mie, apr. 11th, 2018

S.O.S PĂDUREA- Recomandările I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa pentru prevenirea incendiilor la fondul forestier

LUNA PĂDURII, sărbătoare anuală ce se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie, este unul din cele mai importante evenimente în domeniul silvic şi ecologic. În Romania, Luna Padurii a fost sărbatorită pentru prima dată în anul 1902, organizatorul principal fiind Spiru Haret, actiunea fiind relatată de ziarele timpului cu denumirea “Sărbătoarea sădirii arborelui”.

În ţara noastră, majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice pădurilor şi prezintă o mare diversitate faunistică şi floristică, favorizată de poziţia geografică, de varietatea reliefului, de condiţiile hidrologice, climatice şi evoluţia solului.
Pădurea reprezintă cel mai important factor stabilizator al mediului înconjurător, fiind denumită şi “aurul verde al Pământului”. Furnizează două treimi din oxigenul necesar vieţii şi absoarbe o importantă cantitate de CO2 din aer, contribuind la reducerea poluării. Filtrează apa provenită din precipitaţii, fixează solul împiedicând astfel producerea alunecărilor de teren şi eroziunile provocate de ploaie sau vânt. De asemenea, poate reduce mult amploarea viiturilor produse în urma ploilor torenţiale.

Din cauza tăierilor efectuate de om, dar şi a unor calamităţi naturale (cum sunt furtunile puternice, dar mai ales incendiile), astăzi există suprafeţe întinse de pe care pădurea a fost nimicită.
Din nefericire, în România se pierd anual sute de hectare de pădure din cauza incendiilor, pagubele fiind cu atât mai mari dacă ţinem seama de consecinţele pe care acestea le presupun pe termen scurt (modificarea peisajului, dispariţia faunei sau florei, uneori aparţinând speciilor rare) sau pe termen lung (reconstituirea biotopului). Cicatrizarea rănilor pădurilor se face prin reîmpădurire, dar ambianţa originală a pădurii este foarte dificil de restaurat şi durează mulţi ani.

Un incendiu în pădure poate fi provocat accidental prin descărcări electrice atmosferice, din cauza secetei şi vântului (atunci când solul şi litiera se usucă în ritm accelerat), eliberând substanţe volatile ce favorizează propagarea incendiului, dar de cele mai multe ori este provocat de acţiuni neglijente ale omului.
În această perioadă, dată fiind cantitatea de vegetaţie uscată existentă, sursele ce pot provoca incendii sunt: focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, jocul copiilor cu focul, jarul sau scânteile purtate de vânt şi propagarea incendiului de la arderea vegetaţiei uscate şi a miriştilor.

Recomandările I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa pentru prevenirea incendiilor la fondul forestier.

În vederea evaluării şi diminuării riscului de incendiu la fondul forestier, anual, specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa execută controale de prevenire la Ocoalele Silvice din judeţ şi, periodic, activităţi de informare preventivă a populaţiei, atât cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor de pădure, cât şi la modul de comportare în cazul producerii lor, distribuind diverse materiale de educare preventivă (plante, flyere, afişe) în acest sens.
Pentru a preveni producerea unor evenimente ce duc la distrugerea vegetaţiei, fondului forestier sau altor bunuri din zonele împădurite, deţinătorii şi administratorii de păduri au obligaţia de a lua măsuri de protecţie antiincendiu.

Pentru formarea unui comportament preventiv adecvat al cetăţenilor, atunci când merg să se relaxeze la o plimbare prin pădure, la un grătar în aer liber, I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa reaminteşte câteva măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea incendiilor la fondul forestier:

respectaţi instrucţiunile personalului silvic şi semnificaţia indicatoarelor de securitate în zonele turistice;
instalarea corturilor şi grătarelor se face numai în locurile de popas special amenajate în acest sens, având la îndemână mijloace pentru stingerea focului;
pregătiţi focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt;
nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat;
înainte de plecare asiguraţi-vă că focul este stins. Stropiţi cenuşa cu apă, până ce jarul este stins complet;
dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;
supravegheaţi în permanenţă copiii şi nu îi lăsaţi să se joace cu focul;
resturile de ţigări nu se aruncă la întâmplare;
menţineţi curăţenia în pădure: aruncaţi în locurile special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele;
anunţaţi imediat orice incendiu pe care il observaţi la 112 !
* * *
Atunci când sunteţi surprins de un incendiu de pădure, vă recomandăm:
Nu intraţi în panică!
Îndepărtaţi-vă de incendiu!
Puteţi interveni pentru stingerea unui început de incendiu, numai dacă sunteţi sigur că nu vă puneţi viaţa în pericol;
Anunţaţi imediat pompierii, sunând la 112;
Dacă fumul este dens, acoperiţi-vă nasul şi gura cu o batistă sau cârpă curată;
Dacă hainele v-au luat foc, protejaţi-vă faţa şi rostogoliţi-vă pe pământ pentru a stinge flăcările.
Cetăţeni, nu uitaţi ! Protejând PĂDUREA, protejaţi VIAŢA!

comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Perfect Body – Suplimente nutritive Targoviste

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

SALVEAZĂ MUNȚII ROMÂNIEI

Agrement și relaxare în inima munților Bucegi

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos

Pin It