Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Să îl aşteptăm pe Moş Nicolae, ocrotitor nu numai al copiilor săraci, ci al tuturor

Ne aflăm în ajunul zilei de Moş Nicolae. Ei, acum să vă văd cât a-ţi fost de cuminţi, dacă v-aţi făcut lecţiile, dacă v-aţi ascultat părinţii, că şi moşul la noapte o să vă lase în ghete, numai ceea ce meritaţi, adică cuminţenia voastră, dacă nu dimineaţa puteţi găsi şi o coadă de mătură, în loc de nuieluşă. Aşa că, vă alegeţi o pereche de ghetuţe pe care le lustruiţi frumos şi le puneţi în geam, că moşul cu siguranţă o să treacă pe la fiecare dintre voi, dar atenţie, doar o pereche de ghetuţe, nu adunaţi toţi papucii din casă.

Şi acum să vedem ce semnifică această zi, şi cine a fost Sfântul Nicolae, mai zis şi „Moş Nicolae”.

Sfântul Nicolae, care mai este numit şi Făcătorul de Minuni , a trăit la sfârşitul secolului III şi începutul secolului IV, provenind dintro familie bogată din Patara, partea asiatică a Turciei de azi, mai fiind numit şi ocrotitorul copiilor săraci.

Incă de copil a fost unul credincios, ţinând toate posturile şi ducând o intensă viaţă duhovnicească. A studiat la cele mai bune şcoli, locuind în mănăstirea în care unchiul său era episcop, unde s-a pregătit pentru a deveni preot.

A făcut multe minuni în timpul vieţii, printre care: a înviat un tânăr ce a căzut de pe un catarg al unei corăbii, şi s-a înecat în mare, sau călătorind în Ţara Sfântă cu o corabie, i-a prins o furtună pe mare care a speriat călătorii, iat Sfântul Nicolae i-a îndemnat pe aceştia să se roage, şi furtuna s-a oprit imediat. De asemenea a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

La fel a apărut în visul unui negustor italian, căruia i-a zis să meargă la cetatea Mira din Lichia, cetate  ce se afla în pragul pieirii din cauza foametei, îndemnându-l pe acesta să-şi vândă acolo grâul.

Datorită minunilor pe care le-a făcut, este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.

Moaştele acestuia sunt păstrate în catedrala Bari, din Italia,întro criptă de unde curge un lichid incolor, numit “Mâna” sau “Sfânta Mână”, însă o parte dintre acestea se află şi la biserica Sfântul Gheorghe cel Nou din Bucureşti. În urmă cu peste  400 ani, Mihai Viteazu, ar fi adus de la Bari, mâna dreată a acestui sfânt, ce se află în biserica Sfântul Gheorghe cel Nou din Bucureşti.

Este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Catolică în 6 decembrie, fiind primul moş generos din această lună, fiind şi unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai românilor.

Există chiar şi legende legate de viaţa acestui sfânt. Una dintre acestea ar fi:

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi.Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.”

În seara zilei de 5/6 decembrie, copiii îşi fac ghetuţele cu cremă, şi le lustruiesc frumos, şi le aşează în fereastră, sau lângă uşă, pentru ca moşul să le poată observa mai uşor şi să le pună darurile în ele.

Se spune că moşul ar veni călare pe un cal alb, iar în unele zone ale ţării, copiii îi lasă acestuia apă şi morcovi pentru cal.

În alte zone de pe la sate în ajunul zilei de Moş Nicolae, flăcăii îşi aleg gazda unde incept repetiţiile pentru colindele de Crăciun.

De sfântul Nicolae se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori, dovadă a iertării păcatelor noastre.

Copiii neascultători mai primesc şi câte o nuieluşă, care dovedeşte că aceşti sunt neastâmpăraţi şi neascultătări, şi în semn de avertisment să fie loviţi cu nuieluşa.

Datorită faptului că Moş Nicolae a fos mai darnic cu pedepsele, decât cu recompensele , el pedepsindu-I pe cei care se abăteau de la drepta credinţă. lovindu-i peste mâini cu nuieluşa.

Fiecare ţară sărbătoreşte în diferite feluri această sărbătoare: cu turtă dulce, cu nuci şi mere, cu cartofi, nuieluşe sau cărbuni, pentru cei ce nu au fost cuminţi, sau dulciuri, jucării şi fructe.

Acum să fim cuminţi măcar până vine Moş Nicolae, macar o pungă de bomboane să ne lase în ghetuţe.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share