Sarmizegetusa Regia în atenția oficialităților naționale și județene- ZIUA PATRIMONIULUI UNESCO - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sarmizegetusa Regia în atenția oficialităților naționale și județene- ZIUA PATRIMONIULUI UNESCO

Consiliul Județean Hunedoara în parteneriat cu Serviciul Public Administrare Monumente Istorice și colectivul de cercetare de la Sarmizegetusa Regia au organizat, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, un eveniment special dedicat acestei zile importante. Gazdele și invitații de la Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Universitatea București au vorbit despre patrimoniul românesc de însemnătate mondială, despre provocările legate de conservare și restaurare, despre distrugerile, de multe ori ireversibile, ale monumentelor istorice, dar și despre importanța pe care o are cunoașterea istoriei noastre în context european și mondial.

Temele principale ale evenimentului s-au axat pe:  prezentarea rezultatelor cercetărilor arheologice sistematice la Sarmizegetusa Regia; restaurarea și punerea în valoare a sitului Sarmizegetusa Regia,  proiecte și perspective;  propunerea legislativă privind regimul juridic al ansamblurilor şi siturilor istorice şi arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, şi unele măsuri privind protejarea Cetăţilor Dacice din munţii Orăştiei.

 

Județul Hunedoara are privilegiul de a avea pe teritoriul său monumente istorice remarcabile și două parcuri care se bucură de recunoașterea UNESCO: Cetățile Dacice din Munții Orăștiei incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999, Rezervația Biosferei Retezat, parte a programului UNESCO Omul și Biosfera din 1979 și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, inclus în anul 2015 în Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri al UNESCO. Iniţiativa legislativă a fost deja adoptată de către Senatul României şi se află în prezent în procedura de evaluare la Camera Deputaţilor, care este decizională.  Parlamentarii PSD Hunedoara, au decis redactarea şi promovarea acestei iniţiative legislative, având deja un exemplu elocvent de bune practici în administrarea Cetăţii Sarmizegetusa Regia. În cei șapte  ani de când administrarea monumentului a fost preluată de către Consiliul Judeţean Hunedoara, au fost alocate fondurile necesare pentru restaurarea, întreţinerea şi conservarea lui, nu au mai fost înregistrare fapte de natură infracţională şi numărul turiştilor a crescut constant. În perioada 2014-2019, au vizitat Sarmizegetusa Regia un număr total de 320.548 de turişti.
Necesitatea existenţei unui administrator la nivel local a fost şi principalul impediment pentru care,  nu au putut fi accesate fonduri europene pentru Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
De aceea,  desemnarea unui administrator care să se ocupe de aceste monumente cu valoare istorică unică reprezintă o prioritate pentru viitor.

   

Şi preluarea acestei responsabilităţi de către Consiliile Judeţene Hunedoara şi Alba este cu certitudine cea mai bună soluţie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România se sărbătorește, în fiecare an, în data de 16 noiembrie. În anul 1972, la Paris, statele membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural. La cea de-a 34-a sesiune a Comisiei pentru Patrimoniu Mondial s-a hotărât ca data de 16 noiembrie să fie sărbătorită ca Ziua Patrimoniului Mondial. Cu prilejul sărbătoririi la nivel naţional a Zilei Patrimoniului Mondial, se promovează elementele de valoare universală ale patrimoniul mondial românesc, pentru o mai bună cunoaștere a acestora, şi se evidenţiază necesitatea protejării, conservării și punerii lor în valoare.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share