" /> Senator Adrian Țuțuianu- Interpelare către Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale | Oficial Media
Published On: lun, mai 8th, 2017

Senator Adrian Țuțuianu- Interpelare către Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

GRUPUL PARLAMENTAR PSD

INTERPELARE 

Adresată: Domnului PETRE DAEA

                 Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale      

        

De către dl. Senator: ADRIAN ŢUŢUIANU

Circumscripţia electorală: 16

Grupul parlamentar: PSD

Şedinţa Senatului din data de: 8.05.2017

 

Obiectul interpelării: realizarea unui centru de colectare/procesare legume-fructe în judeţul Dâmboviţa

Domnule ministru, 

Programul de guvernare asumat de Partidul Social Democrat a fixat agricultura şi dezvoltarea satului românesc drept priorităţi absolute. Politicile publice în domeniu au sensul de a fructifica potenţialul agricol uriaş pe care-l oferă România, concomitent cu revitalizarea zonelor rurale prin programe de investiţii, garantarea veniturilor agricultorilor, recâştigarea pieţei interne, reducerea importurilor şi creşterea exporturilor de produse agroalimentare.

În cadrul programul de guvernare există un obiectiv dedicat înfiinţării de centrelor de colectare şi procesare a legumelor/fructelor din bazinele legumicole/pomicole în vederea valorificării integrale a producţiei, evitării pierderilor, creşterii veniturilor agricultorilor şi unei mai bune aprovizionări a consumatorilor. Aceste unităţi ar avea capacităţi de păstrare în condiţii optime a produselor, fiind amplasate astfel încât să deservească o reţea naţională cu puncte judeţene, zonale, locale.

 

Domnule ministru,

Judeţul Dâmboviţa reprezintă unul dintre cele mai ofertante bazine agricole din România:

 • Zona Titu – Lunguleţu – Potlogi – Poiana – Slobozia Moară este cunoscută pentru cultura de cartof şi varză;
 • Zona Băleni reprezintă unul dintre cele mai bogate bazine legumicole din România;
 • Valea Dâmboviţei şi Valea Ialomiţei sunt cunoscute pentru culturile bogate de fructe (măr, păr, prun).

 

În sensul obiectivului din programul de guvernare privind realizarea a cel puţin 10 unităţi de colectare şi procesare a legumelor şi fructelor şi ţinând cont de specificul judeţului Dâmboviţa, consider că un astfel de centru poate fi amplasat în acest judeţ.

În întâmpinarea acestui demers, există, deja, unităţi administrative-teritoriale care şi-au manifestat intenţia şi posibilitatea de a găzdui o astfel de unitate. De exemplu, comuna Potlogi pune la dispoziţie aproximativ 20 ha, teren care dispune de utilităţile necesare: reţea de alimentare cu gaze naturale, reţea de alimentare cu apă şi reţea de alimentare cu energie electrică. Comuna beneficiază de un amplasament regional optim, fiind situată în sudul judeţului Dâmboviţa, pe DJ 711A, la 7 km de autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, la 6 km de drumul naţional DN 7 şi 50 de km de Bucureşti, cu posibilităţi de acces rapid către Târgovişte, Ploieşti, Piteşti, Giurgiu.

De asemenea, comuna Poiana (străbătută de drumul judeţean DJ 711D, care se ramifică din DN7 pe raza comunei Lunguleţu şi care asigură legătura cu autostrada Bucureşti-Piteşti) poate pune la dispoziţie un teren în suprafaţă de aproximativ 30 ha pentru realizarea unui depozit de colectare/procesare, în aceleaşi condiţii.

Faţă de cele prezentate, vă rog, domnule ministru, să ne comunicaţi dacă există în vederile ministerului realizarea unui centru de colectare şi procesare a legumelor şi fructelor în judeţul Dâmboviţa.

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •   
 •  
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

Deputat Oana Vladuca

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos