Published On: vin, oct. 19th, 2018

Şi Banatul are Delta lui

Judeţul Timiş încearcă din răsputeri să intre în rândul judeţelor cu o dezvoltare mai mare a turismului. Dacă până în prezent se ducea lipsă de aşa ceva, acum se încearcă scoaterea în evidenţă a unor obiective până acum necunoscute, sau în puţinele cazuri cunoscute de străini şi abandonate de autorităţi.

Dacă în urmă cu câteva zile am fost în zona comunei Margina, pentru a face cunoscute obiceiurile localnicilor, ieri am fost întro altă zonă a judeţului tot mărginaşă unde am luat contact pentru început cu minunatele plăcinte cu brânză făcute de locanicele din Satchinez. Acolo a luat contact cu aşa zisa „Deltă a Banatului”, ce se află în partea opusă a Deltei Dunării, care are la fel ca sora ei geamănă aceiaşi varietate de păsări „călătoare” care acum se aflau departe de ţara noastră: raţe sălbatice, egrete şi stârci, lebede, dar şi animale precum : vulpea, iepurele, căprioara sau porcul mistreţ.

Delta Banatului se întinde pe o suprafaţă de peste 1oo ha, cuprinzănd zonele mai multor comune, şi s-au format dintr-un rest al fostelor mlaştini inundate ce ocupau cea mai mare parte a Câmpiei Banatului caracterizându-se prin existenţa unor mlaştini permanente ce alternează cu suprafeţe ocupate de stuf, bălţi, fâneţe şi pâlcuride sălcii, dar şi pentru rezervaţia de păsări protejate din 1942.

După cum spunea primarul comunei Satchinez, Florin Cheaua, oamenii sunt cei care strică habitatul naturii şi îl distrug, cu aruncare gunoiului peste tot unde văd un luciu de apă, distrugerea habitatului cu păstorritul, păscutul oilor şi a vitelor, dar şi scăderea apelor care a dus foarte mult la diminuare la mai mult de jumătate din suprafaţa acestora, ce se presupune că ar fi fost de peste 200 ha.

Chiar dacă această “trezire” a venit puţin cam târziu se încearcă o revigorare a acestor mlaştini, sau smârcuri, cum sunt cunoscute de localnici, cu ajutorul

Consiliului Județean Timiș și al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, care au  depus actele necesare pentru câștigarea de programe de finanțare transfrontalieră cu parteneri din Serbia și împreună se vor cheltui circa un milion de euro, din care partea română, 600 000 euro.

Pentru început se are în vedere construirea de observatoare pentru studiul păsărilor, dar şi facilităţile turistice, un loc ideal pentru elevi de a studia în natură  biologia, ecologia ori geografia, şi după cum spunea însuşi preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra,  elevii trebuie să-și cunoască bine întâi județul propriu până să studieze alte zone mai îndepărtate.

Chiar şi fără popularizare zona a devenit una destul de căutată şi pentru  grupurile de pasionați din Belgia, Suedia ori Germania , ce vin aici în mod regulat pentru cercetarea și obsevarea naturii.

„Noi avem aici o adevărată bogăție, care este rezevația ornitologică din Satchinez. Cel mai mult contează să fie pusă în valoare prin informare, prin conștientizarea cetățenilor ca fiind un adevărat patrimoniu acolo, cel mai apropiat trebuie să fie cetățeanul din Satchinez. Trebuie să înțeleagă ce avem în zonă… Avem păsări rare ce se mai pot vedea doar în Delta Dunării… Am reușit finalizarea acestui punct de informare turistică dat în folosință în anul 2016 și care are angajați doi ghizi turistici. Oricine vrea să viziteze se poate adresa primăriei sau centrului de informare… Avem și probleme cu cei care fac distrugeri. Se mai taie arbuști. Se dă foc unde nu e cazul sau se aruncă gunoiul în canal…” spune primarul Florin Cheaua.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It