Published On: sâm, oct. 20th, 2018

Şi „reginele” se deportează uneori

Vinerea ca de obicei la Uniunea Scriitorilor Timişoara are loc, timp de o oră şedinţa de cenaclu a scriitorilor timişoreni, unde îşi prezintă creaţiile lor scriitori de pe toate meleagurile, deoarece sunt bineveniţi şi cei din alte zone sau chiar din străinătate, în faţa unor critici de seamă ai literaturii, dar şi a unui public cititor, deosebit.

Vinerea aceasta am avut onoarea, şi mai ales deosebita onoare de ai fi alături, întro sală arhiplină, scriitoarei Liliana Ardelean, alături de ultima creaţie, fiind vorba despre romanul „Regina deportată”.

O carte despre trecerea noastră prin viaţă, despre trecerea noastră prin timp, odată cu timpul, despre bucurii, dar şi despre lacrimi, despre naştere, dar şi despre moarte, despre lupta cu viaţa şi despre adaptarea vieţii, la o nouă viaţă.

De ce, la o nouă viaţă? Fiindcă e vorba de Marea deportare a românilor în Bărăgan. Despre începuturile unei noi vieţi. Case de văiugă. Case de chirpici. Mai bine zis, colibe. Fiindcă plecai cu o caruţă, sau un car, în care aruncai strictul necesar, lăsând în urma ta agoniseala de o viaţă.

Acţiunea acestei cărţi ce are peste 400 de pagini şi cinci mari capitole, se petrece începând cu începuturile comunismului 1946-1947, deportările de prin 1950-1951, viaţa de atunci a satului bănăţean, mai exact Satchinez, vieţile oamenilor, liniştea satului tulburată de izul comunist, cu nunţi şi cu baluri.

Da şi cu baluri, findcă este nevoie şi de distracţie chiar dacă vremurile de atunci erau foarte tulburi, când nu numai moşierii ci şi ţăranii ceva mai înstăriţi şi-au pierdut pământurile.

1951 cu bou-vagonul spre „Siberia României – Bărăganul”, un loc sterp între capitală şi ţărmurile mării negre care a fost în scurt timp populat cu cei deportaţi din întreaga ţară, Au fost duşi în Bărăgan ţăranii înstăriţii, chiaburii, meşteşugarii şi ţărani, lăsaţi în plin câmp în apropierea iernii, şi cum au putut şi-au înjghebat o cameră şi o tindă din văiugă pentru a putea trece peste iarna ce îi aştepta, începând acolo o nouă viaţă păziţi de miliţieni. Unii au murit, alţii s-au născut, s-au format familii, acolo ducându-şi în continuare viaţa. Aşa s-a întâmplat şi cu eroina acestei cărţi, care atât ea cât şi baiatul cu care era prietenă au ajuns să fie deportaţi, aceştia trăgându-se din părinţi mai instăriţi (chiaburi), care înainte de toate la un bal al liceenilor a fost numită „Regina balului”. De aici şi titlul de „Regina deportată”.

Romanul „regina deportată”, este o mărturie în timp despre oameni şi destine, viaţa şi experienţele vieţii, care luate şi purtate de ape tulburi, cu ochiuri de apă limpede au ştiut să răzbată şi să iese la liman poate mai puternici decât la început.n Unii pe atunci copii, mai trăiesc şi în ziua de azi şi îşi amintesc cu lacrimi în ochi despre ce au văzut ei atunci cu ochii copilăriei.

„Regina deportată”, este un roman de dragoste despre doi tineri elevi, băiatul la Loga, fata la „Carmen Silva”, în perioada anilor patruzeci şi,…. cincizeci şi,…

Istoria face ca ambii să fie copiii unor părinţi înstăriţi, care nu puteau face parte din noua societate socialistă, fiind deportaţi. (…..)În roman am încercat să fac o paralelă între trei generaţii bunici, părinţi şi copii, care au fost aruncaţi pur şi simplu în câmp.Am creionat toate aceste trăiri atât ale tinerilor ce îşi continuau poveste lor de dragoste, dar şi a celor mai în vârstă care îşi duceau traiul cu dorul de acasă.Cei tineri s-au acomodat cu noul stil de trai, închegându-şi acolo o viaţă nouă, cu voie bună, cu petreceri, chiar şi atunci când frământau în picioare imala pentru a face cărămăzile cu care s[ ];i construiasc[ colibele de chirpici. Cei mai în vârstă sufereau de pe urma deportării, având probleme cu acomodarea pentru a putea supravieţuii” a spus autoarea Liliana Ardelean.

Regina, nu e alta decât eroina principală , eleva ce a devenit domnişoară care în perioada liceului ajunge regina balului, dar mai ajunge regină şi la un bal, organizat după deportarea lor, datorită frumuseţii ei. Dar această regină ce fusese în „exil” a revenit acasă, şi trăieşte şi în ziua de azi, are 87 ani, şi cu lacrimi în ochi îşi aminteşte de vremurile respective.

Acum să vedem şi părerea unui critic : „Cartea Lilianei Ardelean, este fără îndoială un roman eveniment, un roman care în pofida aparenţelor, nu este un roman istoric şi nici unul de reconstituire, nu este un roman document, el intră perfect în perimetrul literaturii, fiind înainte de orice un roman de dragoste, ce are ca fundal evenimentele tragice din 1951, când a avut loc deportarea bănăţenilor în Bărăgan. În acelaşi timp este un roman şi despre familia bănăţeană, despre tradiţii, despre un anume fel de a fi îm istorie, de a rezista şi mai cu seamă de a supravieţuii. Un roman cu o construcţie spectaculoasă, un roman cu personaje care devin memorabile, personaje ce devin exemplare în sens etimologic, adică sunt exemple de urmat, deoarece niciodată speranţa nu trebuie să moară.” a spus Marian Odangiu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It